Αν το σώμα είναι το όχημα, ο θυρεοειδής είναι το πεντάλ του γκαζιού που είτε πατιέται υπερβολικά εύκολα είτε με πολύ δυσκολία. Και τις δυο περιπτώσεις, εμφανίζονται συμπτώματα που φωνάζουν -βραχνιασμένα ή αδύναμα- ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Ονομάζεται θυρεοειδής αδένας γιατί έχει το σχήμα θυρεού στο κέντρο του λαιμού μας ή πιο απλά σε σχήμα πεταλούδας. Και όπως κάθε πεταλούδα είναι αρκετά ευαίσθητος ενώ επηρεάζεται από τις συνθήκες ζωής, τη διατροφή, το άγχος και την κούραση. Ποια είναι τα σημάδια ότι ο θυρεοειδής σου δε λειτουργεί κανονικά;

Ο θυροειδής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες στο ανθρώπινο σώμα και ευθύνεται κυρίως για τη δημιουργία και τη λειτουργία των ορμονών. Ευθύνεται κυρίως για τη λειτουργία των πιο σημαντικών οργάνων: του εγκεφάλου, του συκωτιού, των νεφρών αλλά και του δέρματος.

Ευθύνεται:

 • Για τον μεταβολισμό
 • Για τις ορμόνες
 • Για τη λειτουργία οργάνων του σώματος
 • Για τους ηλεκτρολύτες
 • Για τη σύνθεση των κυττάρων
 • Τη λειτουργία της καρδιάς και των μυών
 • Την αποκατάσταση των κοκάλων
 • Την ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία
 • Την λίμπιντο σε άνδρες και γυναίκες
 • Την έμμηνο ρύση

Είναι σαν τη μηχανή ενός αυτοκινήτου που καθορίζει πόσο γρήγορα ή πόσο αργά θα κινηθεί το όχημα.

Καλές τροφές για τον θυρεοειδή

 • Φύκια
 • Κράνμπερις
 • Φασόλια
 • Φράουλες
 • Πατάτες
 • Συμπληρώματα

Πρόσφατα μια γιατρός φίλη ανέφερε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις σχετικές εξετάσεις τους παρουσιάζουν μια απόκλιση στα φυσιολογικά νούμερα του θυρεοειδούς αδένα.
-Μια στις οκτώ γυναίκες παρουσιάζει κάποια δυσλειτουργία τους θυρεοειδούς κάποια στιγμή στη ζωή της
-Οι γυναίκες έχουν 5-8 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν.
-20 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν θέματα με τον θυρεοειδή.
-Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς προκαλεί την απορρύθμιση του θυρεοειδή.
-Ο υποθυρεοειδισμός ευθύνεται για ένα ποσοστό αποβολών σε έγκυες γυναίκες.
-Στις περισσότερες περιπτώσεις η αγωγή μπορεί να λύσει τα θέματα λειτουργίας του.
-Και οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς δεν είναι επιθετικοί και είναι αντιμετωπίσιμοι.

Τα 14 βασικά συμπτώματα

Νιώθεις κούραση
Το να μην έχεις ενέργεια σε σταθερή βάση, μπορεί να είναι μια ένδειξη για διάφορα θέματα αλλά κυρίως συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό. Αν ξυπνάς με κούραση ακόμα και μετά από αρκετές ώρες ύπνου τότε η σχετική ορμόνη δεν κυκλοφορεί αρκετά στο αίμα ώστε να κάνει τους μύες να ενεργοποιηθούν.

Δεν έχεις κέφι
Η μικρή ποσότητα ορμόνης του θυρεοειδή, επηρεάζει και την παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας.

Άγχος
Το να νιώθεις συνεχώς σε υπερδιέγερση ίσως να συνδέεται με τον υπερθυροειδισμό, την υπερβολική έκκριση θυρεοειδούς ορμόνης. Εάν θέλεις να ξεκουραστείς αλλά δεν μπορείς να το καταφέρεις λόγω υπερδιέγερσης, τσέκαρε τον θυρεοειδή σου.

Έχεις μια τεράστια λαχτάρα για φαγητό
Η υπερβολική όρεξη και το να τρως χωρίς να παίρνεις γραμμάριο ή και να χάνεις κιλά, είναι σημάδι υπερθυρεοειδισμού. Αλλά και το να τρως ελάχιστα και να παχαίνεις, είναι ένδειξη υποθυρεοειδισμού.

Δέρμα, νύχια και ιδρώτας
Το να είναι το δέρμα ξηρό και να σε τρώει, είναι ένδειξη υποθυρεοειδισμού. Καθώς η υγρασία μειώνεται στον οργανισμό αλλάζει το δέρμα όψη και υφή, τα νύχια γίνονται αδύναμα ενώ ιδρώνεις όλο και λιγότερο

Χάνεις την όρεξη σου για σεξ
Είναι πολύ πιθανό ανάμεσα στα άλλα συμπτώματα να παρατήρησες ότι δεν έχεις καμία διάθεση για σεξ. Βέβαια, τα επιπλέον κιλά, η χαμηλή ενέργεια και οι πόνοι στο σώμα που είναι ενδείξεις υποθυρεοειδισμού, να παίζουν και αυτά τον ρόλο τους.

Ταχυκαρδία
Αν έχεις πεταλούδες στην καρδιά, αν νιώθεις να χάνεις έναν δυο παλμούς που και που ή αν νιώθεις παλμό στον λαιμό ή τον αυχένα, τότε υπάρχει πολλή ορμόνη να κυκλοφορεί στο αίμα σου και να προκαλεί υπερθυροειδισμό.

Δυσκοιλιότητα
Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του υποθυροειδισμού είναι η δυσκοιλιότητα καθώς όλο το σύστημα και όχι μόνο το έντερο, κάνει μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσει. Η διάρροια και η υπερβολική κινητικότητα στην περιοχή είναι συμπτώματα υπερθυροεοειδισμού.

Ευαισθησία στο κρύο
Εάν αισθάνεσαι ότι ο… θερμοστάτης σου χάλασε και κρυώνεις ή ζεσταίνεσαι υπερβολικά εύκολα ενώ αυτό δε συνέβαινε πριν, τότε χρειάζεται να ελέγξεις τον θυρεοειδή καθώς είναι και αυτό ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα.

Πέφτουν ή γίνονται αδύναμα τα μαλλιά
Καθώς ο οργανισμός με το ζόρι λειτουργεί, τα μαλλιά είναι από τα πρώτα που “θυσιάζονται” και έτσι χάνονται. Στον υπερθυρεοειδισμό γίνονται αρκετά αδύναμα.

Υπογονιμότητα
Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός προκαλούν θέματα τόσο με τη γονιμότητα και τη σύλληψη όσο και με επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη.

Αλλαγές στο βάρος
Τόσο η αύξηση όσο και η απώλεια κιλών χωρίς σοβαρό λόγο, συνδέονται με τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και υποψιάζουν άμεσα.

Βραχνάδα και αλλαγή στον λαιμό
Μια βραχνάδα στη φωνή ή ένα εξόγκωμα στον λαιμό ίσως να είναι ενδείξεις δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς.

Πόνοι και μούδιασμα
Οι πόνοι στα κόκαλα και το μούδιασμα σε χέρια και πόδια χωρίς κάποια εμφανή αιτία είναι ένα σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού.

Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.