Σου μιλώ και κοκκινίζεις…

Το παντζάρι είναι ένας βολβός, ένα γλυκό λαχανικό που οι περισσότεροι ή το λατρεύουν ή το μισούν. Υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια στη διατροφή μας, όμως τα τελευταία 10 χρόνια έχει αναδειχθεί, και όχι άδικα, ως υπερτοφή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βάλεις το παντζάρι στη διατροφή σου και κάποιοι για να μην το συμπεριλάβεις. Εδώ θα μάθεις όσα χρειάζεται. 

Απλές οδηγίες.

  • Τα παντζάρια είναι μια από τις καλύτερες τροφές σε όποια μορφή κι αν τις καταναλώσεις. Ο χυμός είναι ίσως η καλύτερη πρόταση καθώς δεν χάνονται τα θρεπτικά συστατικά με τη θερμότητα και το μαγείρεμα.
  • Αν δε σε παραξενεύει ή σε δυσκολεύει η γεύση του σκέτου παντζαριού, μπορείς να προσθέσεις στο χυμό του μήλο, εσπεριδοειδή, καρότο ή αχλάδι. Εδώ θα βρεις μια ωραία συνταγή χυμού παντζάρι με αχλάδι.
  • Όταν βάλεις το χυμό παντζάρι στη διατροφή σου, ξεκίνα με μικρές ποσότητες για να δεις πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός σου. Κι αν σου και του αρέσει, αύξησε την ποσότητα.
  • Καθώς το παντζάρι είναι ρίζα, απορροφά όλα τα συστατικά του χώματος στο οποίο φυτρώνει. Οπότε ειδικά αν πρόκειται να πιείς το χυμό του, φρόντισε τα παντζάρια να είναι βιολογικής καλλιέργειας.
  • Στο Βαζάκι  έμαθα ότι αν δύο άνθρωποι φάνε από το ίδιο παντζάρι θα ερωτευθούν. Οπότε πρόσεξε με ποιόν μοιράζεσαι το παντζαράκι σου…
  • Μπορείς να βάλεις το παντζάρι στον αποχυμωτή και μετά να συμπληρώσεις με νερό. Για να πάρεις όμως και τις πολύτιμες φυτικές ίνες, προτίμησε το μπλέντερ. Βάλε στο μπλέντερ το παντζάρι με νερό ή με κάποιο πλούσιο σε υγρά λαχανικό -αγγούρι- ή φρούτο -αχλάδι-, για να έχεις την υφή που θέλεις.
  • Αν πάλι σου είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις χυμό παντζάρι στο σπίτι, υπάρχουν πάντα τα χυμοπωλεία που θα σου τον προσφέρουν έτοιμο και εμπλουτισμένο με κάποια υπερτροφή.
  • Θυμήσου πάντα μαζί με το χυμό να τρως και κάποιους ξηρούς καρπούς για να απορροφηθούν τα συστατικά του καλύτερα και για να μειώσεις τον υψηλό γλυκαιμικό του δείκτη. Διάβασε οπωσδήποτε στο τέλος του άρθρου, τις περιπτώσεις που καλό είναι να αποφύγεις να έχεις το παντζάρι και το χυμό του στη διατροφή σου.

9 λόγοι για να το πιεις στο ποτήρι.

  1. Αυξάνεται η αντοχή.

    Όποτε θέλεις έξτρα ενέργεια γοα να γυμναστείς, ο χυμός παντζάρι μπορεί να σε βοηθήσει. Αυξάνει την ποσότητα του πλάσματος στο αίμα, βοηθώντας σε καλύτερες επιδόσεις.

  2. Αφροδισιακό.

    Από την αρχαιότητα το παντζάρι θεωρείται ένα έξοχο αφροδισιακό. Λέγεται μάλιστα ότι η θεά Αφροδίτη αγαπούσε πολύ το παντζάρι γιατί τη βοηθούσε να διατηρεί την ομορφιά της και τη σεξουαλική της όρεξη.

  3. Ποια νεύρα;

    Τα παντζάρια είναι καλή πηγή σε ποτάσσιο. Πρόκειται για ηλεκτρολύτη που βοηθά τα νεύρα και τους μύες να λειτουργούν ομαλά. Αν έχουμε έλλειψη ποτάσσιου, έχουμε κούραση, κράμπες, αδυναμία. Ο χυμός παντζάρι σε λογικές ποσότητες, μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε.

  4. Όλα σε ένα.

    Ο οργανισμός μας χρειάζεται μεταλλικά άλατα. Κάποια από αυτά δυναμώνουν το ανοσοποιητικό και κάποια άλλα δυναμώνουν τα οστά. Σίδηρος, Μαγνήσιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, νάτριο, σελήνιο, μπορεί να μας τα προσφέρει το παντζάρι. Εκτός από όλα αυτά, είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, που ανάμεσα σε όλα τα άλλα βοηθά και στο να έχουμε παραγωγή κολλαγόνου και απορρόφηση σιδήρου.

  5. Βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους.

    Ο χυμός παντζάρι είναι χαμηλός σε θερμίδες και ουσιαστικά δεν έχει λιπαρά. Είναι μια καλή λύση για να πάρεις ενέργεια το πρωί.

  6. Μπορεί να βοηθήσει στην εγκεφαλική λειτουργία.

    Σύμφωνα με έρευνες, βοηθά στο να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος άρα και στο τονωθεί η εγκεφαλική λειτουργία ακόμα και σε περιπτώσεις άνοιας.

  7. Αντιοξειδωτικά.

    Ο χυμός παντζάρι περιέχει τις βηταλαΐνες που είναι και αυτές που του δίνουν του έντονο κόκκινο χρώμα ενώ εκτιμάται ότι είναι η σκούπα του οργανισμού. Παρασύρουν και αποβάλλουν τα κύτταρα που δεν λειτουργούν σωστά.

  8. Το ζητάει το συκώτι.

    Το παντζάρι βοηθά τόσο το αποδυναμωμένο όσο και το υπερφορτωμένο συκώτι, ενώ το βοηθάει να καθαρίσει από τις τοξίνες.

  9. Φυσικό καθαρτικό.

    Είναι κατάλληλο για θέματα δυσκοιλιότητας και για αιμορροΐδες.

Πότε να μην καταναλώνεις παντζάρια.

  • Αν έχεις χαμηλή πίεση να ξέρεις ότι ο χυμός παντζάρι, δεν είναι για εσένα.
  • Αν έχεις θέματα με τα νεφρά καλύτερα να το συζητήσεις με τον γιατρό σου.
  • Καθώς έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, καλύτερα να μην καταναλώνεις παντζάρια αν έχεις θέματα με το ζάχαρο σου.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.