Πρόσφατα, συζητώντας με μια γυναικολόγο, έμαθα ότι το μπρόκολο είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να φάμε οι γυναίκες για να εξαφανίσουμε τα σκουπίδια οιστρογόνων από τον οργανισμό μας, τα οποία προκαλούν όλα τα γυναικολογικά θέματα από τα πιο απλά μέχρι και τον καρκίνο. Οπότε, μην το σκέφτεσαι. Βάλε το μπρόκολο στην καθημερινή σου διατροφή, ρύθμισε τις ορμόνες σου και διώξε τα σκουπίδια μακριά!

Παλιά μπορεί να λέγαμε “Δεν μ’ αρέσει αυτό το πράσινο” και στην κατηγορία “πράσινο” ήταν από το μπρόκολο και τα φασολάκια μέχρι το σπανάκι και ο αρακάς. Μεγαλώνοντας όμως αυτά τα πράσινα είναι που χρειάζεται να βάλουμε οπωσδήποτε στη διατροφή μας.

Γιατί μπρόκολο, λοιπόν; Πρώτα απ’ όλα επειδή ίσως να είναι και από τις πιο ωφέλιμες τροφές ειδικά για εμάς τις γυναίκες. Το σημαντικό είναι ότι το συγκεκριμένο… πράσινο, μπαίνει στον οργανισμό και ρυθμίζει ορμόνες και οιστρογόνα. Η φράση του Ιπποκράτη “Κάνε την τροφή σου το φάρμακο σου”, βρίσκει στο μπρόκολο την κυριολεκτική του σημασία.

Οι περισσότερες γυναικολογικές διαταραχές ή ασθένειες έχουν να κάνουν με τα οιστρογόνα, τον τρόπο που υπάρχουν στον οργανισμό μας και τα σκουπίδια τους. Το μπρόκολο με συγκεκριμένες ουσίες που έχει, μπορεί να διώξει τα σκουπίδια οιστρογόνων, να βοηθήσει στον σωστό μεταβολισμό τους και να επαναφέρει την ισορροπία στην περίοδο σου και όχι μόνο. Ινωμυόματα, κύστες, όγκοι και αλλά θέματα, οφείλονται στον κακό μεταβολισμό των οιστρογόνων. Μπορείς τη συγκεκριμένη ουσία να την πάρεις και ως συμπλήρωμα.

Επιπλέον, δυσκοιλιότητα, παθήσεις των ματιών, ζάχαρο, αναιμία, έλκος, αρτηριακή πίεση και δερματικές παθήσεις δέχονται τα πυρά του μπρόκολου.

Γιατί προφυλάσσει από τον καρκίνο ή βοηθάει στη θεραπεία του

Το μπρόκολο έχει κάποιες σημαντικές αντικαρκινικές ουσίες και ένζυμα. Η ουσία I3C μεταβάλει τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό και σταματά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού και της μήτρας. Σύμφωνα με έρευνες, ομάδες πληθυσμών που καταναλώνουν αρκετό μπρόκολο έχουν χαμηλό ποσοστό σε κάθε σχεδόν είδους καρκίνο: μαστού, προστάτη, ουροδόχου κύστης, πνεύμονα, οισοφάγου, στομάχου, λάρυγγα, στόματος, φάρυγγα.

Οι θερμίδες του, ο τρόπος παρασκευής και ο… James Bond

-Τα 100 γραμμάρια έχουν 30 θερμίδες το πολύ

-Καθώς το μαγειρεύεις και για να μη μυρίσει το σπίτι μπορείς να βάλεις στο νερό λίγο ξύδι, μια φέτα ψωμί, ένα καθαρισμένο κρεμμύδι ή ένα λεμόνι κομμένο στα δυο. Όχι όλα μαζί, ε;

-Διαλέγεις το μπρόκολο που έχει το πιο έντονο πράσινο χρώμα και τα πιο σκληρά κοτσάνια. Αν τα κοτσάνια είναι μαλακά και το χρώμα έχει αρχίσει να κιτρινίζει, καλό είναι να μην το πάρεις.

-Υπάρχουν στα βιολογικά καταστήματα μπρόκολα των οποίων οι καλλιέργειες έχουν βραβευτεί για την ποιότητα τους. Είναι μικρά, λαχταριστά και ναι, κάπως πιο ακριβά.

-Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρευτεί το μπρόκολο είναι ο ατμός αν και οι περισσότεροι από εμάς το βράζουμε. Σημασία έχει να μην το παραβράσουμε γιατί έτσι θα χαθεί το 70% των θρεπτικών συστατικών του. 8-10 λεπτά είναι συνήθως ο σωστός χρόνος βρασμού.

Μπορείς να κάνεις μακαρόνια με μπρόκολο και κρέμα καρύδας, να φτιάξεις κινέζικο με αρκετό μπρόκολο, πουρέ με μπρόκολο, κόκκινη σάλτσα με διάφορα λαχανικά και μπρόκολο ή απλά να το βράσεις.

-Ασφαλώς μπορείς να το φας και ωμό με λεμόνι, λάδι και αλάτι. Στην Ελλάδα δεν το συνηθίζουμε και τόσο όμως σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία, πολύ συχνά το καταναλώνουν ωμά.

-Η πρωτεΐνη που περιέχει το μπρόκολο είναι εντυπωσιακή σε ποιότητα και ποσότητα. Ποιος χρειάζεται το κρέας, λοιπόν;

-Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, στο ισχυρότερο αντιοξειδωτικό της φύσης. Μην ξεχνάς ότι με τη βιταμίνη C κάνεις και μια καλή αποτοξίνωση.

-Το μπρόκολο είναι ο πατέρας του… James Bond.
Εντάξει είναι λίγο τραβηγμένο, όμως ο Ιταλοαμερικανός που έκανε την παραγωγή σε κάθε ταινία James Bond όσο ζούσε και ευθύνεται για την τεράστια επιτυχία αυτού του ήρωα και των ταινιών του, δεν ήταν άλλος από τον Albert R. Broccoli…

από την Καίτη Φαρμάκη

Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.