…και πώς τελικά να επιλέξεις ένα φυσικό αποσμητικό

Η απόφαση μου ήταν απλή. Κατά τη διάρκεια των διακοπών δε θα φορούσα αποσμητικό. Έτσι κι αλλιώς δεν αντέχω αρώματα και πολλά χημικά επάνω μου. Ναι, έχω ακόμα φίλους, και όχι, δε μύριζα τόσο έντονα ή άσχημα όσο φανταζόμουν ότι θα συνέβαινε. Ναι, ίδρωνα. Αλλά ήταν καλοκαίρι και σε περίπτωση ανάγκης βρισκόμουν μόλις λίγα λεπτά μακριά από τη θάλασσα, το ντους ή από τη δυνατότητα να φρεσκαριστώ.

Τι συνέβη λοιπόν;

Όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κάνω ό,τι και όλοι μας. Βάζω αποσμητικό. Εδώ και πολλά χρόνια έχω επιλέξει ένα βιολογικό, φυσικό αλλά και αποτελεσματικό, γιατί υπάρχουν και τα αναποτελεσματικά, αποσμητικό. Αυτό το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των διακοπών είπα ότι δε θα φορέσω δυο πράγματα. Το ένα ήταν αποσμητικό. Το άλλο, μάσκαρα (χιχι). Και ήμουν πολύ περίεργη να παρατηρήσω και να διαπιστώσω και η ίδια τι φοβερό θα συνέβαινε.

Τελικά, τζίφος. Τίποτα φοβερό δε συνέβη… Έδωσα στον οργανισμό μου την ευκαιρία να αναπνεύσει ελεύθερα, να ιδρώσει όσο ήθελε και ταυτόχρονα έκανα και μια πολύ καλή παρατήρηση του πώς οι ορμόνες κυβερνάνε το σώμα μας.

Πρώτα απ΄ όλα, όσο φυσικά -πόσο μάλλον και χημικά- και να είναι τα αποσμητικά, αφήνουν τα υπολείμματα τους σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή στο σώμα σου πάνω στη λέμφο, δίπλα στο στήθος, κοντά σε αδένες.
Ακόμα κι αν κάνεις δυο φορές την ημέρα μπάνιο, ακόμα και αν καθαρίζεις σχολαστικά την περιοχή, πάντα κάποια υπολείμματα από το αποσμητικό μένουν. Γι’ αυτό και αν ξεχάσεις μια ημέρα να βάλεις αποσμητικό θα διαπιστώσεις ότι δε θα ιδρώσεις και δε θα μυρίσεις πολύ γιατί κάποιος βαθμός προστασίας υπάρχει ακόμη.
Δε δικαιούται η περιοχή μερικές ημέρες τον χρόνο off για να «ξεμπουκώσει»;

Οι έρευνες λένε ότι τα αποσμητικά δε συνδέονται με καρκίνο του στήθους ή με αλτσχάιμερ, όπως είχαν κατηγορηθεί, αλλά μέχρι αυτό το συμπέρασμα να γίνει σιγουριά, ας κάνουμε καλύτερες επιλογές σε αποσμητικά. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν από κάποια χρόνια αρκετές εταιρίες ξεκίνησαν να αφαιρούν τα parabens από τα συστατικά. Μέχρι τότε υπήρχε σιγουριά και για αυτά…

Εντωμεταξύ, ο ιδρώτας από μόνος του δε μυρίζει. Μυρίζουν τα βακτήρια με τα οποία έρχεται σε επαφή. Ο ιδρώτας εξυπηρετεί κυρίως τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ από τις μασχάλες βγαίνει ένα μικρό ποσοστό του συνολικού ιδρώτα.

Πίσω στο τι συνέβη τις 20 ημέρες

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες περνάμε διάφορες ορμονικές φάσεις κατά τη διάρκεια του μήνα.

Έτσι, τις πρώτες ημέρες μετά την περίοδο ζεις στον παράδεισο -της μασχάλης-. Δεν ιδρώνεις πολύ και η μυρωδιά είναι ανύπαρκτη. Πίστευα ότι η vegan διατροφή μου και μια αποτιξίνωση που είχα κάνει πρόσφατα με foot pads είχαν κάνει θαύματα και είχαν διώξει κάθε τοξίνη και βακτήριο από μέσα μου. Αλλά φευ… αυτή η χαρά δεν κράτησε για πολύ.

Εκεί που ξεκίνησε να υπάρχει οσμή ήταν τις 7-10 ημέρες πριν από τη περίοδο. Μια ξινή μυρωδιά έφτανε στη μύτη μου αλλά ευτυχώς όχι στη μύτη των ανθρώπων δίπλα μου. Ο σύντροφος μου ήξερε το πείραμα που έκανα οπότε τον είχα βάλει να “κατασκοπεύει” μυρωδιές.

Κατά την ωορρηξία δεν παρατήρησα κάποια οσμή, αν και είναι γεγονός ότι οι γυναίκες έχουμε μια συγκεκριμένη οσμή εκείνες τις ημέρες η οποία και έλκει ασυναίσθητα τα αρσενικά από τη μύτη.

Τις ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου η μυρωδιά ήταν ενοχλητική αλλά όχι αφόρητη, ευτυχώς. Κάθε σταγόνα ιδρώτα που έβγαινε παρά το γεγονός της σχολαστικής καθαριότητας, είχε τη δική της χαρακτηριστική και αντιληπτή οσμή.

Οι ορμόνες έχουν τον τρόπο τους να μας ειδοποιούν για τον κύκλο τους και τον κύκλο μας.

Δε σου λέω να μη βάζεις αποσμητικό. Αυτό που εγώ θα κάνω σίγουρα, είναι τις ημέρες που θα τις περνάω στο σπίτι να μη βάζω αποσμητικό -και μάσκαρα- ώστε να δίνω στον οργανισμό την ευκαιρία να αναπνεύσει. Και θα συνεχίσω να επιλέγω προσεκτικά τα αποσμητικά που βάζω σε μια τόσο ευαίσθητη για τους αδένες περιοχή.

Πώς να επιλέξεις αποσμητικό

Υπάρχουν τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά
Deodorant
και
Antirespirant

-Τα αντιιδρωτικά φράζουν κατά κάποιον τρόπο τους πόρους και δεν αφήνουν τον ιδρώτα να βγει.
Είσαι σίγουρος ότι θέλεις κάτι τέτοιο;
Επίλεξε τα μόνο αν έχεις κάτι εξαιρετικά πολύ σημαντικό να κάνεις κατά το οποίο δε θέλεις να ιδρώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

-Τα αποσμητικά επιτρέπουν στην περιοχή να ιδρώνει αλλά με τα συστατικά τους εξοντώνουν τα βακτήρια που προκαλούν την δυσοσμία.

-Τα roll on έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα σπρέι, τα στικς και τις κρέμες.

-Τα αποσμητικά έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν από καρκίνο μέχρι και αλστχάιμερ. Μέχρι να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, καλό είναι να αποφεύγεις αποσμητικά που περιέχουν πάραμπενς, αλκοόλ ή άλατα αλουμινίου.

Διάβασε εδώ, 10 ενδείξεις ότι το σώμα σου δεν αντέχει άλλες τοξίνες

Βρες το καλύτερο για εσένα

-Είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα φυσικό, βιολογικό αποσμητικό. Μπορεί να μη βρεις με την πρώτη αυτό που σου ταιριάζει, σε αποτελεσματικότητα ή άρωμα, όμως αξίζει τον κόπο. Το κόστος έτσι κι αλλιώς δεν είναι μεγάλο οπότε μπορείς να πειραματιστείς με δυο-τρία.

-Βιολογικά, φυσικά αποσμητικά βρίσκεις πολλά στα φαρμακεία, τα καταστήματα με βιολογικά ακόμα και σε καταστήματα καλλυντικών.

-Να θυμάσαι ότι είναι ΟΚ το να ιδρώνεις! Με ένα καλό φυσικό αποσμητικό θα υπάρχει ιδρώτας αλλά σίγουρα δε θα υπάρχει μυρωδιά.

-Αν ξεχάσεις μια ημέρα να βάλεις αποσμητικό, μην ανησυχείς. Όποιο κι αν έχεις χρησιμοποιήσει, υπάρχουν υπολείμματα του στην περιοχή ακόμα και αν έχεις κάνει ένα σχολαστικό μπάνιο. Οπότε, είσαι καλυμμένη.

Με τις μυρωδιές τα έχουμε λίγο μπλέξει. Από πότε η χλωρίνη μυρίζει καθαριότητα, το χημικό μαλακτικό καλοκαιρινή αύρα και τα αρώματα γοητεία; Από πότε αφήσαμε τα χημικά να μπλέκουν με τη λέμφο μας, τη μύτη και την ισορροπία μας; Αφού δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά, μπορείς να κάνεις πιο προσεκτικές, οικολογικές και τελικά επωφελείς για τον οργανισμό σου επιλογές.

από την -μοσχομυριστή- Καίτη Φαρμάκη

Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.