Τα οφέλη του να κάνεις διαλογισμό

Για ποιο λόγο κάνει κάποιος διαλογισμό; Είναι σαν να ρωτάς το λόγο που παίζει ένα παιδάκι, που αναπνέεις, που ανατέλλει ο ήλιος το πρωί. Κάποιος που κάνει διαλογισμό το θεωρεί πολύ φυσικό, και από ένα σημείο και έπειτα, αναπόσπαστο μέρος της ζωής του. Διαλογισμός είναι κλείνω τα μάτια μου για λίγο και μπαίνω σε σιωπή, είναι ηρεμώ, είναι προσεύχομαι, είναι αναπνέω, είναι με ακούω μετά από καιρό. 

Θέλεις να ξεκινήσεις διαλογισμό;
Στο dialogismos.gr θα βρεις τους καλύτερους διαλογισμούς στα ελληνικά. Απλά, πάτησε εδώ!

Το πείραμα του Harvard

Μπορεί να γίνει όσο απλός ή όσο περίπλοκος θέλεις. Σε κάθε περίπτωση μόνο καλό μπορεί να κάνει σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα μια έρευνα του Harvard. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

16 φοιτητές κλήθηκαν να διαλογιστούν με ηχογραφημένες οδηγίες. Τους ζητούσαν να είναι συγκεντρωμένοι στο διαλογισμό τους, και να μην κρίνουν σκέψεις ή συναισθήματα. Τους ζητήθηκε επίσης να καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια πόση ώρα που αφιέρωναν στο διαλογισμό τους και τα επίπεδα άγχους γενικότερα στην καθημερινότητα τους.

Μόλις μετά από 8 εβδομάδες καθημερινού διαλογισμού, αυξήθηκε η φαιά ουσία στον εγκέφαλο όσων πήραν μέρος στην έρευνα, και αυτό αποδείχθηκε από μαγνητικές τομογραφίες πριν και μετά το πείραμα. Αυξήθηκε η φαία ουσία απλά επειδή διαλογίζονταν καθημερινά στο σπίτι τους για 27 λεπτά επί 8 εβδομάδες.
Το αποτέλεσμα συζητήθηκε αρκετά μέσα στο καλοκαίρι που μας πέρασε, καθώς αποδείχτηκε το εύπλαστο του εγκεφάλου μας. Αλλά και το γεγονός ότι αλλάζοντας συνήθειες, μπορούμε να συμβάλουμε στο να καλυτερεύσουν μνήμη και ποιότητα τη ζωής.

Και το πείραμα χωρίς -λογική- εξήγηση

Ένα ακόμα εντυπωσιακό και σχεδόν ανεξήγητο επιστημονικά πείραμα, είναι το πείραμα Macharisi. Το 1993, ο δάσκαλος του υπερβατικού διαλογισμού, Macharisi κάλεσε στην Ουάσινγτον 4.000 δασκάλους γιόγκα οι οποίοι διαλογίζονταν καθημερινά για ένα μήνα, παρουσία επιστημόνων. Τον συγκεκριμένο μήνα η εγκληματικότητα στην πόλη μειώθηκε κατά 50%. Από τότε έγιναν και άλλα τέτοια πειράματα με αντίστοιχα καταγεγραμμένα αποτελέσματα.

Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν έχει ακόμα εξηγηθεί επιστημονικά πέρα από τη θεωρία ότι όταν ένα άτομο διασπαστεί, τότε και τα άλλα άτομα στα οποία διασπάται, φέρουν και την επιρροή ενέργεια του αρχικού ατόμου. Οι σημαντικοί φιλόσοφοι της γιόγκα αναφέρουν ότι αν το 4% του πλανήτη διαλογιστεί, τότε θα λυθούν τα περισσότερα από τα σημαντικά θέματα που βασανίζουν το υπόλοιπο 96% του πλανήτη. Μήπως να ξεκινήσουμε λοιπόν;

Θέλεις να ξεκινήσεις διαλογισμό;
Στο dialogismos.gr θα βρεις τους καλύτερους διαλογισμούς στα ελληνικά. Απλά, πάτησε εδώ! 

Οφέλη του διαλογισμού και στο φυσικό σώμα

-Βοηθά στο να κοιμάσαι καλύτερα.
Η αϋπνία είναι αποτέλεσμα άγχους και έντασης. Μειώνοντας τα επίπεδα του στρες με το διαλογισμό, ο ύπνος έρχεται ευκολότερα.

-Μειώνει τα επίπεδα του στρες
Όχι μόνο γιατί ηρεμείς αλλά και γιατί το νευρικό σύστημα παίρνει μια ανάσα. Το όφελος είναι διπλό. Και δεν παράγονται πια οι ορμόνες του στρες και ξεκινά το σώμα να παράγει τις ορμόνες της ευτυχίας.

-Καθυστερεί τη γήρανση
Σύμφωνα με μελέτες η βιολογική ηλικία όσων διαλογίζονται για αρκετά χρόνια, είναι μικρότερη από όσων δεν έχουν διαλογιστεί ποτέ. Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι μειώνοντας τους ρυθμούς σου καθημερινά, ελαττώνεις το στρες και σαν αποτέλεσμα μειώνεται αρκετά η παραγωγή των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για τη γήρανση.

-Συναισθηματική σταθερότητα και θετική σκέψη
Το να μπαίνεις καθημερινά σε διαλογισμό, ειδικά τις δύσκολες περιόδους της ζωής σου, σου δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζεσαι περισσότερο αποτελεσματικά το άγχος, τη στεναχώρια, την απογοήτευση ακόμα και το θυμό.

-Πνευματική αφύπνιση

Όταν οι εξωτερικοί περισπασμοί βρίσκουν κλειστή την πόρτα του μυαλού σου, τότε μπορείς να ακούσεις αυτό που πραγματικά θέλεις και χρειάζεσαι. Ακούς καλύτερα το σώμα σου, έρχεσαι σε επαφή με τον πυρήνα σου, καταλαβαίνεις ότι η ζωή δεν είναι μόνο καθημερινότητα, λογαριασμοί και βάσανα αλλά είναι και ηρεμία, σύνδεση, ενέργεια, αγάπη, αποδοχή. Ξεκινάς να βλέπεις τη “μεγάλη εικόνα” και να εξελίσεσσαι πνευματικά όπως ποτέ πριν.

 

Αν θέλεις να ξεκινήσεις να κάνεις διαλογισμό για αυτούς ή για τους δικούς σου λόγους, διάβασε τα 8 απλά βήματα για το διαλογισμό, εδώ .

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

(2) Σχόλια

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.