Το ασυναγώνιστο διαφορετικό ψωμί που πρέπει να δοκιμάσεις το βρίσκεις πλέον παντού

Το συγκεκριμένο ψωμί μπορεί να το ξέρεις και ως ψωμί από φυτρωμένο σιτάρι. Ένα ψωμί σχεδόν χωρίς γλουτένη και με ιδιαίτερη αλλά ευχάριστη γεύση που θα σε χορτάσει αλλά και που θα κάνει τον οργανισμό σου… πύραυλο ενέργειας!

Το ότι είναι καλό να αποφεύγουμε τη γλουτένη είναι γνωστό σε όλους μας. Ακόμα κι αν δεν έχεις κάποια μορφή δυσανεξίας, έχεις καταναλώσει τόση πολλή γλουτένη από την αρχή της ζωής σου μέχρι σήμερα που καλό θα είναι για ένα διάστημα να ζήσετε χωριστά.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μόνο η γλουτένη που τρελαίνει το σύστημα σου. Η ζάχαρη, το αλάτι, τα χρώματα, τα διογκωτικά, το γάλα, οι σκόνες και τα πρόσθετα που υπάρχουν σε κάθε αρτοσκεύασμα μπαίνουν σαν βόμβα στον οργανισμό και τον κάνουν να δουλέψει σκληρά για να την απενεργοποιήσει. Πόσο να αντέξει κι αυτός; Υπολογίζεται ότι ένα ψωμί του εμπορίου μπορεί να έχει και είκοσι συστατικά.

Από την άλλη, υπάρχει το ψωμί Εσσαίων. Με δυο μόνο συστατικά. Βιολογικό σπόρο σιταριού και φιλτραρισμένο νερό. Η διαδικασία για να φτιαχτεί είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα γι’ αυτό και δεν το βρίσκουμε στους φούρνους παρά μόνο συσκευασμένο. Όμως, αν έχεις όρεξη μπορείς να το φτιάξεις βρίσκοντας κάποια από πολλές συνταγές που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Αν αγαπάς το ψωμί όπως κι εγώ, μια καλή λύση είναι το ψωμί Εσσαίων. Πρόκειται για ψωμί από φυτρωμένο σιτάρι. Τι σημαίνει αυτό;
Οι βιολογικοί σπόροι από σιτάρι, μαζί με το πίτουρο και τον φλοιό που περιέχουν και όλα τα θρεπτικά συστατικά, μουλιάζουν σε φιλτραρισμένο νερό μπαίνοντας στη διαδιακασία παραγωγής φύτρων. Μπορείς να το κάνεις κι εσύ φύτρα στο σπίτι. Δες εδώ τη διαδικασία. Στη συνέχεια, μπαίνουν στον φούρνο σε θερμοκρασία μικρότερη των 45 βαθμών με σκοπό την αφυδάτωση και όχι το ψήσιμο, γι’ αυτό και το συγκεκριμένο ψωμί συγκαταλέγεται στις ωμοφαγικές τροφές Με αυτόν τον τρόπο, την αποφυγή του ψησίματος, διατηρούνται όλα τα ένζυμα που θα δώσουν στον οργανισμό σου καθαρή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Ο τρόπος παρασκευής του και τα υλικά του κάνουν το ψωμί Εσσαίων να περιέχει διπλάσιες φυτικές ίνες από κάθε άλλο ψωμί που παράγεται. Περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία από τα άλλα είδη ψωμιού. Εντωμεταξύ, η διαδικασία της φύτρωσης που προηγείται της αφυδάτωσης, επιτρέπει την απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη ποικιλία από τέτοιου είδους ψωμιά, που φτιάχνονται από διάφορους σπόρους.
Στη χώρα μας, βρίσκουμε Ψωμί από Φύτρο Σιταριού μόνο συσκευασμένο στα βιολογικά καταστήματα και εδώ και λίγο καιρό και σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ.

Και τώρα θα αναρωτιέσαι πώς είναι η γεύση του… Θαυμάσια! Είναι ένα βαρύ, γεμάτο ψωμί με γλυκιά σχεδόν γεύση και υγρή σχεδόν υφή. Χρειάζεται να το δοκιμάσεις για να καταλάβεις ακριβώς. Σε χορταίνει θαυμάσια, βοηθάει στην πέψη, είναι ευκολοχώνευτο και έχει και τα απαραίτητα καλά λιπαρά που χρειάζεσαι.

Λέγεται ψωμί Εσσαίων γιατί οι Εσσαίοι έφτιαχναν έτσι το ψωμί τους και το άφηναν πάνω σε μαύρες πέτρες κάτω από τον ήλιο για να ψηθεί.

Η Καίτη λέει
Την πρώτη φορά που είδα σε σούπερ μάρκετ το ψωμί Εσσαίων σχεδόν φώναξα από χαρά. Και ο λόγος ήταν ότι αυτός ο διατροφικός θησαυρός θα έφτανε σε περισσότερους ανθρώπους.

 

Είναι ένα ψωμί και μια γεύση που αγαπώ. Η αλήθεια είναι πως ό,τι μου κάνει καλό και ό,τι δέχεται καλά ο οργανισμός μου το αγαπώ αυτόματα όπως κι αν είναι η γεύση του (εδώ έφαγα σκόνη ashwaganha και επέζησα από την κακή γεύση…), πόσο μάλλον που η γεύση του ψωμιού Εσσαίων είναι πραγματικά καλή. Ίσως να σε ξενίσει στην αρχή η ελαφρώς υγρή υφή του, όμως θα το ξεπεράσεις άμεσα.

 

Είναι θαυμάσιο στο πρωινό με φουντουκοβούτυρο ή ταχίνι. Και εδώ και χρόνια φυλάω μια συνταγή που μου έδωσε ένας αγιουρβεδικός γιατρός: να παίρνω δυο φέτες ψωμί Εσσαίων και ενδιάμεσα να βάζω αβοκάντο ή και φυτικό τυρί. Σου υπόσχομαι ότι αν φας αυτό το σάντουιτς στις 12 το μεσημέρι θα ξαναπεινάσεις κοντά στις έξι το απόγευμα. Και το σημαντικότερο θα είσαι γεμάτος ενέργεια όλη την ώρα, ίσως και χωρίς να καταλαβαίνεις το γιατί.

 

Προσωπικά παίρνω και ψωμί από φύτρο σιταριού ντίνκελ που είναι κάπως πιο συμπαγές από το ψωμί Εσσαίων με κανονικό φυτρωμένο σιτάρι. Και πολύ πρόσφατα, είδα ότι έχει βγει και κέηκ συσκευασμένο και φτιαγμένο με την ίδια τεχνική. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά σίγουρα θα είναι καλό.

Αγοράζω δυο τρεις συσκευασίες (3,5-4,00 ευρώ η μια) και έτσι έχω αυτό το ψωμί όποτε θέλω. Να το αποθηκεύσεις κάπου που δεν υπάρχει ζέστη -πχ μακριά από τον φούρνο- γιατί θα σου χαλάσει. Περιμένω νέα σου και σχόλια για να μάθω πώς σου φάνηκε!

από την Καίτη Φαρμάκη

Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.