Η χαρά -και η υγεία- του να κοιμάσαι γυμνός

Το να κοιμάσαι χωρίς ρούχα δεν έχει να κάνει μόνο με το σεξ -αν και εκεί φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα-, έχει να κάνει με τη θερμοκρασία του σώματος, την υγεία και την ποιότητα του ύπνου. Διάβασε γιατί ήρθε η ώρα να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου φορώντας ούτε καν το άρωμα σου.

Αυξάνεται η οξυτοκίνη

Και αυτό αφορά τα ζευγάρια που θα κοιμηθούν μαζί. Η οξυτοκίνη είναι η ορμόνη που “δένει’ συναισθηματικά τους ανθρώπους και που παράγεται κυρίως από την επαφή των ανθρώπων, όταν το δέρμα του ενός αγγίζεται με το δέρμα του άλλου. Η οξυτοκίνη λέγεται και “ορμόνη της αγάπης” και βοηθάει στο να μειώνεται η πίεση στο αίμα, να μειώνονται τα συμπτώματα κατάθλιψης, να γίνονται πιο ισχυροί οι δεσμοί αγάπης και να βελτιώνεται η διάθεση.
Εκτός από όλα τα παραπάνω, είναι πολύ πιθανό να βελτιωθεί και η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Το 57% όσων κοιμούνται χωρίς ρούχα δηλώνουν ευτυχισμένοι στη σχέση τους. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 48% για όσους κοιμούνται με πυτζάμες.

Η κορτιζόλη εξαφανίζεται σιγά σιγά

Όσο κοιμόμαστε ο οργανισμός μας βάζει σε λειτουργία έναν μηχανισμό που ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτός είναι ο λόγος που βγάζεις χέρια ή πόδια έξω από τα σκεπάσματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι ο τρόπος του οργανισμού για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Με το να κρατάς τη θερμοκρασία σου χαμηλή, μειώνεται η παραγωγή της κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του άγχους. Μεγάλη ποσότητα κορτιζόλης στο αίμα φέρνει άγχος, ανησυχία, περισσότερα κιλά και όρεξη για junk food.

Καλύτερος ύπνος

Για να μπορέσεις να κοιμηθείς φοράς ζεστές πυτζαμούλες και κάλτσες και σκεπάζεσαι απόλυτα με το πάπλωμα. Με αυτόν τον τρόπο όμως, ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία σου με αποτέλεσμα να μην κάνεις καλό ύπνο. Η μελατονίνη που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου, ρυθμίζεται μόνο όταν το σώμα βρει την ιδανική του -χαμηλή- θερμοκρασία. Αλλιώς ζεσταίνεσαι, ιδρώνεις και παιδεύεσαι κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς να ξεκουράζεσαι αρκετά.

Ανάπλαση

Εκτός από τη μελατονίνη, κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα εκκρίνει και κάποιες ακόμα ορμόνες που αναπλάθουν τα κύτταρα μας. Ανάπλαση σημαίνει λιγότερες ρυτίδες, ηπιότερη γήρανση και καλύτερο δέρμα. Μόνο που για απελευθερωθούν αυτές οι ορμόνες χρειάζεται να πέσει η θερμοκρασία του σώματος το βράδυ. Για να το πετύχεις αυτό χρειάζεται η θερμοκρασία στο δωμάτιο σου να είναι χαμηλότερη από τους 21 βαθμούς. Οπότε για να μείνουν μακριά οι ρυτίδες και η χαλάρωση, φρόντισε να μείνεις μακριά από την πολλή ζέστη το βράδυ.

Bye bye μύκητες

Όπως ίσως ξέρεις οι μύκητες φουντώνουν όπου βρουν ζεστό και υγρό περιβάλλον. Με το να κοιμάσαι χωρίς ρούχα και στην κατάλληλη χαμηλή θερμοκρασία, συμβάλεις στο να μην εξαπλωθούν. Μία ταλαιπωρία λιγότερη λοιπόν.

Ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση

Αν αισθάνεσαι ιδιαίτερα άβολα και μόνο στη σκέψη του να κοιμηθείς γυμνός, τότε σίγουρα χρειάζεται να το δοκιμάσεις. Θα νιώσεις καλύτερα με το σώμα σου μέσα σε λίγες ημέρες, θα αποκτήσεις καλύτερη αίσθηση για εσένα, θα κοιμηθείς καλύτερα και η αυτοπεποίθηση σου θα ανέβει έστω και λίγο. Και αυτό είναι ανεκτίμητο.

Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.