Το 2015 ψηφίστηκαν από μεγάλο site του εξωτερικού ως το καλύτερο εναλλακτικό gadget της χρονιάς. Λειτουργούν ως φυσικός ιονιστής σε χώρους που έχουν ακτινοβολία από ηλεκτρικές συσκευές, τσιγάρο, σκόνη και υγρασία. Κάθε λάμπα από ορυκτό αλάτι Ιμαλαΐων είναι διαφορετική σε χρώμα και σχήμα, άρα και μοναδική. Και όταν την ανάβεις χαρίζει στον χώρο ένα υπέροχο φως που θα το λατρέψεις.

Τι είναι

Τα φωτιστικά αυτά είναι μεγάλα κομμάτια από καθαρό αλάτι Ιμαλαΐων, με μια μικρή λάμπα μέσα. Μπορεί να είναι μεγάλα κομμάτια αλατιού -σαν αυτό που βλέπεις στην κεντρική φωτογραφία- ή κομμάτια που βρίσκονται σε ένα καλάθι. Δίνουν μια υπέροχη, διακριτική και χαλαρωτική λάμψη στο χώρο ενώ κάνουν δυο τρία σημαντικά πράγματα για την ατμόσφαιρα στο σπίτι.

Σύντομο μάθημα φυσικής

Οι λάμπες από αλάτι Ιμαλαΐων παράγουν φυσικά αρνητικά ιόντα. Αλλά τι είναι τα αρνητικά ιόντα; Κάθε στιγμή υπάρχουν αρνητικά και θετικά ιόντα στην ατμόσφαιρα. Κι έτσι για αλλαγή, τα αρνητικά ιόντα είναι αυτά που έχουν ευεργετική επίδραση στο περιβάλλον άρα και στον άνθρωπο.

Η θετική σημασία των αρνητικών ιόντων

Στη φύση υπάρχουν τα αρνητικά ιόντα που συχνά δημιουργούνται από κεραυνούς, ηλιοφάνεια, καταρράκτες ή κύματα στη θάλασσα. Το τρεχούμενο νερό θεωρείται η μεγαλύτερη πηγή αρνητικών ιόντων και συμβάλλει σε αυτή την καθαρή αίσθηση του αέρα που υπάρχει στους καταρράκτες ή στις παραλίες. Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι νιώθουμε καλύτερα μετά από μια βόλτα κοντά στη θάλασσα ή όπου υπάρχει νερό.

-Σε γενικές γραμμές, τα αρνητικά ιόντα αυξάνουν τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαύγεια πνεύματος, λιγότερη υπνηλία, και περισσότερη πνευματική ενέργεια.

-Προστατεύουν από τα μικρόβια που κυκλοφορούν στον αέρα μειώνοντας όσα ερεθίζουν το αναπνευστικό και προκαλούν βήχα, φτέρνισμα, αλλεργίες και ξηρό λαιμό.

-Ανανεώνουν την ατμόσφαιρα τόσο όσο και όταν ανοίγεις το παράθυρο για να μπει στο δωμάτιο καθαρός αέρας.

-Στους καταρράκτες ή στη θάλασσα, η συγκέντρωση αρνητικών ιόντων είναι περίπου 10.000 ανά τετραγωνικό εκατοστό, όταν στις πόλεις είναι μόλις 100.

Η Καίτη λέει
Στο σπίτι μου έχω μια τεράστια, ασήκωτη είναι η αλήθεια, λάμπα από αλάτι Ιμαλαΐων, δώρο από την Ελένη. Δεν ξέρω πόση δουλειά κάνει καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα, αλλά ξέρω σίγουρα πως είναι όμορφη και πως δίνει στο δωμάτιο το πιο γλυκό και χαλαρωτικό φως.

Για πολλά χρόνια, έκανα δώρο στους φίλους μου μόνο τέτοιες λάμπες. Έπαιρνα τέσσερις-πέντε από την Αζίμα, τις έβαζα στο ντουλάπι, κι όποιος είχε γιορτή ή γενέθλια είχα έτοιμο το δωράκι του. Έχω εισπράξει πολλές αγκαλιές και θαυμασμό κάνοντας ένα τέτοιο το δώρο.

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα πρωτότυπο δώρο που το λάτρεψαν αφού ακόμα και σήμερα, τόσον καιρό μετά, οι λάμπες από άλατα Ιμαλαϊων κοσμούν το σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρα τους και όποτε περνούν από εκεί της δίνουν και ένα χαδάκι.

Ζώντας ανάμεσα τους θα παρατηρήσεις ότι συχνά υγραίνεται η επιφάνεια τους, δείγμα ότι απορροφούν την υγρασία.

Πάντως κι εγώ, όπως κι εσύ αν αποκτήσεις μια, δε θα μπορέσεις να αντισταθείς και κρυφά απ’ όλους μια ημέρα θα δοκιμάσεις τη γεύση της. Ναι, είναι αλμυρή. Καμία έκπληξη…

Παράγουν οι λάμπες με αλάτι Ιμαλαΐων αρνητικά ιόντα;

Με μια λέξη, η απάντηση είναι ναι. Αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες Οι λάμπες αυτές παράγουν μικρές ποσότητες όταν χρησιμοποιούνται μόνιμα και σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα θετικά ιόντα προκαλούνται από όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, από υπολογιστές, τηλεόραση, κινητά, φούρνους μικροκυμάτων ακόμα και από την ηλεκτρική σκούπα, και προκαλούν αλλεργίες, στρες και θέματα με τον ύπνο. Τα αρνητικά ιόντα ουδετεροποιούν τα θετικά ιόντα και βοηθούν να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. 

Η ουσία

Οι λάμπες από αλάτι Ιμαλαΐων είναι πανέμορφες και προσφέρουν όλα τα οφέλη και της χρωματοθεραπείας, καθαρίζοντας παράλληλα την ατμόσφαιρα από την υγρασία και τη σκόνη.

Είναι μια οικονομική λύση για μια πηγή φωτός που κάνει καλό ενώ είναι η καλύτερη λύση για φως στο δωμάτιο των παιδιών.

Είναι όμορφες, φιλικές προς το περιβάλλον και αποτελούν μια πηγή φωτός που μας κάνει καλό.
Εάν είσαι σε περίοδο που διαλέγεις φωτιστικά για το σπίτι, είναι όντως μια πολύ καλή επιλογή.

Πώς να διαλέξεις μια καλή λάμπα Ιμαλαΐων

Οι λάμπες από αλάτι Ιμαλαΐων χωρίς να είναι πάμθηνες είναι φθηνότερες από τις συσκευές ιονιστών, είναι σχετικά αποτελεσματικές και απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον.

Το χρώμα
Όσο πιο σκούρο πορτοκαλί χρώμα έχει η λάμπα τόσο καλύτερη είναι. Καλό είναι να υπάρχει μια βεβαίωση ότι πρόκειται για 100% αλάτι Ιμαλαΐων.

Το μέγεθος
Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές μια λάμπα με ορυκτό αλάτι Ιμαλαϊων μισού κιλού, καθαρίζει έναν χώρο 4*4. Οι μικρές λάμπες είναι πιο οικονομικές, οπότε αν θέλεις να τις έχεις στο σπίτι σου μπορείς να πάρεις π.χ. 2-3 μικρές αντί για μια μεγάλη.

Η υφή
Μπορείς να βρεις λάμπες με άγρια και με λεία επιφάνεια. Αυτές με τη λεία επιφάνεια μπορούν και καθαρίζουν τον αέρα λίγο περισσότερο. Προσωπικά προτιμώ αυτές με την άγρια επιφάνεια, αλλά είναι θέμα γούστου.

Λαμπάκι φωτισμού
Θα χρειαστεί να βάλεις μια μικρή λάμπα ώστε να υπάρχει ένα φως και θερμότητα. Το σίγουρο είναι ότι δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις LED λάμπες.

Είδη
Υπάρχουν σε ρεσώ -ωραία και οικονομική επιλογή, υπάρχουν σε σφαιρικό σχήμα με λεία επιφάνεια, σε φυσικό σχήμα και με βάρος από 1,5 μέχρι και 25 κιλά.

Πού τις βρίσκεις, πόσο κοστίζουν

Με μια μικρή έρευνα μπορείς να βρεις και να αγοράσεις και μέσω internet. Από κοντά μπορείς να τις δεις και να επιλέξεις σε όλα σχεδόν τα καταστήματα που έχουν κρυστάλλους. Τελευταία όμως βλέπω να μπαίνουν όλο και πιο πολύ και σε καταστήματα με είδη διακόσμησης. Το ρεσώ μπορείς να το βρεις με 5 ευρώ, ενώ οι μεγάλες κοστίζουν περίπου 50-100 ευρώ.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

(1) Σχόλιο

  • Καραταρακης Αιμιλιος (05/10/2021)

    Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι για αγορά μερικών φωτιστικών από αλάτι ιμαλαιων. Διατηρώ κατάστημα στη Νέα Ιωνία Αττικής. Αν σε περίπτωση εμπορευεστε τεμάχια χονδρική θα ήθελα να επικοινωνήσετε μαζί μου στο 6932343893.
    Με εκτίμηση
    Καραταρακης Αιμίλιος

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.