Με τρία μόνο υλικά και με λίγη υπομονή -καθώς χρειάζεται 20 λεπτά χτύπημα- θα έχεις στο σπίτι σου πεντανόστιμο, θρεπτικό, και σίγουρα χωρίς συντηρητικά, βούτυρο αμυγδάλου. Μια λιχουδιά που είναι υγιεινή, θρεπτική και τόσο απολαυστική που δεν θα μείνει για πολύ στο ψυγείο σου.

Το βούτυρο αμυγδάλου μπορείς να το έχεις σαν βάση για απίθανα vegan γλυκά, δες εδώ μια εκπληκτική vegan fudge με κακάο, ή απλά για να τρως μια κουταλιά όποτε θέλεις κάτι γλυκό. Ο αγαπημένος μου συνδυασμός είναι με… χουρμάδες.

Δεν χρειάζεται όποτε θέλεις να απολαύσεις κάτι γλυκό να γεμίζεις τον οργανισμό σου με τόνους ζάχαρης, με βούτυρα και συντηρητικά.

 

Το βούτυρο αμυγδάλου, όπως και το πιο συγκλονιστικό φουντουκοβούτυρο, είναι η καλύτερη λύση για τις ώρες που θέλεις ενέργεια και απόλαυση από κάτι γλυκό.

 

Και σίγουρα μια καλή λύση για να αποδεσμευτείς εσύ και τα παιδάκια σου από τη διατροφική βόμβα ζάχαρης, φοινικέλαιου και συντηρητικών των τύπου μερέντα.

Βέβαια, μπορείς να προμηθευτείς βούτυρο αμυγδάλου και από καταστήματα με βιολογικά. Η τιμή του είναι κάπως τσιμπημένη όμως αξίζει τόσο διατροφικά όσο και γευστικά.

Υλικά

250 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά, ανάλατα
1/2 κ.γ αλάτι
1 κ.γ. λάδι καρύδας

*Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις κανέλα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, Sugavida ή σιρόπι αγαύης.
Ό,τι θέλεις να προσθέσεις να το προσθέσεις στο τέλος της διαδικασίας.

Εκτέλεση

Σε ένα μπλέντερ, σε μούλτι δεν θα γίνει τόσο καλή δουλειά, βάζεις τα αμύγδαλα και το αλάτι και ξεκινάς να χτυπάς.
Κάθε 5-10 λεπτά σταματάς το μπλέντερ και επιστρέφεις στο μείγμα το υλικό που έχει πάει στα τοιχώματα.

Εκεί που θα έχεις απελπιστεί ότι δεν γίνεται τίποτα παρά μόνο σκόνη αμυγδάλου, θα απελευθερωθούν τα έλαια του αμύγδαλου και το μείγμα θα ξεκινήσει να παίρνει μια πιο βουτυρώδη υφή. Είσαι σε καλό δρόμο.
Συνεχίζεις το χτύπημα στο μπλέντερ για 15 – 20′ περίπου και η λιχουδιά σου είναι έτοιμη.

Στο τέλος προσθέτεις και το λάδι καρύδας ή ό,τι άλλο θέλεις. Αν τα βάλεις στο μίγμα νωρίτερα δεν θα έχεις την υφή που θέλεις.

Κάποια μπλέντερ μπορεί να σταματήσουν τη διαδικασία κάποια στιγμή προκειμένου να μην ανεβάσουν θερμοκρασία. Μπορείς κι εσύ, για να προστατεύσεις το μηχάνημα σου, να φτιάξεις το βούτυρο αμυγδάλου κάνοντας κάποια διαλείμματα στο χτύπημα.

Το βάζεις σε ένα γυάλινο μπολ και το διατηρείς στο ψυγείο ακόμα και για έναν μήνα, αν προλάβει να μείνει τόσο…

από την Καίτη Φαρμάκη

Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.