Θρεπτικά και σε σύγκριση με την πατάτα, η γλυκοπατάτα βάζει γκολ από τα αποδυτήρια. Πλούσια σε βιταμίνες και σε αντιοξειδωτικά και με μια γεύση που σε κάνει να αναρωτηθείς γιατί δεν την έχεις έχεις ακόμη στη διατροφή σου.
Μπορείς να την μαγειρέψεις με τόσους πολλούς τρόπους που ο φετινός χειμώνας θα είναι… πορτοκαλί!

Και μόνο που η γλυκοπατάτα έχει ένα τόσο έντονο πορτοκαλί χρώμα είναι σίγουρο ότι έχει πολλά καλά να σου δώσει. Το έντονο χρώμα της το χρωστάει στα αντιοξειδωτικά που περιέχει και τη γλύκα της στα φυσικά σάκχαρα. Η γεύση της είναι γλυκιά και η υφή της πιο πλούσια από της κανονικής πατάτας. Και οι υδατάνθρακες που παίρνεις από την γλυκοπατάτα δεν είναι κάτι που χρειάζεται να σε απασχολήσει.

Η νέα, και πιο σοφή, τάση στη διατροφή είναι να τρως φυσικά όχι επεξεργασμένα προϊόντα. Αν επιλέγεις με αυτό το κριτήριο και θα χορταίνεις καλύτερα και δεν θα χρειάζεται να μετράς τις θερμίδες.

Ο λόγος είναι απλός: Καμία φυτική τροφή, τίποτα που να φυτρώνει και τίποτα που δεν έχει υποστεί επεξεργασία, δεν μπορεί να τρελάνει τον οργανισμό σου, τις ορμόνες σου και τον γλυκαιμικό σου δείκτη ώστε να έχεις λιγούρες, να παίρνεις κενές θερμίδες και να παχαίνεις από την απορύθμιση.

Οι γλυκοπατάτες έχουν όλες τις βιταμίνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά που χεριάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει άψογα. Έχουν βιταμίνες Α, C, Β, D αλλά και σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο. Είναι και οικονομικές.

  • Μπορείς να κάνεις απίθανα γλυκά από τον πουρέ τους, όπως muffins, pancakes ή brownies. Δες συνταγές λίγο πιο κάτω.
  • Μπορείς να τις βράσεις με τη φλούδα ή χωρίς για 30-40 λεπτά.
  • Μπορείς να τις βάλεις στον φούρνο με τη φλούδα ή χωρίς με αλάτι, δεντρολίβανο και λάδι και να γίνουν γλύκα.
  • Μπορείς να κάνεις στον φούρνο τραγανά λαχταριστά τσιπς γλυκοπατάτας που θα σε ξετρελάνουν.
    Μπορείς άνετα να τις κάνεις πουρέ.
  • Να φτιάξεις χούμους γλυκοπατάτας.
  • Απίθανα μπιφτέκια λαχανικών και με γλυκοπατάτα.
  • Να βάλεις γλυκοπατάτα στον αρακά σου. Το έχω δοκιμάσει και είναι απολαυστικό.
    Να τις ψήσεις στη σχάρα.
  • Να κάνεις και αυτό το δοκιμασμένο κόλπο.

Εδώ θα βρεις κάποιες συνταγές από τις Veggie Sisters

Κι εδώ στα αγγλικά 12 yummy vegan συνταγές για γλυκά με γλυκοπατάτα

Εδώ σου δείχνω πώς έφτιαξα τη γλυκοπατάτα στον φούρνο. Έχει απλά λάδι, αλάτι και δεντρολίβανο. Αυτό που με ξετρελαίνει είναι η υφή της. Σαν να τρώω παιδικό φαγητό. Νόστιμο, αλμυρογλυκό και τόσο πλούσια υφή όσο χρειάζεται. Και τελικά, δυναμωτικό.»

από την Καίτη Φαρμάκη

Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.