και πολύ cute…

Από την ημέρα που γνώρισα τον Γιώργη έχω μεταφέρει την ιστορία του σε πολλούς φίλους μου. Και όλοι αναρωτιούνται το ίδιο: πώς μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει μέσα σε μια στιγμή!
Όμως όταν θέλεις να κάνεις στη ζωή σου κάτι που να αξίζει, δεν υπάρχουν εμπόδια!

«Στις 5 Νοεμβρίου του 2013 το απόγευμα ξεκίνησα, από τύχη σχεδόν, να βλέπω το ντοκιμαντέρ Earthlings. Στη μέση του ντοκιμαντέρ, εκεί που δείχνει για τις γούνες είχα ήδη αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να ξαναφάω κρέας, γαλακτοκομικά ή άλλα ζωικά προϊόντα. Νωρίτερα εκείνο το μεσημέρι είχα συναντηθεί με έναν φίλο μου από τον στρατό που μου είπε ότι είναι vegetarian. Και καθώς είμαι chef και θέλω να ξέρω για τη διατροφή πήγα σπίτι και άρχισα να ψάχνω. Και κάπως έτσι “έπεσα” πάνω στο Eartlings.

Αν θέλεις να δεις το Earthlings, με ελληνικούς υπότιτλους, πάτησε εδώ!

Μέχρι τότε θεωρούσα τον εαυτό μου εξαιρετικά φιλόζωο. Από το Earthlings κατάλαβα ότι δεν ήμουν πραγματικά. Για παράδειγμα, λάτρευα το γάλα. Αλλά μέχρι τότε δεν είχα φανταστεί ότι για να έχω εγώ γάλα στο ψυγείο μου μια αγελάδα πρέπει να έχει υπάρξει έγκυος. Δεν είχα κάνει τη σύνδεση. Και η όλη διαδικασία της γονιμοποίησης, της αρπαγής των μικρών της και της υπερφόρτωσης ορμονών για να παραχθεί πολύ γάλα, δεν έχει τίποτα το φυσιολογικό, τίποτα το ανθρώπινο, τίποτα το φιλοζωικό, τίποτα το λογικό.

Από εκείνο το απόγευμα πριν από 5 χρόνια έκοψα οτιδήποτε ζωικό από τη διατροφή μου. Και να να φανταστείς ότι μέχρι και εκείνη την ημέρα έτρωγα κρέας σε καθημερινή βάση ενώ είχα στο πρόγραμμα και πρωτεϊνικές δίαιτες.

Vegan κέικ σοκολάτας με superfoods και ταχίνι made by Γιώργης Βαϊδάνης

Το μόνο θέμα που αντιμετώπισα από την επόμενη ημέρα κιόλας ήταν ότι εργαζόμουν ως chef σε ναυτιλιακή εταιρία όπου μαγείρευα καθημερινά. Και μαγείρευα για ανθρώπους που δεν ήταν vegan. Μαγείρευα τα πάντα αλλά πλέον έβαζα άλλους να δοκιμάζουν. Όμως είχα τις γεύσεις μέσα μου και είχα και τη μύτη μου να με καθοδηγεί.
Δεν γινόταν να φύγω από τη ναυτιλιακή. Είχα υποχρεώσεις ενώ δεν υπήρχαν ούτε κατά διάνοια τόσα vegan/vegetarian μαγαζιά που υπάρχουν σήμερα. Όμως ζοριζόμουν, έλεγα τι ζητάω εγώ εδώ, είχα σύγκρουση μέσα μου. Έναν χρόνο μετά, χαιρέτησα. Είπα καλύτερα άνεργος και βλέπουμε…

Δεκαπέντε ημέρες μετά είχα πιάσει δουλειά στο Τριβόλι ενώ τώρα είμαι στο Bamboo Vegan.
Το Bamboo Vegan ήταν πάντα το αγαπημένο μου μαγαζί από τότε που ήταν στα Εξάρχεια. Έφευγα από το Πέραμα, ή από όπου ήμουν, για να πιω έναν καφέ στα παιδιά στο Bamboo Vegan. Και τώρα είμαι εδώ ως chef! Φτιάχνω τα κέικ, τα σάντουιτς, τα γλυκά και ό,τι άλλο βλέπεις εδώ μαζί με ένα ακόμη chef.

Το αγαπημένο μου στο Vegan Bamboo είναι το Chickies Sandwich. Μπαγκετούλα με “κοτομπουκιά”. Έχει σόγια παναρισμένη στον φούρνο, vegan μαγιονέζα, που τη φτιάχνουμε εμείς, παρμεζάνα φυτική, iceberg ντρεσαρισμένο με λάδι ρόκας. Αυτό και το best seller σάντουιτς.

 

Τα γλυκά είναι κατά βάση αρμοδιότητα μου.. Οι κρέμες μου αρέσουν πολύ όπως το κάστανο, η λευκή σοκολάτα. Αλλά εδώ φτιάχνω πολλά ακόμα.
Κέικ, σιροπιαστά, μπακλαβάδες και γαλακτομπούρεκα με σοκολάτα ή σκέτα.


Τα κέικ μας έχουν γλάσα περίεργα. Τα κάνω όλα πιο δημιουργικά και για να μη βαριέται ο κόσμος και για να μην βαριόμαστε κι εμείς.

Προσωπικά δεν ανήκω στην ομάδα των vegan που αγαπούν το υγιεινό φαγητό. Μου αρέσουν οι πιο junk vegan γεύσεις. Αλλά προσπαθώ να τρώω περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να προσέχω τις ποσότητες.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους που άλλαξαν τη διατροφή τους σε vegan, δεν αντιμετώπισα αντιδράσεις.

Τι να μου πουν, ότι αν δεν τρώω κρέας θα πέσω κάτω; Δεν έπαιζε κάτι τέτοιο.

Οι δικοί μου ήταν σε φάση θα του περάσει, κάτι παραπάνω θα ξέρει ή το κάνει για την υγεία του. Οι φίλοι μου είπαν καλά κάνεις.

Κανείς δεν με κορόιδεψε. Κανείς δεν μου είπε τρως μόνο μαρούλια, θα πεθάνεις. Και λόγω παρουσιαστικού, δεν έπαιζε αυτό!

 

Αφού πέρασε ο πρώτος χρόνος ως vegan ένιωσα ότι ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω. Και ξεκίνησα να παίρνω μέρος σε ακτιβιστικές δράσεις. Μπήκα δειλά στην όλη φάση, είδα τι μου ταιριάζει, ζύγισα ανθρώπους και τακτικές. Η δράση που μου ταιριάζει 100% είναι η Anonymous for the Voiceless γιατί δεν πάμε εμείς στον κόσμο, ο κόσμος που θέλει να δει κάτι έρχεται σε εμάς. Και συζητώντας γίνονται κάποιες συνειδητοποιήσεις. Θέλω η δράση να είναι λίγο σοκαριστική γιατί μόνο έτσι ξυπνάμε, όμως να έχει και ενημέρωση.

Βλέπω μεγάλη διαφορά μέσα στα 5 χρόνια. Εφέτος βλέπω πολύ μεγάλη αλλαγή, τεράστια θα έλεγα. Και στο πώς σκέφτεται ο κόσμος και γενικότερα. Δεν θα ακούσεις τη δικαιολογία της πρωτεΐνης, δεν θα ακούσεις ότι δεν μπορείς να ζήσεις αν δεν τρως κρέας ή το ακούς πολύ σπάνια.

 

Τι θέλω για το μέλλον μου; Την υγεία μου, τους ανθρώπους που θέλω και το να μπορώ να ζω από μια δουλειά που να μην έχει να κάνει με εκμετάλλευση ζώων, είτε έχω κάνει μια δική μου επιχείρηση είτε είμαι σε κάποιον άλλον. Δεν θέλω να ξαναμπώ στη διαδικασία να μπω σε ζωικά. Θέλω να είμαι καλά και να κάνω βόλτες στο Παλαιό Φάληρο που με εμπνέει.

 

Μπορείς να ακολουθήσεις τον Γιώργη Βαϊδάνη στο Facebook πατώντας εδώ

Να δεις τι έχει να σου πει πηγαίνοντας στη σελίδα του Badass Herbivore Chef 

Στο Instagram Giorges_Vaidanis

Και να απολαύσεις κάτι από τα χέρια του στο Bamboo Vegan, Σόλωνος 102 

από την Καίτη Φαρμάκη

 

 

Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.