Το υπερθέαμα των Περσείδων

Αυτός ο Αύγουστος είναι γεμάτος από… φαινόμενα. Ανάμεσα στις δυο εκλείψεις του και ενώ τα πράγματα θα γίνονται ζόρικα στη γη, θα σηκώσεις τα μάτια σου στον ουρανό για να δεις τη βροχή των εντυπωσιακών Περσείδων. Στις 12 Αυγούστου, με λίγη τύχη κάποιες ευχές θα βγουν αληθινές και κάποιοι φόβοι θα μείνουν χωρίς κεφάλι.

Βροχή από αστέρια

“Τον Αύγουστο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο νυχτερινό ουρανό ένα φαινόμενο που θα θυμίζει τη βροχή μετεωριτών που συνάντησε το “Millennium Falcon”, το διαστημόπλοιο των πρωταγωνιστών στο κινηματογραφικό «Star Wars”, λέει ο Μάρκος Σερβετάς στο documenta.gr.

Η αποκορύφωση της βροχής των Περσείδων θα γίνει, σύμφωνα με την ΝASA και τον ειδικό στους μετεωρίτες Bill Cooke, την Τρίτη 12 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι και το προηγούμενο και το επόμενο βράδυ, θα είναι ορατό αυτό το φαινόμενο αν και τα πεφταστέρια δε θα κατευθύνονται από τον ουρανό στη γη με τον ίδιο καταιγιστικό ρυθμό.

Τα αστέρια που πέφτουν ονομάζονται Περσείδες καθώς μπαίνουν στη γη μας από το σημείο όπου βρίσκεται ο αστερισμός του Περσέα.
Το κλειδί για να δεις τη βροχή, είναι να έχεις στα μάτια σου όσο περισσότερο ουρανό μπορείς -πόσο ποιητικό, ε;-!
Πήγαινε σε ένα μέρος μακριά από τα φώτα της πόλης, άρα και χωρίς φωτορύπανση, και να είσαι προετοιμασμένος για να μείνεις κάποιες ώρες εκεί κοιτάζοντας τον ουρανό. Το ανθρώπινο μάτι χρειάζεται περίπου μισή ώρα για να προσαρμοστεί και να δει στο σκοτάδι.
Εντωμεταξύ, όσο πιο πολύ μείνεις έξω τόσο πιο καθαρά θα βλέπεις και σύντομα στο σκοτάδι θα δεις καλύτερα τα αστέρια που πέφτουν στη γη.
Όχι, δε θα χρειαστείς τηλεσκόπιο αφού το φαινόμενο θα είναι ορατό με γυμνό μάτι.

Ο ρυθμός που θα πέφτουν τα αστέρια θα είναι 150 την ώρα, άρα περίπου 2-3 κάθε λεπτό. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι κάποια εξαιρετικά φωτεινά και εντυπωσιακά αλλά και κάποια αρκετά αχνά.
Το πιο πιθανό είναι ότι εκείνη την ημέρα ο ουρανός θα είναι καθαρός από σύννεφα. Όμως η σελήνη θα είναι γεμάτη κατά τρία τέταρτα, γεμίζοντας με φως τον ουρανό, γεγονός που θα αφαιρέσει κάτι από το εντυπωσιακό εφέ της “βροχής” Ευτυχώς οι Περσείδες είναι δυνατοί και ακόμα και με αυτή τη συνθήκη, θα κάνουν το εφέ τους με τα “πυροτεχνήματα”.

Μπορείς εύκολα να τους δεις με γυμνό μάτι απλά κοιτάζοντας κατ’ ευθείαν προς τα επάνω. Βάλε την προσοχή σου στο ακτινοβόλο σημείο, το οποίο θα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του ουρανού και στο ζενίθ (το σημείο στον ουρανό που βρίσκεται ακριβώς από πάνω σου).

Να ξέρεις ότι πολλοί skywatchers, παρατηρητές του ουρανού, έχουν κανονίσει να κατασκηνώσουν στα πιο απομακρυσμένα, άρα και σκοτεινά μέρη του κόσμου μας, για να παρατηρήσουν και να απολαύσουν το φαινόμενο.

Αν τώρα θέλεις να το ζήσεις και πνευματικά, ή και πνευματιστικά, εκτός από φυσικά, μπορείς να κάνεις κινήσεις για να νικήσεις ακόμα και τον πιο μεγάλο σου φόβο.

Θα το πετύχεις με γενναιότητα, μάχες, στρατηγική και προστασία από τους σωστούς… θεούς. Μπροστά στα συγκεκριμένα όπλα σου η Μέδουσα, που δε συμβολίζει παρά τον φόβο που ακινητοποιεί, δεν θα μπορέσει παρά να τρομάξει από τον ίδιο της αποκρουστικό εαυτό και να χάσει τη δύναμη της. Έτσι θα καταλήξει να σε υπηρετεί, αφού θα απεικονίζεται πλέον στην ασπίδα σου, τρομάζοντας κάθε εχθρό σου.
Γιατί αν νικήσεις τους μεγαλύτερους φόβους σου, που ξεπηδούν ανεξέλεγκτα σαν τα φίδια από το κεφάλι της Μέδουσας, κανείς δε μπορεί να σε νικήσει πια.

Ο μύθος του Περσέα με λίγα λόγια έχει ως εξής:
Ο Περσέας ήταν γιος της Δανάης και του Δία, ενώ από τον Περσέα ξεκίνησε η περίφημη γενιά του Ηρακλή.
Ο πατέρας της Δανάης την είχε κλείσει σε ένα υπόγειο στο οποίο εισέβαλε ως χρυσή βροχή ο Δίας προκειμένου να την κατακτήσει. Την κατέκτησε, και έτσι γεννήθηκε ο γιος τους Περσέας.
Ο Περσέας έζησε διάφορες περιπέτειες οι οποίες τον έφτασαν στο σημείο να θελήσει να βρει την τρομακτική και ανίκητη μέχρι τότε Μέδουσα και να φέρει πίσω το κεφάλι της ως τρόπαιο.
Μετά από κάποιες ακόμα περιπέτειες, πολλή προσπάθεια, αποφασιστικότητα και με την πολύτιμη βοήθεια της θεάς Αθηνάς και του Ερμή, ο Περσέας κατάφερε να εντοπίσει και να φτάσει -αόρατος την ώρα της επίθεσης- στη Μέδουσα.
Η θεά Αθηνά τον είχε εξοπλίσει με μια αστραφτερή ασπίδα την και οποία αντέταξε στην Μέδουσα.
Μόλις η Μέδουσα είδε τον αντικατοπτρισμό της, έφριξε και η ίδια χάνοντας στιγμιαία τη δύναμη της.
Ο Περσέας βρίσκει την ευκαιρία και της παίρνει το κεφάλι το οποίο το βάζει σε έναν σάκο.
Ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής με σανδάλια του Ερμή. Προσφέρει το κεφάλι της Μέδουσας στην θεά Αθηνά τοποθετώντας το μπροστά στην ασπίδα της.
Από τότε στην ασπίδα της θεάς Αθηνάς απεικονίζεται η μέδουσα γεγονός που κάνει κάθε εχθρό της να παγώνει μόλις την αντικρύσει.

Διάβασε εδώ τι αναφέρει η wikipedia για τη βροχή των Περσείδων:
“Οι Περσείδες είναι βροχή διαττόντων (μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά στην παράδοση, τα οποία, σύμφωνα με την λαϊκή δεισιδαιμονία, όταν τα βλέπεις να πέφτουν μπορείς να κάνεις μια ευχή που θα πραγματοποιηθεί). Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift-Tuttle) και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα.
Όποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.
Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού από τον κομήτη Σουίφτ-Τάτλ περιπλανάται στον διαπλανητικό χώρο εδώ και χίλια περίπου χρόνια αφότου εγκατέλειψε τον κομήτη. Υπάρχει ωστόσο και μία σχετικώς νέα συνιστώσα, μία λωρίδα υλικού που αποσπάσθηκε από τον κομήτη το έτος1862. Ο ρυθμός των μετεώρων όταν η Γη συναντήσει αυτή την, πυκνή ακόμα, λωρίδα είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι κατά την υπόλοιπη βροχή.
Αναφέρονται παρατηρήσεις των Περσείδων εδώ και περίπου 20 αιώνες, με αρχαιότερη αναφερόμενη από την Άπω Ανατολή. Μία λαϊκή ονομασία της βροχής αυτής σε Ρωμαιοκαθολικές χώρες είναι «Δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου», καθώς στις 10 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του μαρτυρίου του.
Η αρχή της βροχής είναι ορατή από τα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο, με την κορύφωση μεταξύ 9 και 14 Αυγούστου, οπότε ο ρυθμός των μετεώρων φθάνει τα 60 και πλέον ανά ώρα. Εξαιτίας της τροχιάς του κομήτη, από την οποία εξαρτάται η θέση του ακτινοβόλου σημείου, οι Περσείδες παρατηρούνται κυρίως να διασχίζουν το Βόρειο Ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας. Όπως συμβαίνει με πολλούς διάττοντες η δυνατότητα παρατήρησης είναι μεγαλύτερη τις ώρες πριν την αυγή, καθώς περισσότεροι από αυτούς παρασύρονται από την πλευρά της Γης που κινείται προς το ρεύμα τους, κάτι που αντιστοιχεί σε τοπικές ώρες μεταξύ μεσάνυχτα και μεσημέρι. Ενώ πολλοί διάττοντες φτάνουν μεταξύ αυγής και μεσημεριού, δεν είναι συνήθως ορατοί λόγω του φωτός του ήλιου. Μπορούμε να δούμε κάποιους και πριν τα μεσάνυχτα, συχνά δημιουργώντας διάπυρες τροχιές καθώς περνάνε από την ατμόσφαιρα, αφήνοντας μεγάλα φωτεινά ίχνη. Το 2009, ο μέγιστος Ζενίθιος Ωριαίος Ρυθμός προβλέφθηκε σε περίπου 120.
*Οι Περσείδες, ενικός ο Περσείδης είναι γένους αρσενικού. Ο διάττοντας Αστέρας από τον αστερισμό του Περσέα.”

από την Καίτη Φαρμάκη

Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.