Γιατί να πίνεις χυμούς; Αδυνατίζεις; Χορταίνεις; Ποιος είναι ο πιο ωφέλιμος και ποιος ο περισσότερο δημοφιλής; Τι να προσέχεις όταν επιλέγεις χυμό από τα ψυγεία; Και γιατί όλος ο κόσμος ξεκίνησε να αγαπάει τόσο τους χυμούς; Η Σταυρούλα Παπαδοπούλου από ΤΟ ΒΑΖΑΚΙ έχει τις απαντήσεις και μια ωραία ιστορία να σου πει: την ιστορία της με το Βαζάκι της.

Ξεκινήσαμε ΤΟ ΒΑΖΑΚΙ με την Μαριαντίνα Ανδρικοπούλου πριν από τρία χρόνια και ενώ ήμασταν και οι δυο σε μια μεταβατική φάση της επαγγελματικής μας ζωής. Τυχαία ο αδελφός μου, που ήταν ήδη ωμοφάγος, μας πρότεινε να κάνουμε έναν καθαρισμό με χυμούς. Έτσι ανακαλύψαμε ότι με τον καθαρισμό με χυμούς ούτε πεινάς ούτε υποφέρεις, όπως πιστεύαμε μέχρι τότε. Και ξετρελαθήκαμε. Είπαμε ότι αυτή είναι μια εμπειρία που αξίζει να τη μάθουν και να τη ζήσουν κι άλλοι άνθρωποι. Μέχρι τότε δεν υπήρχαν όσα σήμερα μαγαζιά με χυμούς, πόσο μάλλον μαγαζιά με τέτοιας ποιότητας χυμούς. Είπαμε τόσα χρήματα έχω εγώ, τόσα χρήματα έχεις εσύ και ξεκινήσαμε.

Μας πήρε έξι μήνες μέχρι να ενημερωθούμε για τα πάντα, να διαλέξουμε τον καλύτερο αποχυμωτή ψυχρής έκθλιψης και να έρθει από την Αμερική, για να βρούμε τον σωστό χώρο, στο σωστό μέρος με το σωστό ενοίκιο. Και έτσι, πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε. Για τους χυμούς υπήρξε πολύ μελέτη, συνεργασία με ειδικούς και πολύ… δοκιμή.

Το όνομα το είχαμε βρει από νωρίς. Γιατί όσο φτιάχναμε και δοκιμάζαμε χυμούς, τους βάζαμε σε βαζάκια από μέλι. Μιλούσαμε τόσο πολύ για τα βαζάκια μας ώστε ΤΟ ΒΑΖΑΚΙ ως όνομα ήρθε απολύτως φυσικά.

 

Είχαμε ξεκάθαρη η φιλοσοφία και ξεκάθαρο στόχο. Οι χυμοί δεν είναι trend. Είναι υγεία.
Θέλαμε να φτιάξουμε χυμό ο οποίος θα ήταν ποιοτικά και θρεπτικά ο καλύτερος που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε. Δεν αραιώνουμε με νερό, δε βάζουμε συντηρητικά. Θέλουμε χυμούς όπως θα τους πίναμε κι εμείς.

Γι’ αυτό επιλέξαμε να έχουμε μόνο βιολογικά προϊόντα όπως και τον συγκεκριμένο αποχυμωτή. Είναι ο καλύτερος αν και φτιάχνει μικρές ποσότητες και έχει μια χρονοβόρο διαδικασία. Σκέψου ότι για να φτιάξουμε έναν χυμό χρειαζόμαστε ένα τέταρτο. Όμως έτσι εκπαιδεύεται και ο κόσμος. Ο πελάτης ξέρει ότι όταν θα ζητήσει έναν χυμό που δεν τον έχουμε έτοιμο, θα χρειαστεί να περιμένει. Μαθαίνει όμως ότι με τον χυμό από τον συγκεκριμένο αποχυμωτή θα πάρει περισσότερη βιταμίνη C και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Γιατί να πίνεις χυμούς; Για να πάρεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι. Και για να ξεκουραστεί το πεπτικό σου σύστημα. Όλη την ημέρα κάτι μασουλάμε και έτσι το πεπτικό σύστημα δεν ξεκουράζεται ποτέ. Με τους χυμούς, παίρνεις άμεσα τις βιταμίνες, τα ένζυμα και όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι καταπονώντας ελάχιστα το πεπτικό σου σύστημα. Είναι σαν ένα δωράκι που μπορείς να κάνεις στον οργανισμό σου για μια ημέρα, για λίγες ημέρες ή και για μερικές ώρες.

Κάθε χυμός που πίνεις, σου κάνει καλό, αρκεί να είναι φρέσκος.

Αδυνατίζεις με τους χυμούς; Δεν μπορώ να πω ότι αδυνατίζεις αν και έχουμε περιπτώσεις που μετά από μια αποτοξίνωση με χυμούς για κάποιες ημέρες, απελευθέρωσαν κάποια κιλά και κυρίως λίπος. Σίγουρα με τον καθαρισμό δεν παίρνεις λιπαρά άρα αν περπατήσεις και 20 λεπτά μέσα στην ημέρα, θα δεις διαφορά. Θρεπτικά και διατροφικά πάντως παίρνεις ό,τι χρειάζεσαι. Αν μπορείς να το υποστηρίξεις ψυχολογικά ή και κοινωνικά, γιατί πάντα θα υπάρχει μια πρόταση για έξοδο και φαγητό, τότε μπορείς να το κρατήσεις αρκετά.

Αποτοξινώνεσαι; Το σημαντικό με τον καθαρισμό με χυμούς, είναι ότι φεύγουν οι τοξίνες από πάνω και από μέσα σου με κάθε τρόπο που μπορεί αυτό να γίνει. Και επιπλέον, εκεί που έτρωγες ποσότητες, μετά από μια ολιγοήμερη αποτοξίνωση-καθαρισμό με χυμούς, τρως λίγα αμύγδαλα και αισθάνεσαι ότι κάτι κάνουν. Και αυτό είναι πολύτιμο, υγιές και αναζωογονητικό. Μπορείς μετά από έναν καθαρισμό με χυμούς να ξεκινήσεις μια καλύτερη και πιο ισορροπημένη διατροφή.

Παίρνεις όσα χρειάζεται ο οργανισμός σου; Πίνοντας χυμούς για κάποιες ημέρες, σίγουρα καθαρίζεις, σίγουρα ενυδατώνεσαι και σίγουρα έχεις ένα boost βιταμινών σε σχέση με μια συμβατική ημέρα.

Χορταίνεις με τους χυμούς; Φουλ. Εγώ που είμαι ένας λαίμαργος άνθρωπος, ειδικά στην αρχή δεν πίστευα το πόσο χόρταινα. Όταν έκανα καθαρισμό με χυμούς ή όταν ήθελα να ξεκουράσω το πεπτικό μου και για μεσημεριανό έπινα έναν πράσινο χυμό, πήρε πολύ καιρό στο μυαλό μου να καταλάβει ότι όντως χόρταινα. Το ένιωθα αλλά δεν χωρούσε στο μυαλό μου. Αναρωτιώμουν αν συμβαίνει στα αλήθεια. Το σίγουρο είναι ότι χορταίνεις κυρίως με τους χυμούς λαχανικών.

Φουσκώνεις ενοχλητικά με τους χυμούς; Υπάρχουν και αυτοί που αποφεύγουν τους χυμούς γιατί τους πειράζουν ή τους φουσκώνουν εξαιτίας θεμάτων που τους ταλαιπωτούν στο στομάχι ή στο έντερο. Στο Βαζάκι έχουμε τον αποχυμωτή ψυχρής έκθλιψης που ο χυμός που βγαίνει από αυτόν είναι ό,τι πρέπει για αυτούς τους ανθρώπους. Ό,τι μπορεί να ερεθίσει το γαστρεντερικό του σύστημα, δεν υπάρχει και έτσι μπορεί να απολαύσει άνετα τους χυμούς.

Πολλοί με ρωτάνε αν χρειάζεται να πίνουν τον χυμό τους από το Βαζάκι αμέσως. Ο χυμός μας διατηρείται αναλλοίωτος για 72 ώρες, για τρεις ημέρες. Κάναμε χημικές αναλύσεις για αν αναπτύσσονται βακτήρια ή για το εάν χάνονται τα θρεπτικά συστατικά του. Και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όντως παραμένουν αναλλοίωτοι μέχρι και 72 ώρες. Αν ο χυμός είναι από αποχυμωτή ψυχρής έκθλιψης, κλείσει καλά και μείνει στο ψυγείο κάτω από τους 4 βαθμούς, διατηρεί όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του.
Κάπως πιο ευπαθής είναι ο χυμός από το καρπούζι που τον φτιάχνουμε αυτή την εποχή και κάνει θραύση. Σε αυτή την περίπτωση φροντίζουμε εμείς να μην μένει για περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Αν μένουν οι χυμοί μας για 72 ώρες στο δικό μας ψυγείο; Όχι, σε καμία περίπτωση. Να δες το ψυγείο μας. Το πρωί ήταν γεμάτο με χυμούς που φτιάξαμε σήμερα και τώρα έχουν μείνει ελάχιστοι. Αλλά, αν τον πάρεις και τον βάλεις το ψυγείο σου, κάτω από τους 4 βαθμούς Κελσίου, για να τον πιεις αύριο ή μεθαύριο, θα είναι εγγυημένα μια χαρά.

Υπάρχουν πια πολλοί χυμοί που μπορείς να τους βρεις πχ και στα σούπερ μάρκετ που είναι ή λέγονται φυσικοί. Οι μαζικής παραγωγής και με μεγάλη διάρκεια ζωής, δεν είναι πραγματικά χυμοί. Μπορεί να είναι ροφήματα, φρουτοποτά, αναψυκτικά ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν είναι χυμοί. Γενικά να ξέρεις ότι οι κανονικοί, ωφέλιμοι χυμοί, δεν μπορούν α διατηρηθούν για περισσότερες από τρεις ημέρες. Οπότε, αν δεις να απέχουν περισσότερο η ημερομηνία παραγωγής από την ημερομηνία λήξης, κάτι πρόσθετο θα έχει που τον διατηρεί.

Ο καλύτερος χυμός που μπορείς να πιεις; Ο ABC: Apple, Beetroot, Carrot. Μήλο, παντζάρι και καρότο. Έχει όλα τα θρεπτικά που χρειάζεσαι. Βέβαια είναι χειμωνιάτικος χυμός. Πολύ βοηθητικός για το αίμα και το συκώτι, γλυκός και γήινος.

Μεγάλη επιτυχία έχουν δύο ακόμα χυμοί. “Αλκαλική αύρα” με μήλο, σέλερι, λεμόνι, τζίντζερ αγγούρι και “Κανέλα και ισορροπία” με πορτοκάλι μήλο καρότο τζίντζερ και κανέλα Κεϋλάνης.

Και για δύο μήνες τον χρόνο που έχουμε φράουλα, όλοι τρελαίνονται και θέλουν χυμό φράουλα.

Αυτή την εποχή έχουμε ένα πολύ ωραίο χυμό που είναι σπανάκι, ανανάς, μήλο και λεμόνι.
Όπως και τον χυμό με ροδάκινο, τζίντζερ και ανανά.

Πώς να φτιάξεις χυμό στο σπίτι σου; Χρειάζεσαι ένα αποχυμωτή και τα αγαπημένα σου λαχανικά και φρούτα. Καλό είναι για να είναι ο κάθε χυμός περισσότερο εύπεπτος να μην έχει περισσότερα από 3 συστατικά. Μπορείς να βάλεις πορτοκάλι, ανανά και σπανάκι. Αυτός είναι ένας θαυμάσιος χυμός για να συνηθίζουν τα παιδάκια και την “πράσινη” γεύση. Μπορείς να κάνεις τους δικούς σου συνδυασμούς στις αναλογίες που προτιμάς. Έναν χυμό με σταφύλι, σπανάκι, λεμόνι και λίγο μαϊντανό ή ρόκα για να έχει μια σπιρτάδα, θα πρότεινα να φτιάξει κάποιος στο σπίτι

Τι προτιμάω εγώ;
Το πρωινό μου είναι συνήθως γάλα αμυγδάλου με μπανάνα και μέλι ή με χουρμά και βανίλια Μαδαγασκάρης, και αυτό με χορταίνει και μου δίνει ενέργεια.
Αν θέλω κάτι να μου φτιάξει τη διάθεση πίνω χυμό φρούτων γιατί μ’ αρέσουν πολύ τα φρούτα.
Κι επειδή θέλω να κάνω και κάτι καλό για τον οργανισμό μου πίνω και έναν χυμό λαχανικών.
Με τους χυμούς με αποδείξεις πια ενυδατώνεσαι και σίγουρα παίρνεις θρεπτικά συστατικά. Εγώ είχα από μικρή σιδηροπενική αναιμία. Δεν τρώω και κρέας από μικρή. Πίνοντας κάθε ημέρα τον χυμό Ποπάυ με σπανάκι ανανά, μήλο λεμόνι και πρωτεΐνη hemp, έκανα εξετάσεις ένα χρόνο μετά και όλα είναι τόσο καλά που πλέον είμαι και αιμοδότρια.

ΤΟ ΒΑΖΑΚΙ , το βρίσκεις στο Αριστοτέλους 33 στο Χαλάνδρι.
Αυτές τις ημέρες έχει προσφορά για τον τριήμερο καθαρισμό με χυμούς. Επικοινώνησε με την Σταυρούλα και την Μαριαντίνα για λεπτομέρειες.
210 68 000 67

 

 

Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.