Όταν ο δρόμος για την ευεξία περνάει από το νεροχύτη…

Η εποχή που η Εύα άπλωσε το χεράκι της, πήρε το μήλο από το δέντρο και το έδωσε στον Αδάμ, έχει περάσει. Οι μετά των πρωτόπλαστων άνθρωποι, όταν είναι να φάμε ένα φρουτάκι χρειάζεται να το πλύνουμε αρκετά σχολαστικά.

Σε αυτό το άρθρο δε θα ασχοληθούμε με αριθμούς. Με το πόσα εντομοκτόνα έχει ένα μαρούλι ή με τους πόσους ψεκασμούς έχει υποστεί ένα μήλο πριν φτάσει στη φρουτιέρα μας. Σκοπός δεν είναι να αρχίσουμε να φοβόμαστε, αλλά να μάθουμε πως μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερο καθαρά τα φρούτα και τα λαχανικά μας.

Καλό είναι να παίρνουμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Σίγουρα, κουβαλάνε πολύ λιγότερα “βάσανα” στη φλούδα τους. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, υπάρχουν κι άλλες λύσεις.
Εγώ αγόρασα από κατάστημα με βιολογικά ένα υγρό που κάνει για τον καθαρισμό των λαχανικών. Η τιμή του είναι λογική και το μόνο που κάνω είναι αφήνω τα λαχανικά και τα φρούτα για 5 λεπτά σε ένα μπώλ με νερό και αυτό το υγρό. Μετά ξεπλένω και δαγκώνω.

Ξύδι τοπ!

Ο άλλος τρόπος για να πλένεις τα φρούτα σου είναι με νερό και ξύδι ή σόδα.
Μια καλή αναλογία είναι 10% ξύδι και 90% νερό.

Θα χρειαστείς:

  • 1 κούπα του τσαγιού λευκό ξύδι
  • Νερό (αν είναι φιλτραρισμένο ακόμα καλύτερα)
  • Ένα μεγάλο μπώλ
  • Ένα σουρωτήρι
  • Μία πετσέτα

Η διαδικασία.

Βάζεις στο μεγάλο μπώλ το νερό και το ξύδι. Βάζεις τα φρούτα ή τα λαχανικά που θέλεις να πλύνεις. Γεμίζεις όσο χρειάζεται με νερό για να σκεπαστούν και τα αφήνεις για 10-15 λεπτά. Μέσα σε αυτό το διάστημα μπορείς να τα γυρίζεις μέσα στο μπώλ.
Παίρνεις τα λαχανικά από το μπώλ και τα βάζεις στο σουρωτήρι. Ξεπλένεις καλά με νερό, και αμέσως μετά τα βάζεις σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν καλά. Το επόμενο βήμα είναι να τα βάλεις στο ψυγείο για να τα απολαύσεις όποτε εσύ θέλεις.

Το ήξερες;

  • Στα φρούτα με σκληρό περίβλημα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σόδα.
  • Με ξύδι δεν καθαρίζουμε σταφύλια, μούρα, φράουλες. Μπορείς να βάλεις χυμό λεμονιού.
  • Το ξύδι είναι μια καλή λύση αλλά δεν καθαρίζει απόλυτα τα τρόφιμα.
  • Μην αφήσεις πολύ ώρα τα τρόφιμα στο νερό. Υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν μικρόβια εκεί που δεν υπήρχαν, ενώ αφαιρούνται κάποιες από τις βιταμίνες τους,
  • Καθαρίζεις με βουρτσάκι ή απλά περισσότερο προσεκτικά την περιοχή γύρω από το κοτσάνι.
  • Σε καμία περίπτωση δεν πλένεις φρούτα και λαχανικά με υγρό πιάτων. Τα χημικά του καθαριστικού θα περάσουν εύκολα στο τρόφιμο.
  • Κράτησε τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός ψυγείου καθώς έτσι διασπάται και καθαρίζει πιο εύκολα το όποιο φυτοφάρμακο.
To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.