Τα επιθέματα πελμάτων, ή αλλιώς τα foot pads, είναι ένας καλός τρόπος αν θέλεις να δώσεις μια μικρή βοήθεια στο σώμα σου να αποτοξινωθεί. Τα φοράς το βράδυ και το πρωί μένεις άφωνος από αυτό που θα δεις. Τι κάνουν, πώς το κάνουν και είναι τελικά χρήσιμα;

Στην κινέζικη ιατρική τα επιθέματα στις πατούσες είναι κάτι το συνηθισμένο όταν χρειάζεται κάποιος βοήθεια για να να θεραπευτεί ή να ανακουφιστεί από κάτι που τον ταλαιπωρεί όπως πόνοι, αϋπνία, ιώσεις, μικρόβια και τοξίνες

Οι Κινέζοι θεωρούν την πατούσα τη δεύτερη καρδιά και αυτό γιατί το αίμα φτάνει μέχρι τις πατούσες και από εκεί ξεκινά να κυκλοφορεί και πάλι προς τα επάνω. Όμως, με τόση καθιστική ζωή αυτή η διαδικασία γίνεται όλο και πιο δύσκολα.

Η πατούσα, όπως και το χέρι ή το αυτί, είναι ένα μικρό σύστημα Στην πατούσα υπάρχει ο χάρτης όλου του σώματος και σε συγκεκριμένα σημεία αντιστοιχούν συγκεκριμένα όργανα και λειτουργίες. Γι΄ αυτό και η ρεφλεξολογία είναι τόσο αποτελεσματική.

Η τακτική του να ξεφορτώνεσαι κάτι που σε ταλαιπωρεί από τις πατούσες δεν είναι και μια τόσο καινούργια τακτική.
Όσοι μεγαλώσαμε έχοντας ηλικιωμένους στον κύκλο μας ξέρουμε ότι το να βάζεις κρεμμύδι στις πατούσες σου και να κοιμάσαι με καλτσάκια εκείνο το βράδυ, είναι μια διαδεδομένη αλλά και αποτελεσματική τακτική για να ξεφορτωθείς ιώσεις ή μικρόβια. Είναι ο ελληνικός τρόπος για τα foot pads.
Οι πιο ανοιχτόμυαλοι γιατροί και παιδίατροι το συστήνουν το κρεμμύδι στις πατούσες ακόμα και σήμερα για να προλάβεις ένα κρύωμα που ετοιμάζεται να σου χτυπήσει την πόρτα.

Τα συστατικά τους

Τα foot pads συνήθως περιέχουν φυσικά συστατικά όπως ξύδι από βελανιδιά και μπαμπού, τουρμαλίνη, κουρκουμά, ευκάλυπτο, μανιτάρια και άλλα φυτικά συστατικά. Καλό είναι όταν αποφασίσεις να τα χρησιμοποιήσεις να διαβάσεις τι περιέχουν και να αποφύγεις οτιδήποτε μη φυσικό. Αν δεις συστατικά όπως Dextrin, Vegetable Fiber ή Cornstarch καλό είναι να μην τα επιλέξεις. Επίσης να τα αποφύγεις αν είσαι αλλεργικός σε κάποιο από τα συστατικά.
Είναι αρκετά οικονομικά και συνήθως τα βρίσκεις σε συσκευασία των δέκα.

Η διαδικασία

Το βράδυ πριν κοιμηθείς εφαρμόζεις τα επιθέματα σε καθαρές πατούσες στην καμάρα και φροντίζεις να κολλήσουν καλά. Το μόνο που θα νιώσεις είναι μια μικρή υγρασία στην περιοχή που υπάρχουν τα επιθέματα. Καλό είναι να φορέσεις ένα ζευγάρι κάλτσες για να κοιμηθείς το βράδυ. Το πρωί μπορείς να τα αφαιρέσεις και να δεις τι… πέταξες. Ειδικά τις πρώτες ημέρες τα επιθέματα θα είναι αρκετά “βρώμικα”. Αν το κάνεις για επτά βράδια, για παράδειγμα, θα διαπιστώσεις ότι από την τρίτη φορά θα βγαίνουν λιγότερο βρώμικα. Αν θέλεις το πρωί να φύγουν τα υπολείμματα της κόλλας από τις πατούσες σου χρησιμοποίησε λίγο οινόπνευμα.

Η διάρκεια

Μπορείς να το κάνεις για όσο θέλεις όμως μια εβδομάδα καλό είναι να υιοθετήσεις αυτήν την τακτική κι ας μην είναι τόσο… σέξυ. Αν έχεις κάποιο χρόνιο θέμα που σε ταλαιπωρεί μπορείς να το κάνεις και για μήνες.

Τα μυστικά της αποτοξίνωσης

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο οργανισμός κάνει όλη τη δουλειά της αποτοξίνωσης. Φροντίζει να πετάει τοξίνες και ό,τι δεν χρειάζεται και μετά να κάνει ανανέωση των κυττάρων. Όσο πιο πολλές τοξίνες έχεις τόσο πιο πολύ θα ασχοληθεί με το να τις διώξει και τόσο λιγότερο με την ανάπλαση.

Η αποτοξίνωση είναι μια εργασία που ο οργανισμός σου θα κάνει έτσι κι αλλιώς και συνήθως δεν χρειάζεται βοήθεια. Όμως, σε μια εποχή που τρως χάλια, υπερβάλλεις στον καφέ ή το ποτό, κουράζεσαι, καπνίζεις, ή ζεις σε μολυσμένο περιβάλλον τότε ίσως χρειάζεται να κάνεις ένα δυο πραγματάκια.

Όπως πάντα, στην αποτοξίνωση θα βοηθήσουν πολύ το νερό, τα λαχανικά, τα φρούτα, η καλή διατροφή, η άσκηση, ο ιδρώτας, ο ποιοτικός ύπνος, η καλή διάθεση.

Όλα τα υπόλοιπα, -βαριά φαγητά, αλκοόλ, καφές, πρόσθετα, αναψυκτικά, κούραση, σκέψεις, μόλυνση, στεναχώρια- δημιουργούν τοξίνες που δεν τις χρειάζεσαι.

Όπως κάθε τακτική έτσι και η συγκεκριμένη έχει αυτούς που την πιστεύουν και την υιοθετούν βλέποντας αποτελέσματα και άλλους που την αμφισβητούν αρκετά. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια τακτική που δεν έχει βλάψει ποτέ κανέναν. Οπότε, γιατί να μην τη δοκιμάσεις;

Και να και κάποιες δικές μου φωτογραφίες από τις ημέρες που έκανα τη δική μου Foot Pads Therapy

από την Καίτη Φαρμάκη

Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.