Και μια vegan, dairy+gluten free συνταγή 

Μακάρι κάποιος να με είχε φωτογραφίσει την πρώτη στιγμή που άνοιξα το βαζάκι και δοκίμασα φουντουκοβούτυρο! Γούρλωσα τα μάτια και έψαχνα να βρω τι μου θυμίζει αυτή η θεϊκή γεύση.
Μου θύμιζε παιδικά χρόνια και μερεντονουττέλα ευτυχώς χωρίς τη ζάχαρη, τα πρόσθετα και τα χημικά. Μόνο γεύση, μόνο ενέργεια, μόνο χαρά! Μα γιατί άργησα τόσο να το δοκιμάσω;

Το φουντουκοβούτυρο δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο πολτός των ψημένων φουντουκιών.

Τα φουντούκια είναι από μόνα τους μια υπερτροφή. Πλούσια σε βιταμίνη Ε, που κάνει υπέροχο το δέρμα σου, γεμάτο με Ω λιπαρά που βοηθάνε και την καρδιά σου, ενώ έχουν τόνους από μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο αλλά και φυλλικό οξύ.

Σε όποια φάση της ζωής σου κι αν βρίσκεσαι, ειδικά σε περίοδο εγκυμοσύνης ή σε μια εποχή που χρειάζεσαι καθαρή ενέργεια, το φουντουκοβούτυρο και τα φουντούκια είναι μια θαυμάσια, νόστιμη, θρεπτική και γευστική λύση. Λίγα φουντούκια μέσα σε ένα σακουλάκι στην τσάντα σου και θα γλυτώσεις από πολλές διατροφικές ατασθαλίες την ώρα που θα θέλεις ένα σνακ για παραπάνω ενέργεια και καλύτερη διάθεση.

Η γεύση του φουντουκοβούτυρου είναι γήινη και πλούσια ενώ η υφή του κοκκώδης και παχύρρευστη. Θυμίζει μερέντα ή νουτέλα αλλά είναι σκαλοπάτια ανώτερη ακριβώς γιατί το φουντουκοβούτυρο έχει μόνο φουντούκια άντε και λίγο αλατάκι και όχι τα πολλά πρόσθετα συστατικά που έχουν οι συσκευασίες των γνωστών αλειμμάτων σοκολάτας.

Στη γεύση σου θυμίζει και τα σοκολατάκια με φουντούκι που τρώγαμε μικροί. Γενικά, είναι μια θαυμάσια λύση όταν θέλεις κάτι γλυκό που θα θρέψει και δε θα καταστρέψει τον οργανισμό στο πέρασμα του.

Περιέχει 90 θερμίδες η κουταλιά ή 540 θερμίδες τα 100 γραμμάρια.

Η Καίτη λέει:

Πριν από λίγες ημέρες, και ενώ φτιάχναμε τη διατροφή μου, ο διαιτολόγος Γιάννης Μαυρίδης, με ρώτησε αν τρώω φουντουκοβούτυρο. Όχι, απάντησα και μου έκανε και εντύπωση γιατί δεν το είχα ξανακούσει.
Μου είπε ότι το βρίσκω στα βιολογικά αλλά ότι μπορώ εύκολα να το φτιάξω και μόνη μου. Και μου ανέφερε ότι κάποια μαγαζιά το φτιάχνουν για εσένα μπροστά σου ή ότι το πουλάνε χύμα.

Την επόμενη φορά που πήγα στο κατάστημα με τα βιολογικά, το έψαξα και το βρήκα. Η τιμή του ήταν κάπως τσιμπημένη και αποφάσισα να μην το πάρω. Περνούσα φάση τσιγγουνιάς, φαίνεται.
Όμως, από το δικό μου μυαλό πιο εύκολα βγαίνει ένα ζευγάρι παπούτσια παρά ένα βαζάκι με κάποια υπερτροφή.
Έτσι, εχθές έκανα ότι δεν είδα την τιμή -10 ευρώ περίπου τα 250 γραμμάρια-, το αγόρασα και αργότερα στο σπίτι το δοκίμασα. Από τότε ζω στον παράδεισο με το φουντουκοβούτυρο. Είναι φανταστικό! Πλούσιο, όσο θέλω γλυκό, χορταστικό και υγιεινό.  
Ξυπνάω το πρωί και η πρώτη μου σκέψη είναι να το απλώσω στο ψωμάκι εσσαίων και να απολαύσω!!!

Η συνταγή είναι πανεύκολη και μπορείς να την κάνεις μέσα σε λίγη ώρα στο σπίτι σου

Θα χρειαστείς:

-Φουντούκια

και προαιρετικά

-Ελάχιστο αλάτι

-Ελάχιστο εκχύλισμα βανίλιας

-Κάποιο γλυκαντικό -αν και δεν το χρειάζεται πραγματικά-

-Κι αν θέλεις να είναι πιο σοκολατένιο μπορείς να βάλεις ωμό κακάο

Ο τρόπος

-Προθεραμαίνεις τον φούρνο σου στους βαθμούς 180-190 βαθμούς.

-Βάζεις τα φουντούκια με τη φλούδα τους και τα ψήνεις για 10 λεπτά ή μέχρι να δεις να παίρνουν τα φουντούκια ένα πιο χρυσαφί χρώμα στον καρπό τους.

-Στη συνέχεια μπορείς να αφαιρέσεις από τα φουντούκια τη φλούδα τους. Αν δε θέλεις να την αφαιρέσεις, το φουντουκοβούτυρο σου θα έχει κάπως πιο πικρή γεύση και κάπως πιο κοκκώδη υφή, όχι τόσο απαλή δηλαδή. Αλλά θα είναι και πάλι νόστιμο.

-Μπορείς εύκολα να αφαιρέσεις τα φλούδια τους βάζοντας τα ζεστά φουντούκια σε μια πετσέτα. Προσοχή γιατί θα καίνε κάπως. Ενώνεις τις τέσσερις άκρες της πετσέτας και κρατάς με το ένα σου χέρι. Με το άλλο, χτυπάς ώστε να τριφτούν τα φουντούκια μεταξύ τους. Αν σε κάποια δε φύγει η φλούδα, δεν πειράζει. Μπορείς να τα αφήσεις έτσι.

-Άφησε τα να κρυώσουν κάπως αλλά όχι τελείως.

-Βάλε τα στο μπλέντερ, στον πολυκόφτη ή ακόμα καλύτερα σε κουζινομηχανή έτσι γυμνούλικα και ξεκίνα να τα πολτοποιείς. Όσο θα περνάνε τα λεπτά, τόσο θα απελευθερώνονται τα έλαια του φουντουκιού. Σε 4-5 λεπτά θα έχουν την υφή που θέλεις. Αν θέλεις πιο απαλή υφή, πρόσθεσε λίγο φυτικό γάλα ή λίγο φυτικό έλαιο.

-Αν τα βάλεις χωρίς να τα έχεις ψήσει θα χρειαστεί να πολτοποιήσεις για αλλά λίγα ακόμη λεπτά.

-Τέλεια! Μόλις έφτιαξες το πρώτο σου φουντουκοβούτυρο.

-Μπορείς να το βάλεις σε γυάλινο βαζάκι και να το διατηρήσεις στο ψυγείο για 2 μήνες -αν προλάβει να μείνει τόσο- περίπου.

από την Καίτη Φαρμάκη

 

Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.