Όλοι μας θέλουμε να ξεχωρίζουμε για τις ικανότητες και τα επιτεύγματα μας, η αλήθεια είναι όμως ότι εξαρτώμαστε και χαρακτηριζόμαστε από τις απλές, μικρές, καθημερινές συνήθειες μας. Είναι αυτές που σε βυθίζουν στην αδράνεια ή που μπορούν να σε βοηθήσουν να πετάξεις ψηλά. Κάνε κινήσεις για να αλλάξεις 10 βασικές συνήθειες και ετοιμάσου για μία νέα ποιότητα ζωής τώρα.

Μείνε μακριά από ανθρώπους που ρίχνουν την ποιότητα της ζωής σου

Αν επηρεάζεσαι ακόμη και από μία διαφήμιση στην τηλεόραση, φαντάσου την επίδραση που μπορεί να έχει επάνω σου ένας τοξικός άνθρωπος. Απομακρύνου όσο πιο πολύ και γρήγορα μπορείς. Το σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να επιστρέψει στη ζωή σου γιατί κανείς δεν αφήνει αμαχητί κάποιον τον οποίον απομυζεί. Φρόντισε να μη συμβεί αυτό και μείνε σταθερός στην απόφαση σου.
Bonus tip: Όποτε νιώθεις νοσταλγία ή λύπηση για αυτό το άτομο, κάνε κάτι απλό. Επικέντρωσε τη σκέψη σου και νιώσε ευγνωμοσύνη για κάποιον άνθρωπο που έχει θετική επιρροή στη ζωή σου. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αξίζουν την παρέα σου και που μπορείτε να εξελιχθείτε και όχι να βυθιστείτε… παρέα.

Όχι κινητό, τάμπλετ ή υπολογιστής στο κρεβάτι

Μπορεί να φαίνεται πολύ φυσιολογικό το να κοιμάσαι με το κινητό στο κομοδίνο και με τον υπολογιστή ακόμα και επάνω στο στο κρεβάτι, όμως αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τον ύπνο, την ξεκούραση και την ενέργεια σου. Το μπλε φως που βγάζουν οι οθόνες, ναι και της τηλεόρασης, απορυθμίζει την έκκριση μελατονίνης, που είναι η ορμόνη του ύπνου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η χαλάρωση, και ο ύπνος να γίνεται όλο και πιο δύσκολος.
Bonus tip: Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι μακριά από το μπλε φως κάθε οθόνης, για δύο ώρες πριν κοιμηθείς. Τηλεόραση μπορείς να δεις αρκεί κάθεσαι κάπως μακριά και να μην είναι στο υπνοδωμάτιο σου.

Εκτίμησε το εδώ και το τώρα

Η ευγνωμοσύνη είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσεις να ευτυχήσεις και να προχωρήσεις. Να νιώθεις ευγνωμοσύνη για ό,τι έχεις, ακόμα και αν όσα έχεις σου φαίνονται λίγα, ακόμα κι αν πιστεύεις ότι αξίζεις πολλά περισσότερα. Η ειλικρινής ευγνωμοσύνη σου για όσα έχεις θα σε οδηγήσει σε αυτά που πραγματικά επιθυμείς. Μην περιμένεις να έχεις τα πάντα για να νιώσεις ευτυχισμένος. Οι συνθήκες δε θα είναι ποτέ ιδανικές. Οπότε το μόνο που σε χωρίζει από μία ευτυχισμένη ζωή, είναι η απόφαση και η ευγνωμοσύνη.
Bonus tip: Ό,τι δεν σου αρέσει βάλε στόχο να το αλλάξεις ή απλά αποδέξου -το προς το παρόν τουλάχιστον-.

Αποδέξου ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως νομίζεις ότι είναι

Πολλές φορές, τη στιγμή που συμβαίνει ένα γεγονός το κατατάσσεις αυτόματα σε καλό ή κακό. Βέβαια η ζωή έχει αποδείξει πολλές φορές ότι έχει πολύ περισσότερη φαντασία από εσένα, δίνοντας στα γεγονότα την πραγματική τους διάσταση. Το καλύτερο είναι να ξεκινήσεις να εκπαιδεύεσαι στην αποδοχή. Δέξου τα πράγματα όπως έρχονται και όπως λέγαμε και πιο πάνω προσπάθησε να αλλάξεις ό,τι δεν σου αρέσει. Μέχρι να μπορέσεις να… βλέπεις το μέλλον, η αποδοχή θα σου χαρίσει πολλές εμπειρίες και ατελείωτη εξέλιξη.
Bonus tip: Ξεκίνα να παρατηρείς στη ζωή σου και στον κύκλο σου, την εξέλιξη των πραγμάτων. Η σιγουριά ότι όλα γίνονται για κάποιον σκοπό και λόγο, θα σε ηρεμήσει αρκετά και θα πάρει ένα μεγάλο μέρος τους βάρους από πάνω σου.

Ξεκίνα ακόμα κι αν πιστεύεις ότι θα αποτύχεις

Οι ιδέες θέλουν χρόνο για να γειωθούν. Και για να γίνουν πραγματικότητα έχουν απόλυτη ανάγκη από τη δράση σου. Οι περισσότεροι συγγραφείς ακόμα και τις ημέρες που δεν έχουν τη λεγόμενη έμπνευση, ξεκινούν να γράφουν. Ξέρουν ότι ξεκινώντας αυξάνουν τις πιθανότητες να συναντηθούν μαζί της. Συνήθως όταν είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις κάτι, σκέφτεσαι πόσο ατελής είναι η ιδέα σου και σταματάς γιατί απλά δε θέλεις να αποτύχεις.
Bonus tip: Κάθε φορά που θα φοβάσαι ότι θα πέσεις και θα αποτύχεις, σκέψου τον εαυτό σου μωρό. Αφού κατόρθωσες τότε να μάθεις να περπατάς παρά τις τόσες τούμπες, φαντάσου τι μπορείς να κάνεις τώρα με επιμονή και οργάνωση.

Οργανώσου

Θα ξεκινούσες ποτέ να φτιάξεις ένα συγκεκριμένο φαγητό χωρίς να έχεις τα απαραίτητα υλικά στο σπίτι; Μάλλον όχι, οπότε αν θες να δημιουργήσεις κάτι, οργανώσε τη ζωή σου. Βρες τι θέλεις να κάνεις και προετοιμάσου γι’ αυτό. Κι αν δεν μπορείς να οργανώσεις τη ζωή σου, ξεκίνα από το σπίτι σου. Ξεκινώντας από το σπίτι, για παράδειγμα, και βλέποντας πόση ικανοποίηση θα πάρεις, το σίγουρο ότι θα θελήσεις να οργανώσεις και άλλους τομείς που τους θεωρείς πιο δύσκολους. Οργανώνοντας το χώρο σου, το χρόνο σου και τη ζωή σου, θα γλυτώσεις χρόνο, χρήμα και κυρίως ενέργεια.
Bonus tip: Εδώ, θα βρεις τρόπους αλλά και κόλπα για να ξεκινήσεις και να ολοκληρώσεις μία αλλαγή στο σπίτι σου. Έτσι, για να κάνεις μία καλή αρχή.

Βρες τι σε εμπνέει αυτή τη στιγμή

Ποτέ πριν δεν είχαμε τόση δυσκολία στο να εκφράσουμε το τι πραγματικά νιώθουμε. Αλλά και ποτέ πριν δεν υπήρχαν τόσα έτοιμα quotes, memes, gifs να μας περιμένουν σε μία σελίδα στο ίντερνετ για να ταυτιστούμε μαζί τους. Αφού τριγυρνάς στο ίντερνετ, αφού διαβάζεις βιβλία, αφού ακούς συνεντεύξεις ή ακούς τραγούδια, σημείωνε ό,τι σε εκφράζει και ό,τι σε εμπνέει. Θα είναι το πρώτο βήμα για να ανοίξεις έναν δρόμο επικοινωνίας με τον εαυτό σου και με τους άλλους.
Bonus tip: Αν θέλεις να βοηθηθείς στην έκφραση ή στην έμπνευση, ό,τι σε εμπνέει -εικόνα, τραγούδι, φράση- μην τα έχεις σκόρπια αλλά συγκέντρωνε τα όπου μπορείς. Σε ψηφιακή ή υλική μορφή. Σε λίγο θα έχεις μία εικόνα του πώς νιώθεις, ενώ ανάμεσα τους θα βρεις και την εικόνα αυτού που θέλεις να γίνεις.

Κάνε κάτι που να σου θυμίζει ποιος πραγματικά είσαι

Κάνεις πολλά πράγματα μέσα στην ημέρα απλά επειδή πρέπει. Αν κάνεις μόνο όσα πρέπει και τίποτα από αυτά που δείχνουν ποιος πραγματικά είσαι, κάτι κάνεις στραβά οπότε κάνε μια αλλαγή πλεύσης. Ξεκίνα να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και που εκφράζουν την ποιότητα σου. Δε γεννήθηκες για να ανησυχείς για το μέλλον, για να λυπάσαι για το παρελθόν για για να πληρώνεις λογαριασμούς. Όλοι μας έχουμε ένα ξεχωριστό χάρισμα που χρειάζεται να το επικοινωνήσουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι και χρήσιμοι.
Bonus tip:Τραγούδησε, χόρεψε, ζωγράφισε, τρέξε, επικοινώνησε, πρόσφερε, βάλε πράγματα στη ζωή σου που δε σου δίνουν απλή χαρά αλλά που σε συνδέουν με αυτό που πραγματικά είσαι.

Πες όχι

Μία έρευνα στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έδειξε ότι όσοι δυσκολεύονται να πούνε όχι, είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερο στρες, κούραση ακόμα και κατάθλιψη. Φύλαξε τον εαυτό σου από όλα όσα φέρνει η υπερβολική ανάληψη ευθυνών. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι όταν λένε όχι, το λένε καθαρά και αποφεύγοντας φράσεις που δείχνουν ότι δεν είναι σίγουροι για αυτό, όπως το ¨δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ”. Λέγοντας όχι εκεί που πρέπει, τιμάς τα ναι που έχεις ήδη πει και που θέλεις να τα ολοκληρώσεις. Το όχι είναι η καλύτερη λέξη για τον έλεγχο της δικής σου ζωής.
Bonus tip: Την πρώτη φορά που θα πεις ένα καθαρό, αγνό, ειλικρινές όχι, κάνε ένα δωράκι στον εαυτό σου. Μόλις έσπασες μία συνήθεια που έκανε τη ζωή σου δύσκολη, και σου αξίζει μία ανταμοιβή.

Βάλε ρεαλιστικούς στόχους

Οι μεγάλοι, συναρπαστικοί, τρελοί στόχοι μπορεί να σε κάνουν ευτυχισμένο και παντοδύναμο όταν τους σκέφτεσαι αλλά μπορούν να σε απογοητεύσουν οικτρά όταν προσπαθείς να τους πραγματοποιήσεις. Γι’ αυτό έχοντας τη μεγάλη εικόνα στο μυαλό σου, κάνε βήματα, μικρά ή μεγάλα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν θέλεις να χάσεις κιλά δε χρειάζεται να τα χάσεις όλα σε 2 μήνες. Βάλε την προσοχή σου στη διατροφή σου, μετά βάλε την κίνηση στη ζωή σου, μετά βάλε και τη γυμναστική. Ενδιάμεσα φτιάξε ακόμα περισσότερο τη διατροφή σου. Και κάπως έτσι ο μεγάλος σου στόχος θα έχει κατακτηθεί χωρίς να νιώσεις απογοήτευση ενδιάμεσα.
Bonus tip: Το να βάλεις στόχους και να τους πετύχεις, μπορεί να είναι κάπως δύσκολο χωρίς βοήθεια. Υπάρχουν πολλά σεμινάρια που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό, ανάμεσα τους κι αυτό,  το “Fight to win 1”, που  έχω παρακολουθήσει κι εγώ.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

(1) Σχόλιο

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.