Διάβαζα πρόσφατα για μια έρευνα που έγινε και έλεγε το εξής: όσοι αγόρασαν αυτοκίνητο και η απόφαση τους στηρίχθηκε σε αναλυτική μελέτη που έκαναν στην αγορά, έμειναν ευχαριστημένοι κατά 25%. Όσοι αγόρασαν αυτοκίνητο παίρνοντας την απόφαση τους σύντομα και στηριζόμενοι σε μικρή έρευνα και στο ένστικτο τους, έμειναν ευχαριστημένοι από την απόφαση τους κατά 60%. Η διαίσθηση είναι ένα όπλο που μπορεί να σε κάνει να πάρεις καλύτερες αποφάσεις. Ευτυχώς, είναι κάτι που έχουμε όλοι. Απλά χρειάζεται να την ακονίσουμε και να την ακούσουμε.

Steve Jobs talks

Ο Steve Jobs έλεγε ότι η διαίσθηση είναι πιο δυνατή από το μυαλό, και ο Jonas Salk, ότι η διαίσθηση είναι αυτή που λέει στη σκέψη πού να κοιτάξει μετά. Έρχεται κατευθείαν από τον πρωτόγονο εγκέφαλο. Αυτόν που αναπτύξαμε τότε που χρειαζόταν να έχουμε όλες τις αισθήσεις μας σε εγρήγορση ώστε να ξεφύγουμε από κάθε πιθανό κίνδυνο. Στις ημέρες μας χρησιμοποιούμε τόσο λίγο αυτή τη ικανότητα μας, που δεν μπορούμε καν να την ακούσουμε κανονικά.

Η φωνή που ψιθυρίζει και μια έρευνα με εντυπωσιακό αποτέλεσμα

Η αλήθεια είναι ότι η διαίσθηση βρίσκεται εκεί που βρισκόταν πάντα και λειτουργεί είτε την ακούμε είτε όχι. Σε μια έρευνα έγινε το εξής: είπαν σε 50 συμμετέχοντες ότι θα έπαιζαν ένα παιχνίδι με δύο στοίβες χαρτιά. Η μια στοίβα είχε χαρτιά που έχαναν και η άλλη χαρτιά που κέρδιζαν. Αυτό δεν το γνώριζαν οι συμμετέχοντες. Το αντιλήφθηκαν με τη λογική τους, όταν τράβηξαν το 50ο χαρτί ενώ στο 80ο βεβαιώθηκαν για το τι συνέβαινε. Όμως σωματικά, μόλις από το 10ο χαρτί, άρχισαν να έχουν συμπτώματα ότι κάτι δεν πάει καλά όταν τραβούσαν χαρτί από τη στοίβα με τα χαρτιά που έχαναν. Ξεκίνησαν να ιδρώνουν ελαφρά οι παλάμες τους και…ασυνείδητα να προτιμούν χαρτιά από την νικητήρια στοίβα.
Παρόλο που πρόκειται απλά για μια έρευνα, καλό είναι να αναρωτηθείς εάν αυτό συμβαίνει και στην πραγματική σου ζωή. Πάντα υπάρχουν σημάδια και σωματικά συμπτώματα που σου λένε πότε μια απόφαση είναι καλή και πότε όχι. Έτσι, όταν είναι να πάρεις αποφάσεις, σημαντικές ή καθημερινές, η διαίσθηση μπορεί να σε βοηθήσεις το ίδιο ή και περισσότερο από τη λογική.

7 πράγματα που κάνουν διαφορετικά όσοι πραγματικά εμπιστεύονται το ένστικτο τους.

Η διαίσθηση περιμένει να την “εκμεταλευθείς”. Εάν θέλεις να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις, καλό είναι να την ακονίσεις. Και το σημαντικότερο είναι να την ακούς.
Αν δεν ξέρεις το πώς, μάθε από τις 7 συνήθειες εξαιρετικά διαισθητικών ανθρώπων.

1. Ρίχνουν τους τόνους και την ταχύτητα
Πολλές φορές η καθημερινότητα κάνει τόσο θόρυβο- κυριολεκτικά και μεταφορικά- που καθιστά αδύνατον να ακούσεις όσα η διαίσθηση σου ψιθυρίζει. Βρες λίγο χρόνο καθημερινά για μια βόλτα σε ένα άλσος, για διαλογισμό ή για σιωπή. Αυτοί είναι θαυμάσιοι τρόποι για να ανεβάσεις την ένταση στη διαίσθηση σου.

2. Ακολουθούν την εσωτερική τους φωνή
Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που κάποιοι είναι περισσότερο διαισθητικοί από τους άλλους, είναι ότι ακούνε εκτιμούν το ένστικτο τους αντί να το αγνοούν ή και να το αμφισβητούν. Αυτό δε σημαίνει ότι αγνοούν ή παρακάμπτουν τη λογική τους. Σημαίνει ότι μπορούν να συνδυάζουν δεδομένα και από τις δύο πηγές: τη λογική και τη διαισθητική.

3. Έχουν ακονισμένη ενσυναίσθηση
Το πιο πιθανό είναι ότι θα σταματήσεις να διαβάζεις αν πω ότι όσοι χρησιμοποιούν τη διαίσθηση τους, διαβάζουν το μυαλό του άλλου, οπότε θα πω ότι μπορούν να έχουν μια ακονισμένη ενσυναίσθηση. Δεν είναι μαγικό. Είναι η ικανότητα να αισθάνεσαι το τι σκέφτεται ο άλλος, χρησιμοποιώντας δεδομένα που παίρνεις από τη στάση του σώματος ή από τον τόνο της φωνής. Άλλωστε η λεκτική επικοινωνία περιορίζεται μόλις στο  7% της συνολικής επικοινωνίας. Όλες οι άλλες πληροφορίες έρχονται από τη γλώσσα του σώματος.

4. Είναι ενσυνείδητοι
Η ενσυνείδηση, το να αφοσιώνεσαι στη στιγμή και να αφοσιώνεσαι πλήρως σε αυτό, είναι ένας ακόμα τρόπος για να μπορέσει κάποιος να αφοσιωθεί σε αυτό που συμβαίνει εκέινη τη στιγμή. Λέννε ότι αν αφοσιωθείς σε αυτό που θέλεις, η πληροφορία θα αναβλύσει στο συνειδητό σου όπως μια φυσαλίδα στο νερό. Είναι μια θαυμάσια τακτική για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις και να φιλτράρεις όσα έρχονται από το περιβάλλον σου αλλά και από το μυαλό σου. Όταν συμβαίνει αυτό, ακούς τη διαίσθηση σου καθαρά και δυνατά.

5. Φροντίζουν να είναι δημιουργικοί
Όταν χρησιμοποιείς τη λογική μπορείς να δημιουργήσεις σημαντικά πράγματα. Όταν στο παιχνίδι μπαίνουν η διαίσθηση και το ένστικτο, τότε μπορείς να δημιουργήσεις και κάτι μεγάλο και κάτι ξεχωριστό. Το να προσπαθείς συνειδητά να είσαι δημιουργικός και να “ακούς” τι σου ζητάει αυτό που θέλεις να επιτύχεις, οξύνει τη διαίσθηση σου άρα και την αποτελεσματικότητα σου.

6. Εμπιστεύονται το ένστικτο τους
Έχεις ποτέ πάρει μια απόφαση που σε έκανε αμέσως να αισθανθείς άσχημα, να ιδρώσεις ακόμα και να ζαλιστείς; Αυτά και κάποια ακόμα σωματικά συμπτώματα είναι που σε ειδοποιούν ότι η λογική απόφαση που πήρες είναι αντίθετη με αυτό που πραγματικά θέλεις ή χρειάζεσαι.

7. Δίνουν σημασία στα όνειρα τους
Ναι, για πολλούς τα όνειρα τους δε σημαίνουν κάτι όμως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη διαίσθηση τους δε λένε, ¨μα τι περίεργο όνειρο” αλλά σκέφτονται “τι ήθελε να μου πει αυτό το όνειρο; Από πού ήρθε; Τι μπορώ να καταλάβω από αυτό;” Έτσι έχουν ένα ακόμα όπλο, μια ακόμα πηγή πληροφόρησης για να πάρουν καλύτερες αποφάσεις.

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.