Το κρύωμα, οι ιώσεις και το φτέρνισμα, ναι, είναι στο πρόγραμμα αλλά δε χρειάζεται να τα ζήσεις σε όλο τους το… μεγαλείο. Με μερικούς απλούς τρόπους που προτείνει η αγιουρβέδα και που έχουν να κάνουν με το φαγητό και με τον τρόπο ζωής σου, μπορείς να τα αποφύγεις και να περάσεις το υπόλοιπο του χειμώνα χαρούμενος και υγιής.
Σύμφωνα με την αγιουρβέδα για να είμαστε υγιείς χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα τέσσερα στοιχεία: τη γη, τον αέρα, τη φωτιά και το νερό. Το χειμώνα με το να είμαστε σε κλειστούς χώρους αυξάνονται τα στοιχεία του νερού και της γης και έτσι έχουμε κόπωση, κατάθλιψη, επιπλέον κιλά, κρυολογήματα ή γρίπη. Για να επιστρέψει η ισορροπία και να περάσουμε το χειμώνα υγιείς και με ζωντάνια, χρειάζεται να κάνουμε κάποια πράγματα. Εδώ θα βρεις 6 από αυτά που μπορείς να τα κάνεις ακόμα κι εσύ που άκουσες σήμερα για πρώτη φορά τη λέξη αγιουρβέδα.
Κατανάλωσε φαγητά ζύμωσης
Μπορεί να σου ακούγεται πολύ… αγιουρβεδικό αλλά προϊόντα ζύμωσης έχεις ήδη στη διατροφή σου. Κεφίρ, γιαούρτι, μπύρα (σε μικρή ποσότητα λόγω αλκοόλ), ξινολάχανο, ψωμί με προζύμι (σε μικρή ποσότητα λόγω γλουτένης), τυριά, ελιές, αγγούρια, παντζάρια, κρεμμύδια και λάχανο τουρσί. Τα φαγητά που έχουν υποστεί ζύμωση δεν είναι μόνο γευστικά και έντονα αλλά θέτουν τη βάση για καλή χώνεψη και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Είναι φαγητά για το χειμώνα και τους ιούς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάζεις μία δύο κουταλιές από αυτά τα τρόφιμα σε κάθε σου σχεδόν γεύμα, για να δώσεις στον οργανισμό σου τα προβιοτικά που χρειάζεται.
Τα αιθέρια έλαια κάνουν θαύματα
Βασική αρχή της αγιουρβέδα είναι να χρησιμοποιεί ό,τι μπορεί να προσφέρει η φύση και το περιβάλλον για να επιτευχθεί η ισορροπία. Οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα αιθέρια έλαια
για να μη σε πλησιάσει ιός. Σημείωσε χρήσεις:
-Μπορείς σε κεραμική συσκευή με ρεσώ, να βάλεις αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree oil) ή μέντας για να καθαρίσει και να απολυμανθεί η ατμόσφαιρα.
-Για ανοίξουν τα ιγμόρεια, βάλε στη συσκευή αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου ή απλά λίγες σταγόνες στα ρουθούνια σου.
-Αν το κρύωμα έχει φθάσει στους πνεύμονες, σε μία κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο, βάλε λίγες σταγόνες από έλαιο κανέλας και κάνε εντριβές στο στήθος και το στέρνο. Όχι μόνο μυρίζει υπέροχα αλλά θα αποσυμφορίσει και την περιοχή.
Τσάι τζίντζερ: χωνευτικό και θερμαντικό
Πιθανότατα να πίνεις ήδη καθώς πολλές εταιρίες έχουν συσκευασμένο τσάι τζίντζερ σε φακελάκια. Αν έχεις τζίντζερ στο σπίτι, κόψε λεπτές φέτες και βάλε τις σε αρκετά ζεστό νερό. Άφησε για 10 λεπτά περίπου, αφαίρεσε τις και απόλαυσε το τσάι σου. Είναι αρκετά χωνευτικό αλλά και θερμαντικό. Επιπλέον δρα κατά των ιών. Με το τσάι τζίντζερ μειώνεται το στοιχείο της γης και αυξάνεται το στοιχείο της φωτιάς στον οργανισμό σου, δυναμώνοντας το ανοσοποιητικό αρκετά. Μπορείς να πίνεις όσο συχνά θέλεις.
Μείωσε τη ζάχαρη
Τα λευκά αιμοσφαίρια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας και αντιμετωπίζουν τις άγριες επιθέσεις των ιών κάθε είδους. Για να κάνουν καλά τη δουλειά τους τα λευκά αιμοσφαίρια, θέλουν οπωσδήποτε βιταμίνη C, αυτό είναι το φαγητό τους. Όταν δε βρίσκουν βιταμίνη C, τρέφονται με ζάχαρη όμως αυτό τα κάνει πολύ αδύναμα. Οπότε, αν θέλεις να μην αρρωσταίνεις αυτό το χειμώνα, μείωσε κατά πολύ την κατανάλωση ζάχαρης και αύξησε την πρόσληψη βιταμίνης C. Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσεις να μην αισθάνεσαι καλά, ξέχνα τα γλυκάκια, πάρε βιταμίνη C και ξεκουράσου.
Ανέβασε τη ζέστη
Για να μειωθεί το στοιχείο του νερού, είναι καλό να είσαι σε ζεστούς χώρους. Μόλις ξεκινήσουν τα πρώτα συμπτώματα, καλό είναι αν μπορείς να κάνεις σάουνα. Η υψηλή θερμοκρασία και το ξηρό περιβάλλον στη σάουνα, διώχνει από τον οργανισμό σου την περιττή υγρασία και έτσι σταματούν σχεδόν αμέσως τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Ασκήσου
Με την άσκηση και με την κίνηση, ανεβαίνει η ενέργεια σου οπότε γίνεται πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις τους ιούς. Όταν αυξάνεται το στοιχείο της γης έχεις βαριά και ληθαργική διάθεση και υποκύπτεις εύκολα στις ιώσεις. Με την άσκηση και με τον ιδρώτα, αυτό το στοιχείο και αυτά τα χαρακτηριστικά μειώνονται. Το κρύωμα ή η αδιαθεσία δε θέλουν έντονη άσκηση, όμως η ήπια άσκηση ειδικά σε αυτήν την περίπτωση, σχεδόν επιβάλλεται.
Κι αν θέλεις να μάθεις κι άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσεις το κρύωμα, διάβασε εδώ για φαγητά, υγρά και συμπληρώματα που χρειάζεσαι στο κρυολόγημα!