Άτομα από τις σχέσεις, την οικογένεια, τους φίλους, τη δουλειά μπορούν να είναι στον κύκλο των τοξικών σχέσεων. Πως καταλαβαίνεις όμως ότι μια σχέση είναι τοξική; Κάνε το πείραμα, εντόπισε τις τοξικές σου σχέσεις και ξεκίνα το…καθάρισμα.

Τοξική είναι η σχέση που σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα συναισθηματικά, πνευματικά και σωματικά από όσο θα αισθανόσουν αν δεν την είχες στη ζωή σου ή στο πρόγραμμα σου.
Σε αυτή την κατηγορία δεν συμπεριλαμβάνονται οι άνθρωποι σου που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα και τους συμπαραστέκεσαι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αφιερώνοντας χρόνο και ενέργεια.

Συμπεριλαμβάνονται όμως οι άνθρωποι που σε κάνουν να νιώθεις χάλια για τον εαυτό σου, όχι μόνο όταν τους συναναστρέφεσαι αλλά ακόμα και όταν τους σκέφτεσαι.

Το κουίζ

Πολλοί άνθρωποι ξέρουν πότε μια σχέση τους δεν είναι θετική, όμως πως ορίζεται και πως εντοπίζεται μια τοξική σχέση;
Αυτό το “κουίζ”, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν κάποια σχέση σου είναι πραγματικά τοξική. Ξεκινάμε;

Αφού έχεις συναναστραφεί με κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο αισθάνεσαι κάτι από τα παρακάτω σε σταθερή βάση; (και σε σταθερή βάση σημαίνει πιο συχνά ναι, από όσο όχι. Αυτό είναι το κλειδί). Αισθάνεσαι:
Εξαντλημένος
Άσχημα για τον εαυτό σου
Ότι υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα στο δίνω και στο παίρνω
Η χειρότερη εκδοχή του εαυτού σου
Θύμα
Απόρριψη ή η αίσθηση ότι δε γίνεσαι αποδεκτός γι’ αυτό που είσαι
Ψυχικά αλλά και σωματικά επισφαλής ή απειλημένος.
Ότι χωρίς να το πολυκαταλαβαίνεις, κάνεις πράγματα αντίθετα με τις αρχές σου, τις επιθυμίες σου, το χαρακτήρα σου με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι εσύ άσχημα και εκείνος ικανοποιημένος.

Οι επιπτώσεις μιας τοξικής σχέσης

Ακριβώς επειδή υπάρχει μια βαθιά σύγκρουση ανάμεσα σε αυτά που θέλεις πραγματικά να κάνεις και σε αυτά που κάνεις, το αποτέλεσμα είναι να αρρωσταίνεις. Πολλοί εγκατέλειψαν μια τοξική σχέση όταν πλέον αρρώστησαν σοβαρά και ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου το να πάρουν μια απόφαση. Μην περιμένεις να φθάσεις σε ένα τέτοιο οριακό σημείο.
Ο θυμός, η θλίψη, οι τσακωμοί, η εσωτερική σύγκρουση, το πείσμα, η θυματοποίηση, όλα προκαλούν διάφορες ασθένειες. Το βασικό με αυτές τις σχέσεις, είναι ότι δε ζεις τη ζωή που σου αξίζει. Και ο μόνος που μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξει αυτή η κατάσταση είσαι εσύ.

Συνειδητοποίησε ότι έχεις 4 επιλογές για μια τοξική σχέση

-Αποδέξου τη σχέση όπως είναι. Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι τώρα για να την αλλάξεις, αποδέξου την ολοκληρωτικά κάνοντας ειρήνη μαζί της προς το παρόν.
-Άλλαξε τη σχέση βάζοντας όρια. Αφού δεν μπορείς να αλλάξεις τους ανθρώπους άλλαξε το βαθμό εγγύητητας σας. Απόφυγε μέρη ή καταστάσεις στις οποίες θα συναντηθείτε ή θα συνεργαστείτε.
-Φύγε από αυτή τη σχέση όσο πιο γρήγορα μπορείς
-Μείνε και ζήσε τη δυστυχία σου.

Καθώς κάθε σχέση και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικοί, αυτές οι επιλογές μπορεί να σημαίνουν κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Το καλό είναι να μη μείνεις ζώντας τη δυστυχία σου -πλέον-. Κάνεις κακό στην υγεία σου και στους άλλους με το να υπομένεις μια τέτοια συμπεριφορά.

Μήπως χρειάζεσαι μια αποτοξίνωση σχέσεων;

Πιστεύω πολύ στην αποτοξίνωση σε κάθε τομέα. Αποτοξίνωση από τις κακές ειδήσεις, από τη βία στις εικόνες, από τις οθόνες, από πονεμένα τραγούδια, από τροφές σκουπίδια. Δε θα ήμουν υπέρ της αποτοξίνωσης από δύσκολες σχέσεις;
Καθαρίζοντας τη ζωή σου από σχέσεις που σου κάνουν κακό πνευματικά, σωματικά και συναισθηματικά, θα σε βοηθήσει να ισορροπήσεις και να φέρεις την ευημερία στη ζωή σου.

6 τρόποι για κάνεις μια αποτοξίνωση σχέσεων και συμβουλές για να βάλεις υγιή όρια.

-Συγκεντρώσου στον εαυτό σου για να βρεις την καλύτερη δυνατή λύση
Η λύση θα έρθει από μέσα σου. Για να συνειδητοποιήσεις τι είναι καλύτερο για εσένα και το τι είναι καλό να κάνεις για αυτή τη σχέση, χρειάζεται να συγκεντρωθείς για να καταλάβεις τι πραγματικά θέλεις.
Αποστασιοποιήσου από το θυμό, το παράπονο, τη θυματοποίηση, την παθητικότητα. Βρες ένα ήσυχο μέρος μέσα σου -ναι, υπάρχει- και ξεκίνα να σε “ακούς”. Γιατί ήρθε αυτή η σχέση στη ζωή σου, γιατί τη συντηρείς, τι έμαθες. Γράψε τι αισθάνεσαι ή κάνε διαλογισμό για να ηρεμήσεις και για να δεις τη μεγάλη εικόνα όσων συμβαίνουν. Σύντομα θα καταλάβεις ότι θα ανησυχείς λιγότερο για όσα πρόκειται να συμβούν ενώ θα σταματήσεις να παίζεις στο μυαλό σου σκηνές από το “έργο” που σε κάνει να τοξινώνεσαι. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα βάλεις άγκυρα στο παρόν, όπου γίνονται και οι πιο αποτελεσματικές αλλαγές που επηρεάζουν τη ζωή σου.

Βρες την εσωτερική σου ισχύ
Δε λέω καν δύναμη. Μιλάω για ισχύ. Πρόκειται για ένα ακόμα πιο βαθύ χαρακτηριστικό από τη δύναμη. Βρες λοιπόν τι σε κάνει ισχυρό. Μια φίλη μου δασκάλα της yoga μου έλεγε ότι με το να αφοσιωθεί στη yoga κατάφερε να ηρεμήσει, να ξεκαθαρίσει μέσα της τα πράγματα και να μπορέσει να κάνει μια ηρωική αλλά και οριστική έξοδο από μια τοξική σχέση.
Αφοσιώσου σε κάτι που σε κάνει να νιώθεις καλά αλλά που σου δίνει και αυτοπεποίθηση. Γιατί ο βασικός στόχων όσων σε θέλουν σε μια τοξική σχέση, είναι να σε κάνουν να νιώθεις ένα τίποτα. Γενικά να ξέρεις ότι η κίνηση, η αναπνοή, η συνειδητότητα και η συνειδητοποίση του ποιος είσαι και τι χρειάζεσαι, καθαρίζουν το σώμα και το μυαλό εκ των έσω. Και σύντομα αυτή η αλλαγή, φαίνεται και προς τα έξω.

Μίλησε με κάποιον ειδικό
Πιθανώς σε μια τέτοια κατάσταση η συζήτηση με φίλους να μην είναι αρκετή. Δε χρειάζεσαι λύπηση, ντάντεμα, μάλωμα, οίκτο και την ενέργεια σου να ξοδεύεται στα λόγια. Μίλησε με κάποιον ειδικό που θα δει την κατάσταση αντικειμενικά και ουδέτερα. Όχι μόνο θα σε βοηθήσει ακούγοντας την κατάσταση σου σε αυτή την περίοδο που θα χρειάζεσαι δύναμη, αλλά και θα σου δώσει κάποια κατάλληλα εργαλεία -ασκήσεις, πρακτικές συμβουλές, συμβουλές αντίδρασης, λύσεις- που θα είναι κατάλληλες μόνο για εσένα και μόνο για την περίπτωση σου. Πολλοί είδαν διαφορά και από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες.
Εάν η τοξική σχέση έχει να κάνει με την οικογένεια σου και πραγματικά θέλεις να τη διορθώσεις, πρότεινε να κάνετε μια συμβουλευτική θεραπεία μαζί. Μπορεί και να δεχθούν.
Προχωρώντας σε βάθος τη θεραπεία, θα ανακαλύψεις γιατί κολλάς σε τοξικές σχέσεις. Μόλις αντιληφθείς την αιτία, έχεις κάνει τη μισή διαδρομή για να μην τις επιλέξεις ποτέ ξανά.

Βάλε τα κατάλληλα όρια με τους 3 κύκλους ανθρώπων
Είτε πρόκειται να φύγεις, είτε να μείνεις ή και να αλλάξεις τη σχέση, θα σε βοηθήσει ασύλληπτα το να βάλεις όρια. Φοβισμένα ή άγαρμπα στην αρχή, καλύτερα λίγο αργότερα, τα όρια που θα βάλεις θα σε προστατεύσουν από την περαιτέρω φθορά. Βάλε όρια απόστασης, χρόνου και εγγύτητας και θα δεις άμεσα διαφορά.
Για τα όρια, δοκίμασε την τακτική των 3 κύκλων ανθρώπων.

-Στον εσωτερικό κύκλο, να έχεις ανθρώπους που σε περικλείουν με αγάπη και που έχουν θετική επίδραση στη ζωή και την εξέλιξη σου. Αν είσαι σε πολύ δύσκολη φάση ακόμα και ένας μόνο τέτοιος άνθρωπος, αρκεί για να λειτουργήσει αυτός ο κύκλος.
-Ο επόμενος κύκλος ας αποτελείται από ανθρώπους που ξέρεις ότι εσύ τους επηρεάζεις θετικά. Δες πως λειτουργείς εκεί, ποια όρια βάζεις, πόσο καλός και λειτουργικός είσαι. Έτσι, έχεις και μια πρακτική απόδειξη ότι μπορείς να κάνεις καλές σχέσεις.
-Ο εξωτερικός κύκλος των υγιών ορίων, ας είναι με αυτούς που σε επηρεάζουν αρνητικά. Καθώς κάποιους δε γίνεται να τους αποφύγεις, ας τους κρατάς σε μια απόσταση ασφαλείας. Ας συναναστρέφεσαι -αφού δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς- αλλά ας μην φθάνει η ενέργεια τους στο κέντρο των 3 κύκλων σου, δηλαδή σε εσένα.

Εμπιστεύσου τη διαίσθηση σου
Η διαίσθηση σου έχει τη σοφία να σου λέει άμεσα ποιοι είναι καλή επιρροή για εσένα. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αν ακούσεις τη διαίσθηση, το σώμα σου και τις αντιδράσεις του, θα καταλάβεις αν είναι κατάλληλοι ή ακατάλληλοι οι άνθρωποι για εσένα σε πνευματικό, υλικό ή συναισθηματικό επίπεδο.

Φτιάξε τη φυλή σου
Ή αλλιώς την ομάδα σου. Όπως ακριβώς οι αρνητικοί άνθρωποι κάνουν κακό στην υγεία σου, οι άνθρωποι με θετική επιρροή βοηθούν και στο να έχεις καλύτερη υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι με καλούς φίλους έχουν λιγότερες φλεγμονές (φλεγμονή είναι και η γήρανση, να ξέρεις), καλύτερη αρτηριακή πίεση και καλύτερη καρδιακή λειτουργία. Να περιστοιχίζεσαι με ανθρώπους που σε βοηθούν να εξελιχθείς και να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αυτή σου η απόφαση -γιατί περί απόφασης πρόκειται- θα σε κρατήσει μακριά από τους τοξικούς ανθρώπους και από τις τοξικές σχέσεις,

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.