Με δύναμη

Είναι από τις πιο δυνατές τροφές αλλά οι περισσότεροι ούτε που σκεφτόμαστε να τις εντάξουμε στη διατροφή μας. Τα φύτρα έχουν βιταμίνες και ένζυμα σε εκατονταπλάσια ποσότητα από τις μαγειρεμένες τροφές. Είναι μια υπερδύναμη που τη γνωρίσαμε χρόνια πριν, από τα πειράματα στο δημοτικό με τις φακές στο βαζάκι… Μάθε πως μπορείς να τα βάλεις στη διατροφή σου και να γίνεις…πύραυλος.

Για να έχεις μια καλύτερη εικόνα για το πως λειτουργούν τα φύτρα, φαντάσου τη δύναμη που χρειάζεται ένας σπόρος για να ξεκινήσει να αναπτύσσεται. Είναι σαν να ξυπνάει ο σπόρος από λήθαργο και με τη βοήθεια του νερού να βάζει όση (υπερ)δύναμη έχει για να μπορέσει να πετάξει το πρώτο του βλασταράκι.

Δώσε τους την ευκαιρία και θα έχεις βρει το καλύτερο συμπλήρωμα διατροφής

Μπορείς να φτιάξεις φύτρα από σιτάρι, ξηρούς καρπούς, φακές και όσπρια γενικότερα. Δε χρειάζονται χώμα ή ήλιο. Αρκεί ένα βαζάκι και νερό. Αν το κάνεις στο σπίτι φρόντισε ο σπόρος που θα βάλεις να είναι βιολογικής καλλιέργειας για να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Χρειάζονται λίγες ημέρες στο νερό και μετά είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Η δύναμη της ανάπτυξης τους είναι τέτοια που συνεχίζουν να αναπτύσσονται ακόμα και αν τα βάλεις στο ψυγείο για τη συντήρηση τους.

Σε σαλάτες και φαγητά

Όλη αυτή τη ζωτική ενέργεια, τη δύναμη των φύτρων, μπορείς να την εντάξεις στη διατροφή σου βάζοντας τις στις σαλάτες σου, στα φαγητά σου ή στα σάντουιτς. Κάποια είναι τραγανά, κάποια μαλακά, άλλα έχουν ουδέτερη γεύση και άλλα πικάντικη. Τα πιο σκληρά μπορείς να τα προσθέσεις στο μαγείρεμα στα λαδερά σου για παράδειγμα. Τα υπόλοιπα μπορείς να τα καταναλώσεις ωμά.

Τα φύτρα δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω στη διατροφή σου, που θα σε βοηθήσει να πάρεις ενέργεια, ένζυμα, βιταμίνες, πρωτεΐνη μέσα από μια μικρή ποσότητα τροφής.

Που τα βρίσκεις

Μπορείς να τα φτιάξεις μόνος σου κάνοντας καλό και στο περιβάλλον αλλά μπορείς να τα βρεις και έτοιμα. Εγώ τα βρίσκω σε πολλά super market εκεί που είναι και οι συσκευασμένες σαλάτες ή στα καταστήματα βιολογικών. Στο Βαζάκι, θα βρεις φύτρα και σιταρόχορτο που τα φτιάχνουν τα ίδια τα κορίτσια εκεί. (Δοκίμασε οπωσδήποτε και το αγαπημένο μου σάντουιτς με φύτρα Alfalfa)

Εδώ θα βρεις 11 λόγους για να βάλεις τα φύτρα στη διατροφή σου.

-Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα φύτρα περιέχουν 100 φορές περισσότερα, εξαιρετικής ποιότητας ένζυμα από τα ωμά φρούτα και λαχανικά. Τα ένζυμα είναι απαραίτητα για τη ζωή μας. Φαντάσου ότι η βασική αιτία γήρανσης είναι η έλλειψη ενζύμων. Χωρίς τα ένζυμα ο οργανισμός δε μπορεί να τροφοδοτήσει τα κύτταρα με την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν τα όργανα μας.

Τα φύτρα καταφέρνουν να διατηρούν υψηλή την ενζυματική δράση του οργανισμού.

-Η βιταμίνη C στο σιτάρι, αυξάνεται μέχρι και 600% την περίοδο του φυτρώματος.

-Το αμινοξύ λυσίνη, που είναι απαραίτητο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της βλάστησης.

-Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες αυξάνεται εντυπωσιακά. Αυτό ισχύει ειδικά για τις βινατμίνες Α, Β , C και Ε. Η ποσότητα των βιταμινών αυξάνεται μέχρι και 20 φορές μέσα σε λίγες ημέρες βλάστησης.

-Η ποιότητα της πρωτεΐνης στα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους ή το σιτάρι αυξάνεται όταν βλαστήσει.

-Τα φύτρα ροβίτσας, μπιζελιών και φακής περιέχουν περίπου 28% πρωτεΐνη όταν το κρέας έχει 19%.

-Αν θέλεις λιπαρά οξέα, τα φύτρα δημητριακών και ξηρών καρπών είναι η καλύτερη λύση. Για παράδειγμα τα φύτρα ηλιόσπορου είναι και μια εξαιρετική πηγή για Ω6.

-Τα φύτρα αλκαλοποιούν το αίμα μας. Αυτό σημαίνει ότι η υγεία υπερτερεί έναντι οποιασδήποτε δυσλειτουργίας στον οργανισμό μας. Πολλές ασθένειες οφείλονται στην οξέωση του οργανισμού μας αλλά προτιμώντας αλκαλικές τροφές δίνεις ένα δυνατό όπλο στον οργανισμό σου.

-Κατά τη διάρκεια της βλάστησης, τα μεταλλικά άλατα συνδυάζονται με την πρωτεΐνη στους σπόρους, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς ή το σιτάρι κάνοντας τα περισσότερο χρήσιμα για τον οργανισμό. Αυτό ισχύει για τα το ασβέστιο, το μαγνήσιο και άλλα που βοηθούν να ισορροπήσει η χημεία του σώματος και να βοηθηθούμε στην απώλεια λίπους και στο να παραμείνουμε υγιείς.

-Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα φασόλια, στους ξηρούς καρπούς, ή στα σιτηρά, αυξάνονται εντυπωσιακά στη διάρκεια της βλάστησης των φύτρων. Οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο και στην απώλεια βάρους. Δεσμεύονται με τις τοξίνες και τα λίπη για να τους δείξουν την έξοδο, διασφαλίζοντας έτσι τη μη κυκλοφορία τους στο αίμα μας.

-Το να φτιάχνεις μόνος σου τα φύτρα, διασφαλίζει ότι δε θα υπάρχουν σε αυτά φυτοφάρμακα ή οτιδήποτε δεν έχεις προσθέσει ο ίδιος.

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

(3) Σχόλια

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.