Αν το σώμα είναι το όχημα, ο θυρεοειδής είναι το πεντάλ του γκαζιού που είτε πατιέται υπερβολικά εύκολα είτε με μεγάλη δυσκολία.
Και τις δυο περιπτώσεις εμφανίζονται συμπτώματα που φωνάζουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Ονομάζεται θυρεοειδής καθώς έχει το σχήμα θυρεού στο κέντρο του λαιμού μας. Όμως αν το κοιτάξεις πιο προσεκτικά θα διαπιστώσεις ότι στο κέντρο του λαιμού μας έχουμε μια… πεταλούδα. Ο θυροειδής αδένας, όπως κάθε πεταλούδα, είναι αρκετά ευαίσθητος και πηρεάζεται από τις συνθήκες ζωής, τη διατροφή, το άγχος και την κούραση.

Ο θυροειδής, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες στο ανθρώπινο σώμα ευθύνεται για

 • Μεταβολισμό
 • Ορμόνες
 • Τη λειτουργία οργάνων του σώματος
 • Τους ηλεκτρολύτες
 • Τη σύνθεση των κυττάρων
 • Τη λειτουργία της καρδιάς και των μυών
 • Την αποκατάσταση των οστών
 • Την ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία
 • Την λίμπιντο σε άνδρες και γυναίκες
 • Την έμμηνο ρύση

Είναι σαν τη μηχανή ενός αυτοκινήτου που καθορίζει πόσο γρήγορα ή πόσο αργά θα κινηθεί το όχημα.

Καλές τροφές για τον θυρεοειδή

 • Φύκια
 • Κράνμπερις
 • Φασόλια
 • Φράουλες
 • Πατάτες
 • Συμπληρώματα διατροφής

Πρόσφατα μια γιατρός φίλη ανέφερε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις σχετικές εξετάσεις τους παρουσιάζουν μια απόκλιση στα φυσιολογικά νούμερα του θυρεοειδούς αδένα.

-Μια στις οκτώ γυναίκες παρουσιάζει κάποια δυσλειτουργία τους θυρεοειδούς κάποια στιγμή στη ζωή της
-Οι γυναίκες έχουν 5-8 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν.
-20 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν θέματα με τον θυρεοειδή.
-Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς προκαλεί την απορρύθμιση του θυρεοειδή.
-Ο υποθυρεοειδισμός ευθύνεται για ένα ποσοστό αποβολών σε έγκυες γυναίκες.
-Στις περισσότερες περιπτώσεις λύνονται τα θέματα λειτουργίας του.
-Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς δεν είναι επιθετικοί και είναι αντιμετωπίσιμοι.

Μάθε, πατώντας εδώ, τα ενεργειακά αίτια της ασθένειας του θυροειδούς

Τα 14 βασικά συμπτώματα

Κούραση
Το να μην έχεις ενέργεια σε σταθερή βάση, μπορεί να είναι μια ένδειξη για διάφορα θέματα αλλά κυρίως συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό. Αν ξυπνάς με κούραση ακόμα και μετά από αρκετές ώρες ύπνου τότε η σχετική ορμόνη δεν κυκλοφορεί αρκετά στο αίμα ώστε να κάνει τους μύες να ενεργοποιηθούν.

Δυσθυμία
Η μικρή ποσότητα ορμόνης του θυρεοειδή, επηρεάζει και την παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας.

Άγχος
Το να νιώθεις συνεχώς σε υπερδιέγερση ίσως να συνδέεται με τον υπερθυροειδισμό, την υπερβολική έκκριση θυρεοειδούς ορμόνης. Εάν θέλεις να ξεκουραστείς αλλά δεν μπορείς να το καταφέρεις λόγω υπερδιέγερσης, τσέκαρε τον θυρεοειδή σου.

Τεράστια λαχτάρα για φαγητό
Η υπερβολική όρεξη και το να τρως χωρίς να παίρνεις γραμμάριο ή και να χάνεις κιλά, είναι σημάδι υπερθυρεοειδισμού. Αλλά και το να τρως ελάχιστα και να παχαίνεις, είναι ένδειξη υποθυρεοειδισμού.

Δέρμα, νύχια και ιδρώτας
Το να είναι το δέρμα ξηρό και να σε τρώει, είναι ένδειξη υποθυρεοειδισμού. Καθώς η υγρασία μειώνεται στον οργανισμό αλλάζει το δέρμα όψη και υφή, τα νύχια γίνονται αδύναμα ενώ ιδρώνεις όλο και λιγότερο

Χάνεις την όρεξη σου για σεξ
Είναι πολύ πιθανό ανάμεσα στα άλλα συμπτώματα να παρατήρησες ότι δεν έχεις καμία διάθεση για σεξ. Βέβαια, τα επιπλέον κιλά, η χαμηλή ενέργεια και οι πόνοι στο σώμα που είναι ενδείξεις υποθυρεοειδισμού, να παίζουν και αυτά τον ρόλο τους.

Ταχυκαρδία
Αν έχεις πεταλούδες στην καρδιά, αν νιώθεις να χάνεις έναν δυο παλμούς που και που ή αν νιώθεις παλμό στον λαιμό ή τον αυχένα, τότε υπάρχει πολλή ορμόνη να κυκλοφορεί στο αίμα σου και να προκαλεί υπερθυροειδισμό.

Δυσκοιλιότητα
Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του υποθυροειδισμού είναι η δυσκοιλιότητα καθώς όλο το σύστημα και όχι μόνο το έντερο, κάνει μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσει. Η διάρροια και η υπερβολική κινητικότητα στην περιοχή είναι συμπτώματα υπερθυροεοειδισμού.

Ευαισθησία στο κρύο
Εάν αισθάνεσαι ότι ο… θερμοστάτης σου χάλασε και κρυώνεις ή ζεσταίνεσαι υπερβολικά εύκολα ενώ αυτό δε συνέβαινε πριν, τότε χρειάζεται να ελέγξεις τον θυρεοειδή καθώς είναι και αυτό ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα.

Τριχόπτωση ή αδύναμα τα μαλλιά
Καθώς ο οργανισμός με το ζόρι λειτουργεί, τα μαλλιά είναι από τα πρώτα που “θυσιάζονται” και έτσι χάνονται. Στον υπερθυρεοειδισμό γίνονται αρκετά αδύναμα.

Υπογονιμότητα
Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός προκαλούν θέματα τόσο με τη γονιμότητα και τη σύλληψη όσο και με επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη.

Αλλαγές στο βάρος
Τόσο η αύξηση όσο και η απώλεια κιλών χωρίς σοβαρό λόγο, συνδέονται με τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και υποψιάζουν άμεσα.

Βραχνάδα και αλλαγή στον λαιμό
Μια βραχνάδα στη φωνή ή ένα εξόγκωμα στον λαιμό ίσως να είναι ενδείξεις δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς.

Πόνοι και μούδιασμα
Οι πόνοι στα κόκαλα και το μούδιασμα σε χέρια και πόδια χωρίς κάποια εμφανή αιτία είναι ένα σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού.

Σε κάθε περίπτωση ο θυροειδής συνδέεται άμεσα με το Ενεργειακό Κέντρο του Λαιμού, το 50 τσάκρα. Εκεί εδρεύει η ικανότητα να εκφράζεις τον εαυτό σου, την αλήθεια και τα θέλω σου, η δημιουργικότητα σου αλλά και η δύναμη του να υλοποιείς όσα θέλεις.

Μάθε, πατώντας εδώ, πώς μπορείς να ενεργοιήσεις, να ισορροπήσεις ακόμα και να θεραπεύσεις αυτό το σημαντικό ενεργειακό κέντρο.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.