… και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό
Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ, ο ένας στους δυο είναι σε προδιαβητικό στάδιο ή έχει ήδη διαβήτη τύπου 2. Ο οργανισμός τρελαίνεται από τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και από τον ανισόρροπο σύγχρονο τρόπο ζωής. Διάβασε ποια είναι τα 18 σωματικά συμπτώματα που σου χτυπάνε το καμπανάκι και σου ζητούν να κάνεις όσα χρειάζεται για να είναι το ζάχαρο σου ούτε πολύ χαμηλό ούτε πολύ υψηλό, απλά σωστό.
- Ζητάς να τρως γλυκά και ζύμες… πολύ
- Έχεις λιγούρες ακόμα και λίγο αφότου έχεις φάει
- Είσαι εριστικός όταν πεινάς
- Χρειάζεσαι όλο και περισσότερη καφεΐνη για να λειτουργήσεις μέσα στην ημέρα
- Ζαλίζεσαι αν χάσεις ένα γεύμα
- Κοιμάσαι ή θέλεις να κοιμηθείς μετά από ένα γεύμα σου
- Είναι δύσκολο το να χάσεις κιλά
- Αισθάνεσαι αδυναμία, τρέμουλο, νευρικότητα σχετικά συχνά
- Αισθάνεσαι την ανάγκη να ουρείς συνεχώς
- Εκνευρίζεσαι εύκολα
- Η μνήμη σου έχει γίνει πιο αδύναμη
- Η όραση σου είναι θολή
- Η περιφέρεια της μέσης σου είναι μεγαλύτερη από αυτή των γοφών σου
- Δεν έχεις όρεξη για σεξ
- Διψάς συνεχώς
- Υπογονιμότητα
- Τριχοφυΐα στο πρόσωπο για τις γυναίκες
- Προβλήματα στον ύπνο
Ο ρόλος της ινσουλίνης και η ινσουλινοαντίσταση
Τα περισσότερα από τα θέματα του διαβήτη οφείλονται σε ένα βασικό παράγοντα: στην ινσουλινοαντίσταση. Το αίμα σου χρειάζεται γλυκόζη για να μπει στα κύτταρα και να παράξει ενέργεια. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Με την ινσουλινοαντίσταση τα κύτταρα μπλοκάρουν την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα γιατί είναι γεμάτα από τοξίνες και φλεγμονές. Έτσι η γλυκόζη κυκλοφορεί χωρίς σκοπό στο αίμα με αποτέλεσμα να παράγεται από το πάγκρεας όλο και περισσότερη ινσουλίνη και να υπάρχουν οι παραπάνω ενδείξεις. Κάπως έτσι με τον καιρό δημιουργείται και ο διαβήτης.
Διάβασε εδώ την ιστορία της Αγγελικής και πώς τιθάσεψε το διαβήτη της
Τι μπορείς να κάνεις
-Καθώς δεν πρόκειται για ένα απλό θέμα καλό είναι να ακολουθήσεις τις οδηγίες ενός ειδικού.
-Σε γενικές γραμμές, να θυμάσαι ότι η άσκηση, ακόμα και το απλό περπάτημα όταν γίνεται συστηματικά και με τον απαραίτητα γρήγορο ρυθμό, μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα του ζαχάρου σχεδόν σε κάθε στάδιο με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
-Βγάλε άμεσα τη ζάχαρη από τη διατροφή σου όπως και τις τροφές που ανεβοκατεβάζουν απότομα τον γλυκαιμικό δείκτη. Τα φρούτα, για παράδειγμα, ανεβάζουν το γλυκαιμικό δείκτη απότομα, όμως το να τα συνδυάσεις με λίγους ξηρούς καρπούς είναι μια εξαιρετική λύση.
Διάβασε εδώ τι συνέβη στη Έλενα όταν έκοψε τη ζάχαρη για 4 μήνες
-Βγάλε από τη διατροφή σου και τα όποια γλυκαντικά. Σχεδόν όλα είναι τόσο επιβαρυντικά όσο και η ζάχαρη.
-Οι μικρές ποσότητες στο φαγητό και τα συχνά γεύματα, μπορεί να σε παιδέψουν στην αρχή αλλά θα σε γλυτώσουν από ταλαιπωρία και φάρμακα αργότερα.
-Χρώμιο, μαγνήσιο, Ω3, καλά λιπαρά και βιταμίνες Ε και D, είναι κάποια από τα συμπληρώματα που μπορούν να σε βοηθήσουν αρκετά.
-Η κανέλα μπορεί να σε βοηθήσει πολύ. Αν τη βάλεις στο πρωινό σου, για παράδειγμα, θα μπορέσει να μειώσει τις ανεξήγητες λιγούρες μέσα στις επόμενες ώρες. Και γενικά η κανέλα εξισορροπεί τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.
Διάβασε εδώ για το Sugavida το φλυκαντικό που είναι και για τους διαβητικούς
από την Καίτη Φαρμάκη