Η αλήθεια είναι ότι το να καθαρίζεις τη γλώσσα μας δεν είναι κάτι που συνήθισαμε να κάνουμε από μικροί. Κρίμα! Γιατί ενώ με το βούρτσισμα καθαρίζουν τα δόντια, η γλώσσα μένει κολλημένη με τα βακτήρια και τις τοξίνες της. Και η γλώσσα καταλαμβάνει το 50% της στοματικής κοιλότητας.
Το αποτέλεσμα είναι δυσάρεστη αναπνοή, κακή πέψη, όχι ανοσοπποιητικό σε ετοιμότητα, λιγούρες και ένα στόμα που δίνει μάχη κάθε λεπτό για να αυτοκαθαριστεί. Θέλεις να το βοηθήσεις όσο γίνεται με το να καθαρίζεις τη γλώσσα σου;
Εδώ θα μάθεις και τους λόγους και τους τρόπους!
Τί χρώμα είναι η γλώσσα σου;
Μπορεί να ακούγεται πρωτόγνωρο, μυστήριο και περίεργο, όμως ο καθαρισμός της γλώσσας είναι απαραίτητος. Απομακρύνει βακτήρια, υπολείμματα τροφών, μύκητες, τοξίνες και νεκρά κύτταρα που υπάρχουν στην επιφάνεια της γλώσσας.
Το να πλένουμε τα δόντια μας και να κάνουμε νήμα είναι σημαντικό αλλά δεν είναι αρκετό, καθώς με το βούρτσισμα φεύγουν αρκετά υπολείμματα τροφίμων όμως δεν απομακρύνονται τα βακτήρια.
Περίπου τα μισά από τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα μας βρίσκονται στις αυλακώσεις της γλώσσας μας.
Ο καθαρισμός της γλώσσας αφαιρεί αυτή τη λευκή, κίτρινη γκρι ή και πράσινη επίστρωση αποτρέποντας το να ξαναμπεί στον οργανισμό μας.
Οι 5 λόγοι για να καθαρίζεις τη γλώσσα σου καθημερινά
Δυσάρεστη αναπνοή
Η δυσάρεστη αναπνοή σίγουρα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή κάποιου και στην αυτοεκτίμηση του. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες αιτίες για τη δυσάρεστη αναπνοή προέρχονται από βακτήρια στο πίσω μέρος της γλώσσας -μια περιοχή που δύσκολα καθαρίζεται από την οδοντόβουρτσα- η αφαίρεση τους με τον καθαρισμό γλώσσας μειώνει αισθητά ή και εξαφανίζει τη δυσάρεστη αναπνοή.
Καλύτερη γεύση και πέψη
Η σωστή πέψη ξεκινάει από τη γεύση και το σάλιο. Όταν δεν καθαρίζεται η γλώσσα από το επίστρωμα της, οι γευστικοί κάλυκες μπλοκάρουν. Αυτό μπορεί να σε κάνει να νομίζεις ότι πεινάς ενώ σίγουρα σε εμποδίζει από το να γευτείς και να απολαύσεις το φαγητό σε όλη του το γευστική παλέτα. Με τον καθαρισμό, γευστικοί κάλυκες ανοίγουν, υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση και τελικά καλύτερη αφομοίωση του φαγητού και των θρεπτικών του στοιχείων.
Ενισχύεται το ανοσοσποιητικό σύστημα
Η γλώσσα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ανοσοποιητικού συστήματος. Με το να καθαρίζεις τη γλώσσα σου φροντίζεις στο να μην επαναπορροφηθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό σου, ενισχύοντας έτσι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Καλύτερη στοματική υγιεινή
Η καλή στοματική υγιεινή δεν αφορά μόνο τα δόντια και τα ούλα. Αφορά και τη γλώσσα με τα βακτήρια της που είναι πολλές φορές υπεύθυνα για περιοδοντίτιδες, πλάκα ή μολύνσεις.
Καλύτερη πέψη
Σύμφωνα με την αγιουρβέδα, η καλή πέψη είναι η βάση της καλής υγείας. Με δεδομένο ότι η πέψη ξεκινάει ήδη από τη γεύση, γίνεται σημαντικό το να αφαιρεθούν τοξίνες που εμποδίζουν την καλή λειτουργία. Επιπλέον με τον καθαρισμό γλώσσας ενεργποιείται η παραγωγή σάλιου που συντελεί σημαντικά στην πέψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Πρόσεξε τη γλώσσα σου
Η γλώσσα είναι ένα σύστημα από μόνη της καθώς αποτυπώνονται σε αυτήν όλα τα όργανα και οι λειτουργίες του οργανισμού μας. Δεν είναι τυχαίο που στην αγιουρβέδα η διάγνωση ξεκινάει όχι μόνο από τους σφυγμούς αλλά και από την κατάσταση της γλώσσας.
Στο εξής, παρατήρησε καθημερινά την κατάσταση της γλώσσας σου. Χρειάζεται να είναι απαλή, ροζ και χωρίς κάποια επίστρωση.
Τις ημέρες που είσαι άρρωστος ή όταν είσαι πολύ κουρασμένος, θα διαπιστώσεις ότι η επίστρωση γίνεται πιο λευκή και συμπαγής. Είναι η προσπάθεια που κάνει ο οργανισμός να πετάξει από πάνω του όσο περισσότερες τοξίνες γίνεται.
Πώς να καθαρίσεις τη γλώσσα σου
Χρειάζεται να το κάνεις πρωί και βράδυ ή όποτε πλένεις τα δόντια σου και με άδειο στομάχι.
Υπάρχουν δύο ειδών εργαλεία: Υπάρχει το “ξυστήρι” που είναι πλαστικό. Το κρατάς με το ένα χέρι και με την πλατιά και κάπως τραχιά άκρη του ξύνεις τη γλώσσα σου και όσο πιο πίσω γίνεται. Άσκησε πίεση που δεν θα είναι έντονη αλλά δε θα είναι και ήπια. Τέσσερις ή πέντε φορές είναι αρκετές ή όσες νιώθεις εσύ ότι χρειάζεται για να καθαρίσει εντελώς. Κάποιοι ξεκινώντας τη διαδικασία, έχουν κάποιο σπασμό που έχει να κάνει με το στομάχι ή με τον λαιμό, αλλά αυτό είναι δείγμα ότι ασκήθηκε πολλή πίεση.
Υπάρχει και το εργαλείο που είναι μεταλλικό, πλατύ, σε σχήμα U. Το κρατάς και με τα δύο σου χέρια και αφού βγάλεις τη γλώσσα σου, την ξύνεις με αυτό και πάλι ξεκινώντας από όσο πιο πίσω γίνεται.
Και στις δύο περιπτώσεις το ξεπλένεις και επαναλαμβάνεις μέχρι να καθαρίσει η επίστρωση.
Πού το βρίσκεις και πόσο κοστίζει
Το πρώτο είδος το βρίσκεις σε όλα σχεδόν τα φαρμακεία και σε διάφορες μορφές. Εγώ προτιμώ της Gum. Είναι αυτό που κάνει τον πιο αποτελεσματικό καθαρισμό.
Η τιμή του είναι πραγματικά οικονομική. Δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις περισσότερα από 4-6 ευρώ.
Το δεύτερο είδος, το μεταλλικό, δεν είναι τόσο διαδεδομένο αλλά είναι καλύτερο λόγω υλικού και αποτελεσματικότητας. Το βρίσκεις σε κάποια καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή μπορείς να το παραγγείλεις.
Η Καίτη λέει:
Τα τελευταία 12 χρόνια τουλάχιστον καθαρίζω τη γλώσσα μου με το ξυστήρι όχι μόνο κάθε πρωί και βράδυ αλλά κάθε φορά που πλένω τα δόντια μου. Στις αρχές η διαδικασία μού φαινόταν πολύ περίεργη.
Δεν είχα ξαναδεί ποτέ και πουθενά άνθρωπο να ξύνει τη γλώσσα του και έτσι δεν ήθελα να με βλέπει κανείς όσο το έκανα. Με τα χρόνια δε με πειράζει καθόλου, θα μπορούσα να το κάνω και στην πλατεία Συντάγματος.
Η πρώτη αλλαγή που διαπίστωσα ήταν μεγάλη διαφορά στην αναπνοή. Άμεσα, ένιωσα ότι έχω καλύτερη αναπνοή – έχω περίπου από τότε να φάω τσίχλα.
Τώρα είναι αδύνατον να φάω κάποιο φαγητό, ειδικά βαρύ και μετά να μην καθαρίζω τη γλώσσα μου. Με καθαρή γλώσσα έχω καλύτερη αίσθηση, όσο κι αν ακούγεται περίεργο δεν με πιάνουν λιγούρες , και τελικά και καλύτερη πέψη.
Το ξυστήρι γλώσσας το καθαρίζω συχνά βάζοντας το σε ένα ποτήρι με νερό και σταγόνες από έλαιο γκρέηπφρουτ ή από έλαιο τεϊόδεντρου. Συχνά βάζω και σόδα και το αφήνω για έτσι για μια νύχτα.
Εδώ και κάποια χρόνια το συστήνουν πλέον και αρκετοί οδοντίατροι κυρίως σαν μέσο για καλύτερη αναπνοή.
Η γνώμη μου είναι ότι όσο κι αν ξενίζει αρχικά ή όσο άβολο κι αν είναι τις πρώτες φορές, χρειάζεται να το ενσωματώσεις την καθημερινή σου ρουτίνα. Τα οφέλη είναι πραγματικά μεγάλα και η αίσθηση της καθαρότητας ανεκτίμητη.
από την Καίτη Φαρμάκη

Smile: 10 λόγοι που ο οδοντίατρος μπορεί να σε βοηθήσει να χαμογελάς – A New Life (06/03/2017)
[…] να απομακρύνονται τα βακτήρια από τη γλώσσα. Διάβασε εδώ λεπτομέρειες. Επίσης, ο Παναγιώτης μου έμαθε πώς να […]
Όταν το πρόσωπο… μιλάει – A New Life (18/06/2017)
[…] να κάνεις: Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να καθαρίζεις τη γλώσσα σου καθημερινά εύκολα και απλά με ένα ειδικό εργαλείο. […]