Το αν έχεις αυτοπεποίθηση ή όχι δεν είναι κάτι που κρύβεται. Φαίνεται στα λόγια, στο πρόσωπο, στις κινήσεις, στις επαφές αλλά και στον τρόπο που ζεις. Μέχρι και η πανοδύναμη Όπρα Γουίνφρεϊ στο βιβλίο της “Αυτό που ξέρω σίγουρα”, αναφέρει ότι είχε τόσο λίγη αυτοπεποίθηση που άφηνε τους άντρες να της φέρονται σαν να άξιζε λιγότερο και από το χαλάκι στην πόρτα της.
Πώς μπορείς να τονώσεις την αυτοπεποίθηση σου; Υπάρχουν κάποιοι αποτελεσματικοί τρόποι και εδώ θα βρεις πέντε από αυτούς.
Ένας αμερικανός ψυχολόγος με 20 χρόνια πείρα, o Gye Winch αναφέρει σε ένα Ted- άρθρο του τους πέντε αυτούς τρόπους. Η αλήθεια είναι ότι δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Αν και η αυτοπεποίθηση, μαζί με πολλά πολλά ακόμα στοιχεία του χαρακτήρα, χτίζεται τον πρώτο χρόνο της ζωής, υπάρχουν πάντα περιθώρια για βελτίωση. Ακόμα και αν νιώθεις ότι “δεν το ‘χεις”, μπορείς με λίγη προσπάθεια αλλά -γιατί όχι;- και με βοήθεια από ειδικούς, να βελτιώσεις πολλά και ξεκινήσεις να ζεις με αυτοπεποίθηση.
Χρησιμοποίησε τις θετικές δηλώσεις με τον σωστό τρόπο
Ο σκοπός των θετικών δηλώσεων είναι να γεμίσεις το μυαλό σου, μέχρι να το πιστέψεις, με κάποιο θετικό χαρακτηριστικό που θα ήθελες να έχεις. Είναι ένας δοκιμασμενος τρόπος για να χτίσεις την αυτοπεποίθηση σου. Όμως μερικές φορές αυτό δημιουργούνται κάποια προβλήματα.
Κάποιος με πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση, λέγοντας μια θετική δήλωση μπορεί να αισθανθεί ακόμα χειρότερα καθώς έρχεται σε επαφή με αυτό που δεν έχει και που νομίζει ότι δε θα αποκτήσει ποτέ. Έτσι, κάνοντας τις θετικές δηλώσεις σου δεν χρειάζεται απαραίτητα να λες “Είμαι όμορφος” ή “Θα τα καταφέρω”. Μπορείς να το αλλάξεις και να λες “Ομορφαίνω μέρα με τη μέρα” ή “θα επιμείνω μέχρι να καταφέρω αυτό που θέλω”.
Αυτή η τακτική φαίνεται να προκαλεί μικρότερη αντίδραση και να έχει αρκετά καλά αποτελέσματα.
Βρες σε τι είσαι καλός, και κάν’ το
Είναι αξιέπαινο το να προσπαθείς να βελτιωθείς σε κάτι που δεν τα καταφέρνεις και τόσο καλά, όμως αν είσαι σε μια φάση ζωής σου που χρειάζεται να τονώσεις την αυτοπεποίθηση σου, κάνε κάτι που ξέρεις να κάνεις καλά και που σου προσφέρει ευχαρίστηση αλλά και αναγνώριση.
Αν είσαι καλός στο να μαγειρεύεις, μαγείρευε πιο συχνά για τους φίλους σου ή ετοίμαζε κάποια σάντουιτς για τους συναδέλφους σου. Αν είσαι καλός στο να τρέχεις, πάρε μέρος σε αγώνες που θα σε κάνουν να νιώσεις ότι είσαι σε κάτι πραγματικά καλός. Αν μπορείς να κάνεις επάγγελμα αυτό στο οποίο είσαι καλός, ακόμα καλύτερα.
“Φόρτισε” τις μπαταρίες της αυτοπεποίθησης σου με όσα κάνεις καλά και σταδιακά ξεκίνα τον αγώνα της εξέλιξης σε όσα χρειάζεσαι βελτίωση.
Μάθε να δέχεσαι τις φιλοφρονήσεις
Πολλοί άνθρωποι, άνδρες και κυρίως γυναίκες, δεν μπορούν να ακούσουν μια φιλοφρόνηση, ένα κοπλιμέντο, μια καλή κουβέντα, ένα μπράβο χωρίς να το μειώσουν όσο περισσότερο γίνεται. Λες και το να είσαι καλός σε κάτι είναι ντροπή. Εκτός από αυτό, αρκετοί πιστεύουν ότι κάποιος που τους λέει κάτι καλό τους κοροϊδεύει σχεδόν απροκάλυπτα.
Μπορείς να κάνεις το εξής: Να προετοιμαστείς για τα κοπλιμέντα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ακούσεις κάτι καλό για εσένα και τις ικανότητες σου, απάντησε σχεδόν αυτοματικά με ένα “Ευχαριστώ” ή με ένα “Πόσο χαίρομαι που το ακούω”, πνίγοντας κάθε άλλη αρνητική αντίδραση σου. Στην αρχή ίσως να σου είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως μετά από λίγο καιρό, θα δέχεσαι τα κοπλιμέντα ή τους επαίνους όχι μόνο με φυσικότητα αλλά και με χάρη.
Το περίεργο είναι ότι την περίοδο που αισθάνεσαι πιο χάλια από ποτέ και που έχεις ανάγκη από μια καλή κουβέντα για κάτι που κατάφερες, εκείνη την περίοδο αντιδράς απότομα και αρνητικά σε ό,τι καλό ακούσεις. Ήρθε η εποχή να τελειώσει -και- αυτό.
Μην σε κριτικάρεις
Υπάρχουν φορές που τον μεγαλύτερο πόλεμο σε εσένα, τον κάνεις εσύ ο ίδιος. Τις εποχές που νιώθεις αδύναμος, ανίκανος ή πεσμένος σε πολεμάς πιο πολύ από ποτέ. Ξεκίνα λοιπόν με τα απλά: Δε χρειάζεται να σε χτυπάς ενώ είσαι ήδη πεσμένος. Μάθε να στηρίζεις τον εαυτό σου με το να σε συμπονέσεις. Αν σου φαίνεται δύσκολο, ακολούθησε την εξής τακτική: Όταν είσαι σε μια στιγμή που σε κριτικάρεις και μιλάς ή σκέφτεσαι για εσένα όσο πιο σκληρά γίνεται αναρωτήσου: “Θα μιλούσα έτσι στον καλύτερο μου φίλο;” Μάλλον δε θα του μιλούσες έτσι… Μάλλον θα του συμπαραστεκόσουν και θα του μιλούσες με μεγαλύτερη ψυχραιμία, συμπόνια ακόμα και αγάπη. Είναι σχεδόν κανόνας ότι στους ανθρώπους που αγαπάμε μιλάμε με περισσότερη κατανόηση και αγάπη από όση στον εαυτό μας.
Το να φερθείς στον εαυτό σου σαν σε κάποιον που αγαπάς πολύ, θα σε κάνει να βρεις τη δύναμη σου πολύ πιο γρήγορα και να χτίσεις πιο άμεσα την αυτοπεποίθηση σου.
Θύμισε στον εαυτό σου την αξία σου
Αυτό είναι ένα μάλλον δύσκολο κομμάτι. Όταν η αυτοπεποίθηση σου είναι σε χαμηλά σημεία επειδή κάποιος σε απέρριψε ή σε χώρισε, όσο κι αν σου είναι δύσκολο, γράψε μια λίστα με κάποια χαρακτηριστικά που σε κάνουν καλό σύντροφο. Για παράδειγμα: “Είμαι αφοσιωμένος”. “είμαι σταθερός”, “δείχνω την αγάπη μου”. Ή αν το θέμα που σε έκανε ράκος έχει να κάνει με δουλειά, φτιάξε τη λίστα σου με όσα σε κάνουν καλό υπάλληλο ή συνεργάτη: “Τηρώ τις προθεσμίες”, “ξέρω να ηγούμαι”, “μπορώ να προσαρμόζομαι”. Είναι σημαντικό να κάνεις αυτή την άσκηση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για να μπορέσεις σε μια εποχή που νιώθεις αδύναμος, να εκτιμήσεις τα δυνατά σου στοιχεία -καθώς τα αδύναμα σου τα υπενθυμίζεις συνεχώς- και να ξαναχτίσεις την αυτοπεποίθηση σου βήμα βήμα.
από την Καίτη Φαρμάκη
Ελευθεριος Κτιστακης (02/05/2020)
Πως μπορει καποιος να ξαναβρει την αυτοπεποιθηση του οταν ολα δειχνουν να καταρρέουν χωρις καμια στοιχειωδη στηριξη απο το περιβαλλον του;Οταν εχει χασει δικους του ανθρωπους και το μελλον δειχνει να ειναι απλα αβεβαιο;