Ακόμα κι αν μελετήσεις το σώμα σου για χρόνια, πάλι δε θα καταφέρεις να μάθεις τα πάντα για τις λειτουργίες του. Είναι ένας μηχανισμός τόσο πολύπλοκος και τόσο γοητευτικός, που πάντα θα υπάρχει κάτι που όταν θα το μαθαίνεις θα μένεις με το στόμα ανοιχτό.

Η στάση του σώματος ενεργοποιεί τη μνήμη σου

Σου είναι αδύνατον να θυμηθείς κάτι; Προσπάθησε να κάνεις το εξής: να μιμηθείς τη στάση που είχες όταν άκουγες ή ζούσες το συγκεκριμένο γεγονός. Αν θέλεις να θυμηθείς πότε έκανες πρόταση γάμου, γονάτισε στο ένα σου γόνατο, αν αυτό ήταν που έκανες, και η ανάμνηση θα έρθει στην επιφάνεια. Η ανάμνηση υπάρχει σε διάφορα σημεία στο σώμα σου. Ακόμα, ένας ήχος ή μια μυρωδιά μπορούν να σε κάνουν να θυμηθείς κάτι ακόμα και από τα παιδικά σου χρόνια.

Ο πεινασμένος εγκέφαλος

Ενώ ο εγκέφαλος καταλαμβάνει μόλις το 2% του συνολικού βάρους σου, απαιτεί το 20% από τις θερμίδες και το οξυγόνο που υπάρχουν στο σώμα σου για να λειτουργήσει καλά. Το αίμα που κυκλοφορεί στις 3 βασικές αρτηρίες του, τον τροφοδοτεί με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Ένα εμπόδιο ή σπάσιμο σε κάποια από αυτές, προκαλεί απώλεια οξυγόνου και τροφής στα εγκεφαλικά κύτταρα, άρα και εγκεφαλικό.

Στην εφηβεία ξανασχηματίζεται ο εγκέφαλος

Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποια μέρη του να μη λειτουργούν κανονικά. Ίσως γι’ αυτό η εφηβεία να είναι μια τόσο δύσκολη και άχαρη περίοδος. Ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, ουσιαστικά επηρεάζουν την ανάπτυξη των νευρώνων στον εγκέφαλο και η αναβάθμιση που γίνονται εκεί, προκαλεί τις αλλαγές στη συμπεριφορά. Ασταθής διάθεση, κακή κρίση και απάθεια, είναι αποτέλεσμα της ωρίμανσης του εγκέφαλου.

Οι μεγάλοι εγκέφαλοι προκάλεσαν… συνωστισμό στο στόμα μας

Η εξέλιξη έχει κάνει και τα λαθάκια της. Αν ήταν σωστή δε θα είχε ξεφορτωθεί τους φρονιμίτες. Κάποιες φορές υπάρχουν στοιχεία που δεν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό αλλά δεν προκαλούν και κάποια δυσλειτουργία. Για παράδειγμα, οι φρονιμίτες παλαιότερα “βοηθούσαν” τους τραπεζίτες. Όμως καθώς αναπτυσσόταν -και- σε μέγεθος ο εγκέφαλος, η περιοχή του στόματος και του σαγονιού αναγκάστηκαν να μικρύνουν με αποτέλεσμα συνωστισμό και κάποια κρυμμένα δόντια.

Οι άλλοι γελάνε μαζί σου

Όπως ακριβώς χασμουριέσαι κι εσύ μόλις δεις κάποιον άλλον να χασμουριέται, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το γέλιο. Το γέλιο προκαλεί μίμηση και ο μιμητισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής συμπεριφοράς. Επιπλέον ακούγοντας κάπιον να γελάει αυτόματα ενεργοποιείται η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τις εκφράσεις του προσώπου. Έτσι είναι θέμα χρόνου να γελάσεις κι εσύ. Το φτέρνισμα, το χασμουρητό, το γέλιο αλλά και το κλάμα φαίνεται ότι είναι εργαλεία για να υπάρξει σύνδεση με τα άλλα μέλη μια ομάδας, παρέας ή κοινότητας.

Το υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι

Υπάρχει στο σώμα μας ένα τόσο δυνατό οξύ που αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα δε θα μας επιτρεπόταν να περάσουμε από κανέναν έλεγχο αεροδρομίου. Πρόκειται για το υδροχλωρικό οξύ που βρίσκεται στο στομάχι και που στη βιομηχανία χρησιμοποιείται για να λιώνουν ή για να δουλεύουν τα μέταλλα. Ευτυχώς αυτό το δηλητηριώδες υγρό μένει μόνο στα πλαίσια του στομαχιού, βοηθώντας στη διάσπαση των τροφών.

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.