Yoga Words

Τελειώνοντας τα πρώτα μαθήματα yoga, έχουμε δύο απορίες.: θα ξαναπερπατήσω ποτέ κανονικά μετά από τόση κούραση
και τί ήταν όλες αυτές οι άγνωστες λέξεις που άκουσα;

Να λοιπόν κάποιες βασικές λέξεις που ακούγονται σε όλα τα μαθήματα yoga, και που αρχικά μας φαίνονται τόσο ακατανόητες, όσο το offside στο ποδόσφαιρο…

Asana: Στα αρχαία κείμενα αναφέρεται ως η καθιστή θέση για διαλογισμό. Σήμερα, χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάθε στάση της yoga.
Πολλές asana, έχουν πάρει τη ονομασία τους από φιγούρες, ζώα και μυθολογικούς χαρακτήρες.

Vinyasa: Στην πραγματικότητα σημαίνει μια σειρά από asana, πόζες. Όμως στη Δύση έχει καθιερωθεί να λέγεται έτσι ένα από τα πιο δημοφιλή στυλ εξάσκησης της yoga.
Επίσης, μπορεί στο μάθημα να ακούσεις το δάσκαλο να λέει “Κάντο με τη δική σου vinyasa”, δηλαδή κάνε την πόζα στο δικό σου χρόνο.

Pranayama: Πρόκειται για την ελεγχόμενη αναπνοή.
Prana είναι η αναπνοή, και yama ο έλεγχος. Ελέγχοντας την αναπνοή, παίρνεις δύναμη, περισσότερο οξυγόνο και ενέργεια για να μπεις σε μια δράση.
Το βαθύτερο νόημα του ελέγχου της αναπνοής, είναι να μπορείς να “αιχμαλωτίζεις” τη ζωτική ενέργεια που υπάρχει στο σύμπαν προκειμένου να είσαι πιο δυνατός και υγιής.

Tadasana: Είναι η στάση του βουνού. Tada είναι το βουνό, asana είναι η πόζα, άρα η tadasana σε καλεί να σταθείς ψηλός σαν το βουνό.
Με την tadasana ξεκινάει και τελειώνει κάθε χαιρετισμός στον ήλιο.
Σε γειώνει, σε ψηλώνει και σε ευθυγραμμίζει στο στρωματάκι σου.

Utkatasana: Είναι η στάση της καρέκλας. Καθώς στην Ινδία οι περισσότεροι άνθρωποι κάθονται στη γη, το να κάθεται κάποιος σε καρέκλα τον κάνει αυτόματα ισχυρό. Έτσι η στάση της καρέκλας προσδίδει δύναμη.
Είναι μια απαιτητική στάση που κάνει τους τετρακέφαλους σου να καίνε, τον κόκκυγα να ευθυγραμμίζεται και τα χέρια σου ανεβαίνουν πάνω από το κεφάλι σου δυναμώνοντας την πλάτη σου.
Μάθε περισσότερα διαβάζοντας εδώ!

Savasana: ή “το τέλος στα βάσανα” που λένε και οι δάσκαλοι στη γιόγκα. Η savasana είναι η στάση του πτώματος. Όταν την ακούς, σημαίνει ότι τελείωσε η πρακτική σου και το μάθημα για εκείνη την ημέρα. Ξαπλώνεις στο στρωματάκι και κλείνεις τα μάτια, με τα χέρια αφημένα στο πλάι και τα πόδια χαλαρά. Αν και σωματικά δεν είναι απαιτητική στάση, είναι πνευματικά καθώς χρειάζεται να βιώσεις την ακινησία και να ηρεμήσεις χωρίς να σκέφτεσαι κάτι.

Namaste: Σημαίνει “η ψυχή μου τιμά την ψυχή σου”. Οι Ινδοί έτσι ξεκινούν και κλείνουν μια συζήτηση. Σε μια τάξη yoga, ο δάσκαλος λέει namaste στο τέλος του μαθήματος εκφράζοντας με αυτή τη μία λέξη, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του προς τους μαθητές. Μάθε περισσότερα διαβάζοντας εδώ!

Om: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ερμηνεία για τη λέξη ΩM. Μπορεί να σημαίνει τα πάντα: από τον παράδεισο και τη γη, μέχρι και τη συνειδητότητα.
Θεωρείται από τις πιο δυνατές λέξεις καθώς λέγεται ότι έχει τη δύναμη να εναρμονίσει και να καθαρίζει τα ενεργειακά μας κέντρα ή την αύρα μας.
Πολλοί δάσκαλοι συνηθίζουν να ξεκινούν ή να κλείνουν το μάθημα με ένα om. Αντί να τους κοιτάς με απορία, προσπάθησε να το πεις κι εσύ και να βιώσεις το πόσο πιο ήρεμα μπορεί να νοιώσεις.
Μάθε εδώ πώς μπορείς να ξεμπλοκάρεις το σύστημα σου και να ηρεμήσεις πραγματικά λέγοντας απλά ΩΜΜΜΜΜΜΜΜΜ

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

(2) Σχόλια

  • Τι θα έλεγε η συγκλονιστική γηραιότερη δασκάλα γιόγκα στον κόσμο, στον νεότερο εαυτό της; – A New Life (17/01/2017)

    […] Κάνω γιόγκα όπως τη διδάχθηκα στην Ινδία από τον Iyengar. Πλέον πολλοί άνθρωποι μπλέκουν διάφορα στυλ, όμως όποιο στυλ και αν ακολουθείς είναι πολύ σημαντικό να διαρκούν οι τάξεις μιάμιση ώρα. Στην τάξη, μου αρέσει να τους παρατηρώ προσεκτικά όλους, γιατί ο καθένας είναι διαφορετικός και κανείς από εμάς δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Θέλω να είμαι σίγουρη ότι ο καθένας είναι καλά και κάνει το σωστότερο για τον σωματότυπο του. Σκέφτομαι ότι χρειάζομαι περισσότερο από μία ώρα, επειδή αν κάνεις γιόγκα χωρίς να συντονιστείς με την αναπνοή δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Όταν είσαι μέρος της αναπνοής σου, είσαι μέρος της αιώνιας συμπαντικής ενέργειας που μπαίνει μέσα σου με κάθε άσανα. […]

    • Αναστασια Κλουντζου (17/02/2017)

      ευχομαι πραγματικα να της μοιασω………λατρευω την γιογκα !πηγαινω 3 φορες στοarmonia yoga studio στην θεσσαλονικη!!!!Αναστασια

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.