Σε μια εποχή που ψάχνουμε να βρούμε το καλύτερο γλυκαντικό, το πετιμέζι είναι κάτω από τη μύτη μας και το αγνοούμε.
Το πετιμέζι είναι το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου, δηλαδή του χυμού των σταφυλιών. Η γεύση του είναι καραμελένια, πλούσια αλλά και ελαφρώς υπόπικρη, όπως τη χαρακτηρίζουν όσοι ξέρουν να δίνουν λέξεις στις γεύσεις.
Και πάνω από όλα αυτά, κάνει τον οργανισμό πιο δυνατό από οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό.
Περιέχει βιταμίνες A, C, B, κάλιο φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο και ασβέστιο. Χρησιμοποιείται τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική.
Μπορείς να το βρεις σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, στο επόμενο ταξίδι σου αξίζει να το ψάξεις λίγο καλύτερα. Μπορείς βέβαια να το βρεις και σε καταστήματα με βιολογικά.
Δεν έχει συντηρητικά, δεν έχει ζάχαρη, δεν έχει πολλές θερμίδες και διατηρείται εκτός ψυγείου για πολύ πολύ καιρό.
Η Καίτη λέει:
Είμαι από τις τυχερές που η μαμά μου κάθε χρόνο φτιάχνει πετιμέζι από τα σταφύλια του μπαμπά μου. Ευτυχώς, το έχω εκτιμήσει και το λατρεύω από μικρή. Εφέτος πήρα ένα τεράστιο βάζο με πετιμέζι σπίτι μου και κοντεύω να χαθώ μέσα σε αυτό.-Κάθε φορά που θέλω κάτι γλυκό, ανοίγω το βάζο και γίνεται επίθεση. Το βάζω πάνω σε ψωμί εσσαίων και έτσι παίρνω -και- ενέργεια.
-Μια καλή λύση είναι τα πρωινά “σφηνάκια” με πετιμέζι για άμεση ενέργεια. Μετά τρώω και λίγους ξηρούς καρπούς για να μην κυκλοφορεί κάτι τόσο γλυκό μόνο του στον οργανισμό μου.
-Στο πρωινό είναι μια χαρά με τα δημητριακά. Εκτός από γλύκα δίνει και μοναδική ενέργεια.
-Είναι ιδανικό πάνω σε τηγανίτες μια Κυριακή πρωί. Πόσο καιρό έχεις να φας κλασικές μαμαδίστικες τηγανίτες και όχι pancakes σε κάποιο brunch; Δοκίμασε να τις φτιάξεις. Είναι πανεύκολες και θα τις απολαύσεις πιο πολύ από όσο φαντάζεσαι.
-Εντωμεταξύ, και μόνο η σκέψη ότι με το πετιμέζι ενισχύεται και το σίδηρο μου με κάνει να το προτιμώ με ακόμα πιο πολύ πάθος.
-Ταιριάζει απίθανα σε κάθε ζεστό ρόφημα αντί για μέλι ή σιρόπι αγαύης.
-Προσωπικά το προτιμώ από τη μελάσσα που είναι πιο έντονη και γίνεται από ζαχαροκάλαμο.
-Επίσης, κάθε φορά που νιώθω ότι θα αρρωστήσω, ότι ετοιμάζομαι να κάνω πυρετό ή ότιθα βγάλω έρπη στο χείλος, μια με δυο κουταλιές της σούπας πετιμέζι, επισπεύδουν τις διαδικασίες, βγάζουν την αρρώστια πιο γρήγορα προς τα έξω και έτσι γίνομαι πιο γρήγορα καλά. Αυτό δεν το έχω διαβάσει κάπου αλλά η πληροφορία υπάρχει στην οικογένεια μας, μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και λειτουργεί…
Τα οφέλη ένα κι ένα
- Είναι καταπραϋντικό, αντιμικροβιακό για τον λαιμό αλλά και αποτελεσματικό αντιβηχικό
- Είναι εξαιρετικό ενδυναμωτικό
- Είναι μια άριστη πηγή σιδήρου
- Βοηθάει στη διατήρηση του υγιούς βάρους καθώς μειώνει την απορρόφηση θερμίδων
- Είναι αντιοξειδωτικό καθώς περιέχει ό,τι χρειάζεται για να τονώνεται ο οργανισμός σου
- Το μαγνήσιο, το ασβέστιο και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει βοηθούν να περιορίζεται η κάθε αιμορραγία αλλά και να γίνεται ηπιότερο το προεμμηνοριακό σύνδρομο
- Είναι εξαιρετικά βοηθητικό σε κάθε περίπτωση αιμορραγίας για να δυναμώσεις
- Περιέχει αρκετό μαγγάνιο που βοηθάει στη γονιμότητα, τα γερά κόκαλα αλλά και τη σεξουαλική όρεξη
- Βοηθάει στην αντιμετώπιση της ακμής και άλλων δερματικών θεμάτων καθώς περιέχει γαλακτικό οξύ -όπως τα μήλα και οι ντοματοχυμός- που θρέφει το δέρμα
- Με τις βιταμίνες του συμπλέγατος Β και το μαγνήσιο βοηθάει αποτελεσματικά στην αντμετώπιση της κατάθλιψης
από την Καίτη Φαρμάκη