Η ευτυχία βρίσκεται στα… πόδια σου

Μια -ακόμη- έρευνα του Harvard για το πώς ακόμα και λίγη άσκηση την ημέρα σε σώζουν ακόμα και από τη σοβαρή κατάθλιψη.

Θα ξεκινήσω με ένα κλισέ: Ζούμε στη χώρα με τον καλύτερο καιρό στον κόσμο. Ακόμα κι αν δεν αγαπάς το γυμναστήριο ή τη γυμναστική με κάποιον trainer μπορείς να κάνεις απλά να σηκωθείς από την καρέκλα ή τον καναπέ και να βγεις για περπάτημα ή ποδήλατο.

Είναι αυτοκαταστροφικό να ξέρουμε ότι με μια ώρα περπάτημα ή με το να είμαστε ενεργοί στην καθημερινότητα μπορεί να φτιάξει η διάθεση μας και να απομακρύνει ακόμα και τη σοβαρή κατάθλιψη και να συνεχίζουμε να βλέπουμε netflix με τις ώρες.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι με το τέλος της πανδημίας θα εκτοξευθούν τα ψυχικά νοσήματα όπως και στοιχεία που δείχνουν ότι η καμπύλη της κατάθλιψης ήδη ανεβαίνει ανησυχητικά. 

Η έρευνα του Harvard παρακολούθησε ομάδες ανθρώπων που είχαν διαφορετική μορφή άσκησης στην καθημερινότητα τους. Και κατέληξαν, στα μετρήσιμα αποτελέσματα, ότι 15 λεπτά έντονο τρέξιμο ή άσκηση την ημέρα ή μια ώρα περπάτημα σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα.

Καλό είναι να έχεις ένα activity tracker ώστε να έχεις μια καθαρή εικόνα του πόσο έχεις κινηθεί μέσα στην ημέρα.
Το activity tracker προσφέρει σημαντική βοήθεια καθώς ο καθένας μας παρακολουθεί την άσκηση και την κίνηση του προσωπικά μέρα με τη μέρα. Αυτό δίνει αντικειμενική εικόνα, έλεγχο αλλά και κίνητρο για να καταφέρεις κάτι καλύτερο μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ακόμα και το να τακτοποιήσεις το σπίτι, να απλώσεις τα ρούχα, να ανέβεις από τα σκαλιά και όχι με το ασανσέρ ή και το πας για τα ψώνια σου με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο φέρνουν τη διαφορά στη διάθεση σου όταν αυτά γίνονται σε καθημερινή βάση.

Θυμήσου ότι για να φτιάξει μόνιμα η διάθεση σου και να απομακρύνεις αποτελεσματικά το ενδεχόμενο κατάθλιψης αρκούν 15 λεπτά έντονης γυμναστικής την ημέρα, ακόμα και γρήγορο τρέξιμο, ή μία ώρα με περπάτημα, ποδήλατο, γιόγκα, δουλειές, χορός στο σπίτι.

 Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα