Δεν είναι σημαντικό πρόβλημα, είναι όμως συνηθισμένο και ενοχλητικό. Η βουλωμένη μύτη μπορεί να σε ταλαιπωρεί ημέρα και νύχτα από κρύωμα, ιγμορίτιδα ή αλλεργία.
Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιείς σπρέι κορτζινούχα ή μη και θέλοντας να κάνεις κάτι σωστό για εσένα, δοκίμασε τις ρινικές πλύσεις με αλατόνερο.
Σου δείχνουμε τον τρόπο, τον λόγο, τα εργαλεία και την τεχνική με ένα μικρό μυστικό.

Η μύτη αποτελεί, κατά κάποιον τρόπο, το πρώτο σύνορο από το οποίο θα περάσουν οι ιοί και η σκόνη για να μπουν στο αναπνευστικό σύστημα. Οπότε, ως φυσικός μηχανισμός άμυνας είναι πολύ σημαντικό να παραμένει σε ισορροπία και όταν έχει ήδη δεχθεί επίθεση να βρίσκει βοήθεια ώστε να επανέρχεται και να προστατεύει.

Η ρινική πλύση είναι εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη και συστήνεται κυρίως σε ενήλικες και παιδιά με βουλωμένη μύτη από το κρύωμα, σε ιγμορίτιδα ή σε άτομα με αλλεργική ρινίτιδα.

Ο σκοπός

Στη ρινική πλύση ο σκοπός είναι η μύτη να ανοίξει και να καθαρίσει από ακαθαρσίες, βλέννες, κρούστες, ιγμόρεια, σκόνες και μικρόβια. Ενδεχομένως για κάποιους που έχουν αυξημένα αντανακλαστικά να είναι μία δυσάρεστη διαδικασία, όμως όλοι οι υπόλοιποι μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να αναπνεύσουμε και πάλι ελεύθερα.

Τα εργαλεία

Μπορεί να γίνει και με μία απλή σύριγγα, χωρίς τη βελόνα εννοείται. Μπορείς όμως να προμηθευτείς και το ειδικό δοχείο, είναι αρκετά οικονομικό ή ειδικές σύριγγες με μαλακό βύσμα σιλικόνης.
Υπάρχουν και συσκευές αναρρόφησης για παιδιά που όμως δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικές ή ευκολόχρηστες.

Ο λόγος που λειτουργεί

 

Οι βλεννογόνοι, όπως και τα δάκρυα, είναι αλμυρά

οπότε το αλμυρό νερό είναι κατάλληλο για αυτή τη δουλειά.

Γι’ αυτό και ρινικές πλύσεις είναι αποτελεσματικές όταν γίνονται με αλατόνερο.

Ο τρόπος

Μπορείς να αγοράσεις αλατόνερο από το φαρμακείο αλλά μπορείς να το φτιάξεις και στο σπίτι.
Βάζεις σε ένα φλυτζάνι νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Το νερό μπορεί να είναι σε θερμοκρασία δωματίου αλλά είναι καλύτερα να είναι χλιαρό περίπου στη θερμοκρασία του σώματος.

Η τακτική

-Πηγαίνεις επάνω από τον νιπτήρα, τοποθετείς τη ρινική κανάτα στο ρουθούνι και γέρνεις το κεφάλι πλάγια προς την αντίθετη πλευρά κατά 30 εκατοστά περίπου.

-Αδειάζεις αργά το αλατόνερο από τη ρινική κανάτα μέσα στη μύτη προφέροντας ταυτόχρονα το γράμμα Κ ή το φθόγγο ΓΚ. Με αυτόν τον τρόπο το νερό δεν πηγαίνει στο λαιμό.

-Καθώς οι δύο ρινικές κοιλότητες επικοινωνούν στο πίσω μέρος της μύτης, το νερό βγαίνει από το άλλο ρουθούνι και πέφτει στον νιπτήρα.

Ο στόχος

Επιτυχημένη είναι η πλύση όταν νιώσεις τον ορό να πηγαίνει στο άλλο ρουθούνι. Πιθανόν στην αρχή να μη συμβεί αυτό λόγω της έντονης ρινικής συμφόρησης.

Με αυτόν τον τρόπο καθαρίζεις τη μύτη, χαλαρώνεις τους βλεννογόνους και τους καθιστάς πιο ανθεκτικούς σε βακτηρίδια και ιούς.

Στις αλλεργίες το χλιαρό αλατόνερο καθαρίζει από τη σκόνη και τη γύρη ενώ σε περίπτωση ιγμορίτιδας καθαρίζει τους βλεννογόνους και τα ανοίγματα.

Η επανάληψη

Μπορείς να το κάνεις 2-3 φορές την ημέρα ή όσες χρειαστεί. Αν το κάνεις πριν από τον ύπνο θα κοιμηθείς αναπνέοντας καλύτερα.
Εκτός από αυτό, φεύγουν οι ακαθαρσίες από το τη μύτη και “καθαρίζεις” πιο γρήγορα.  Στο τέλος της διαδικασίας φυσάς απαλά τη μύτη.

Διάβασε οπωσδήποτε αν το κάνεις στο παιδάκι σου

Να πούμε επίσης ότι για να παιδιά η αναλογία νερού – αλατιού είναι μισή κουταλιά της σούπας για ένα λίτρο νερό, που το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Γιατί αν βάλουμε πιο πολύ αλάτι θα το κάνουν τα παιδάκια μας μια φορά αλλα για την επόμενη δεν είναι σίγουρο οτι θα κάτσουν…

Επίσης, είναι σημαντικό την ώρα της πλύσης τα παιδάκια μας να λένε το γράμμα “Κ” συνεχόμενα. Είναι το κόλπο για να μην καταπίνουν το νερό αλλά να το αφήνουν να περάσει στο διπλανό ρουθούνι.

Ευχαριστώ τη φίλη μου Βάλια που σχεδόν με… ανάγκασε να δοκιμάσω αυτή τη μέθοδο και να μπορέσω να αναπνεύσω ξανά τις ημέρες του κρυολογήματος. 

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

(2) Σχόλια

  • Τάσος (04/03/2020)

    Που μπορώ να βρω το ειδικό δοχείο που φαίνεται στην εικόνα, στην αρχή του άρθρου;

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.