Τι λένε τα σχέδια σου για εσένα;

Αρκούν ένα χαρτί, ένα μολύβι και μια άσχετη συζήτηση, συνήθως στο τηλέφωνο, για να ξεκινήσει το χέρι σου να ζωγραφίζει ασυναίσθητα στο χαρτί. Και αν όσα λες τα περνάς από την κολυμπήθρα της λογικής, το τι ζωγραφίζεις έρχεται κατευθείαν από το υπoσυνείδητο σου και μάλιστα χωρίς λογοκρισία. Δες τι σημαίνουν τα σχέδια που κάνεις στο χαρτί και αναρωτήσου “Είμαι καλά, γιατρέ μου;”

Συνήθως υπάρχει ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται συνεχώς για ένα μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με τα κέφια σου ζωγραφίζεις ανθρώπους, λουλούδια, τοπία, γεωμετρικά σχήματα ή κάτι που μοιάζει με όλα αυτά.

Οι συναισθηματικοί άνθρωποι που επιζητούν την αρμονία συνήθως ζωγραφίζουν στρογγυλά σχήματα. Οι πιο πρακτικοί και προσγειωμένοι χρησιμοποιούν ευθείες γραμμές ή και τετράγωνα. Οι αποφασισμένοι ζωγραφίζουν γωνίες, ζικ ζακ και τρίγωνα, ενώ όσοι διστάζουν να προχωρήσουν σε δράση κάνουν περισσότερες φωτοσκιάσεις.
Τα μεγάλα σχήματα δείχνουν ή υπερβολική αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια ή και μεγάλο θυμό. Ενώ όσοι ζωγραφίζουν σε μικρή κλίμακα είναι αυτοί που προτιμούν να παρατηρούν παρά συμμετέχουν σε μια δράση.

Αν οι γραμμές σου είναι έντονες, όταν δηλαδή βάζεις μεγάλη ένταση στο μολύβι σου είναι φανερό ότι έχεις αρκετό άγχος, σε απασχολούν αρκετά στα προβλήματα σου και έχεις εμμονές. Μπορεί να φανερώνει θυμό και οργή που έχουν καταπιεστεί αλλά που ψάχνουν διέξοδο για να βγουν από το σύστημα σου.

Υπάρχει και η θεωρία που λέει ότι εάν ζωγραφίζεις κύκλους, σπείρες ή κυματιστές γραμμές, δεν αισθάνεσαι καθόλου καλά και μπορεί να εκραγείς ανά πάσα στιγμή (το έζησα προχθές γι’ αυτό και ξεκίνησα την έρευνα γι΄ αυτό το άρθρο).

Γεωμετρικά σχήματα

Αν συνηθίζεις να κάνεις γεωμετρικά σχήματα -τρίγωνα, τετράγωνα, ορθογώνια- χωρίς διακόσμηση ή σκιές, προσπαθείς με τη λογική να λύσεις κάθε θέμα σου. Εάν υπάρχουν σκιαγραφήσεις μάλλον ξανασκέφτεσαι τις αποφάσεις που έχεις πάρει. Εάν κάποια είναι καθαρά και κάποια άλλα γεμισμένα, μάλλον έχεις αμφιβολίες για κάποιο θέμα που σε απασχολεί. Εάν ζωγραφίζεις γεωμετρικά σχήματα το ένα μέσα στο άλλο, μάλλον νιώθεις εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση και το υποσυνείδητο σου βρήκε αυτό τον τρόπο να το εκφράσει.

Πρόσωπα

Ένα πρόσωπο που είναι εξαιρετικά ζωγραφισμένο δείχνει αγάπη για τον συνάνθρωπο και ότι επικεντρώνει στα καλά στοιχεία του χαρακτήρα. Αν ζωγραφίζεις πρόσωπα σχεδόν παραμορφωμένα, με κάποιον είσαι θυμωμένος ή απλά δεν έχεις ή δεν εμπνέεις εμπιστοσύνη στους άλλους. Αν ζωγραφίζεις παιδικά πρόσωπα έχεις κάποια ανάγκη που δεν καλύπτεται, ενώ αν προτιμάς να ζωγραφίζεις προφίλ, είσαι μάλλον εσωστρεφής.
Γενικά, το να ζωγραφίζεις πρόσωπα είναι μια ένδειξη ότι έχεις αμυντική στάση απέναντι στους άλλους και ότι δεν πιστεύεις πολύ στις ικανότητες σου. Αυτό είναι πιο έντονο αν οι φιγούρες που ζωγραφίζεις είναι μικρές. Αν οι φιγούρες είναι απλές και άκαμπτες μάλλον φοβάσαι να πλησιάσεις τους άλλους εξαιτίας της έλλειψης αυτοπεποίθησης.

Σκάκι

Τα άσπρα και μαύρα τετράγωνα που σχηματίζουν ένα σκάκι, δείχνουν υπομονή και επιμονή. Ίσως και να είσαι σε μια φάση που μελετάς μια κατάσταση για να προχωρήσεις στις σωστές κινήσεις. Επίσης είναι το αγαπημένο σκίτσο όσων αλλάζουν πολύ εύκολα διάθεση πηγαίνοντας από το άσπρο στο μαύρο.

Λουλούδια

Αν συνηθίζεις να ζωγραφίζεις όμορφα, στρογγυλά και καλοσχηματισμένα λουλούδια, είναι πολύ πιθανό να είσαι ένας ήρεμος άνθρωπος που αγαπάει την οικογένεια του. Εάν τα φυτά που ζωγραφίζεις έχουν μεν έναν κύκλο στη μέση αλλά τα φύλλα τους είναι αιχμηρά, τότε κρύβεις μια καλή καρδιά πίσω από μαι αρκετά αμυντική στάση. Τα μαραμένα λουλούδια δείχνουν ότι για κάτι σε “καίει” η αγωνία. Πολλές φορές το να ζωγραφίζεις λουλούδια μπορεί να δείχνει και μοναξιά ή ανάγκη για απόδραση.

Καρδιές

Είναι φανερό ότι είσαι ερωτευμένος είτε με με τον άνθρωπο με τον οποίον μιλάς στο τηλέφωνο είτε με τη ζωή. Αν είσαι αδέσμευτος και σχεδιάζεις καρδιές πολύ πιθανό η αγάπη να είναι κάπου κοντά και να σε πλησιάζει. Εσύ μπορεί να μην το ξέρεις ακόμα αλλά το υποσυνείδητο σου το αισθάνεται και το ζει ήδη.

Ανακάλυψε εδώ, τι λέει ο  τρόπος που ζωγραφίζεις ένα γουρουνάκι για την ψυχολογία σου αλλά και για τη σεξουαλική σου ζωή; 

Βέλη

Τα βέλη, όπως ίσως μπορείς να φανταστείς, έχουν μια επιθετική χροιά. Πιθανώς να είσαι σε μια φάση που έχεις ή θέλεις να αναλάβεις δράση. Αν το βέλος πηγαίνει από τα αριστερά στα δεξιά τότε η δράση ή η επιθετικότητα έχουν στόχο τους άλλους. Αν η φορά είναι από τα δεξιά προς τα αριστερά τότε η επιθετικότητα στρέφεται προς τον εαυτό σου. Τα βέλη που έχουν κάποια καμπύλη δείχνουν ότι εξετάζεις τον τρόπο που θα κατευθύνεις την ενέργεια σου προς ένα στόχο. Αν στοχεύουν ψηλά, είσαι επικεντρωμένος στον στόχο σου. Αν δείχνουν προς τα κάτω, τι συνέβη και έχασες την ορμή σου;
Αν ζωγραφίζεις καλοσχηματισμένα βέλη που έχουν ανοδική φορά, τότε είναι φανερό ότι έχεις βάλει ένα στόχο και θέλεις να τον πετύχεις αλλά ίσως να ετοιμάζεσαι και για μια αντιπαράθεση με κάποιον. Αν τα βέλη σου είναι περισσότερο καλλιτεχνικά και όχι τόσο άκαμπτα, είναι πολύ πιθανό ο στόχος σου να έχει να κάνει με ζητήματα… καρδιάς. Καλή επιτυχία και στα δυο.

 

Το ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις το αντίθετο;

Αντί το μυαλό σου να κατευθύνει το χέρι σου, να είναι το χέρι σου που θα κατευθύνει το μυαλό σου.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Άρτεμις Μίχα,

Αν νιώθεις κούραση καλό είναι να ζωγραφίζεις τοπία ή λουλούδια

Αν νιώθεις μοναξιά, ζωγράφισε ουράνιο τόξο για να νιώσεις καλύτερα

Αν είσαι σε δίλημμα, ζωγράφισε δρόμους

Αν θέλεις να συγκεντρωθείς σε κάτι, ζωγράφισε αμέτρητες τελείες

Αν θέλεις να επικεντρωθείς στο στόχο σου, ζωγράφισε στόχους

Αν θέλεις να οργανώσεις τις σκέψεις σου, ζωγράφισε κερύθρες

Πλοία, αεροπλάνα, πούλμαν

Θέλεις διακοπές, έτσι δεν είναι; Έχεις ανάγκη αν όχι από διακοπές σίγουρα από το να ξεφύγεις από μια κατάσταση στην οποία έχεις εμπλακεί χωρίς να θέλεις καθόλου.

Τετράγωνα ή κύβοι

Το να ζωγραφίζεις τετράγωνα δείχνει ότι θέλεις να έχεις τον έλεγχο μιας κατάστασης σε ένα πρόβλημα που έχει προκύψει αλλά είσαι και πρόθυμος να δεχθείς κάποια άλλη άποψη από αυτή που ήδη έχεις.
Εάν τα απλά τετράγωνα γίνουν κουτιά ή κύβοι, τότε είναι πολύ πιθανό να είσαι ένας αποτελεσματικός και αναλυτικός άνθρωπος που τα καταφέρνεις με μια δύσκολη κατάσταση.
Εάν ζωγραφίζεις κύβους, το σημαντικό είναι ότι είσαι ένας ανοιχτόμυαλος άνθρωπος που μπορεί να βλέπει μια κατάσταση και από πολλές πλευρές

Σπίτι

Αν συνηθίζεις να ζωγραφίζεις σπίτια ή σπιτάκια, το πιο πιθανό είναι ότι αυτό που έχεις μεγαλύτερη ανάγκη αυτή την εποχή, είναι ασφάλεια. Αν τα σπίτια που ζωγραφίζεις δεν έχουν παράθυρα, αισθάνεσαι εγκλωβισμένος ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους. Αν το σπίτι είναι απλά μόνο του στην κορυφή ενός λόφου ή χωρίς κάποιο ζωάκι ή δέντρο κοντά του, νιώθεις πολύ μοναξιά. Αν έχει καμινάδα και βγαίνει καπνός, τι είναι αυτό που σε έχει θυμώσει στην οικογενειακή σου ζωή;

Αρχικά ή το όνομα σου

Αν γράφεις το όνομα σου ή τα αρχικά σου, απολαμβάνεις να είσαι στο κέντρο της προσοχής. Όταν δε σου τη δίνουν οι άλλοι, στρέφεις την προσοχή στον εαυτό σου μόνος σου. Είναι ένα συνηθισμένο σχέδιο για τους εφήβους που ψάχνουν να βρουν την ταυτότητα τους και που επιθυμούν περισσότερη ελευθερία από το σπίτι τους. Αν γράφεις το όνομα κάποιου άλλου, τότε αυτός έχει μια κυρίαρχη θέση στη σκέψη σου.

Λεπτομερή σχέδια ή μάνταλα

Αν ζωγραφίζεις κάτι με μεγάλη λεπτομέρεια, πολύπλοκο και με μεγάλη προσήλωση, μάλλον είσαι ένας εξαιρετικά εσωστρεφής άνθρωπος. Πιθανόν να είσαι σε μια φάση που δεν θέλεις να αφήσεις κανένα και τίποτα να φύγει από κοντά σου αλλά δεν ξέρεις πώς να το εκφράσεις.

Σπιράλ

Αν ζωγραφίζεις σπιράλ είναι πολύ πιθανό να είσαι ένας εγωκεντρικός άνθρωπος. Ασχολείσαι με τα δικά σου θέματα και κοιτάς το δικό σου συμφέρον. Τα σπιράλ που τελειώνουν στην αριστερή πλευρά δείχνουν ότι έχεις μεγάλο φορτίο από το παρελθόν που δε θέλεις πια να το κουβαλάς. Εάν τελειώνουν στη δεξιά πλευρά η μοναξιά σε παιδεύει αρκετά και θέλεις να κάνεις κινήσεις για να βγεις σύντομα από αυτή την κατάσταση.

Αστέρια ή σταυροί

Συνήθως αστέρια ζωγραφίζουν όσοι θέλουν να είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Αν τα αστέρια σου είναι κενά στο εσωτερικό τους και έχουν και έντονες γωνίες είσαι κοντά στη μοναξιά και τη μελαγχολία. Το να ζωγραφίζεις σταυρούς δείχνει ότι κουβαλάς μέσα σου ή στις πλάτες σου ένα βάρος ή ενοχές για κάτι που σε βασανίζουν.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

(1) Σχόλιο

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.