Αν το να χάνεις την ισορροπία σου κάθε φορά που χάνεις την συγκέντρωση σου στη yoga, σε κάνει να βγαίνεις από τη στάση σου, ακόμα και να πέφτεις, φαντάσου τι συμβαίνει στην καθημερινότητα σου όταν παίρνεις το βλέμμα σου από τον στόχο σου εστιάζοντας είτε κάτι σε ασταθές είτε από εδώ κι από εκεί.

Στη yoga υπάρχει το βλέμμα drishti. Για να κάνεις οποιαδήποτε στάση ισορροπίας, από την πιο απλή μέχρι την πιο σύνθετη, χρειάζεται να εστιάζεις σ’ ένα σταθερό σημείο. Αν φύγει το βλέμμα σου, αν χαθεί η συγκέντρωση που σου δίνει το σταθερό βλέμμα της αδιατάραχτης αποφασιστικότητας τότε βγαίνεις από τη στάση πριν καν το καταλάβεις.

Δεν πειράζει καθόλου αν βγεις από τη στάση σου ή αν πέσεις γιατί σου δίνεται η ευκαιρία να ξανασηκωθείς. Όμως, είναι απείρως καλύτερο το να είσαι όλο και περισσότερο συγκεντρωμένος και αποτελεσματικός.

Η έννοια του drishti δεν περιορίζεται μόνο στις ασκήσεις της yoga. Στα σανσκριτικά drishti σημαίνει επίσης όραμα, άποψη, εξυπνάδα ή και σοφία. Η χρήση του drishti εξυπηρετεί δύο σκοπούς: πρακτικά την τεχνική σου στις asana και μεταφορικά το να συγκεντρώνεις την ενέργεια σου στο όραμα σου. Ουσιαστικά η drishti σε βοηθάει να οργανώνεις το σύστημα της αντίληψης σου με σκοπό να δεις πέρα από τα όσα βλέπεις με τα μάτια σου. Γι΄αυτό και αυτό το βλέμμα χρησιμοποιείται και στον διαλογισμό.

Συνήθως βλέπουμε όσα είναι μέσα στο οπτικό πεδίο μας και όσα υπάρχουν στο φάσμα του φωτός. Αντιλαμβανόμαστε αυτά που μας επιτρέπει ο εγκέφαλος μας να δούμε.
Όμως οι yogis θέλουν να βλέπουν και την εσωτερική πραγματικότητα, αυτή που κανονικά δεν είναι ορατή με τα μάτια.
Το drishti βλέμμα μας επιτρέπει μέσω της συγκέντρωσης να δούμε, τελικά, παντού. Να δούμε καθαρά τον κόσμο γύρω μας αλλά και μέσα μας. Έχοντας δυνατή drishti διώχνουμε όλο και περισσότερο τη λήθη και βλέπουμε όλο και περισσότερο την Αλήθεια στα πάντα γύρω μας.

Η Καίτη λέει…

 

Αυτό το απλό άρθρο των 300 λέξεων έκανα να το γράψω δύο ολόκληρες ημέρες. Διέκοπτα το γράψιμο κάθε δύο λεπτά για να φάω, να πιω νερό, να διαβάσω κάτι άλλο, να μιλήσω στο τηλέφωνο, να ξαπλώσω, να αδειάσω το πλυντήριο πιάτων, να μαζέψω το σπίτι, να ονειροπολήσω, να δω facebook και instagram.

Όμως το τελείωσα μέσα σε 15 λεπτά, πετώντας ό,τι είχα γράψει αρχικά, όταν κατόρθωσα να συγκεντρωθώ. Τυχαίο;

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα