Ένα ρολόι… for everybody
Πονοκέφαλος, ζαλάδα, καούρες, βάρος, έλλειψη ενέργειας, φούσκωμα, αδυναμία, εκνευρισμός.
Αν νιώθεις σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας συγκεκριμένα συμπτώματα τότε είναι πολύ πιθανό το σώμα σου να προσπαθεί να επιδιορθώσει ένα συγκεκριμένο όργανο.
Ο οργανισμός μας έχει ένα “πρόγραμμα” και κάθε δύο ώρες επιδιορθώνει και ένα διαφορετικό όργανο
Παρατήρησε το σώμα σου: Πότε θέλεις να κοιμάσαι μέσα στην ημέρα; Ποιες ώρες θέλεις απελπισμένα ένα γλυκό; Πότε πίνεις καφέ και σε πειράζει; Μήπως έχεις θέματα με την περίοδο σου; Έχεις όρεξη για σεξ; Τα χέρια σου μήπως είναι παγωμένα; Μήπως έχεις χάσει την σεξουαλική σου ορμή; Δερματικά, κακή αναπνοή, βήχας το πρωί.
Όλα κάτι θέλουν σου πουν.
Μάθε τι σημαίνουν τα συμπτώματα, ποια λειτουργία γίνεται πότε και πώς θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να γίνει και πάλι παντοδύναμος!
Αυτές οι ώρες είναι για… everybody,
για κάθε σώμα και για κάθε άνθρωπο, άνδρα ή γυναίκα που ζει οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο πάνω στον πλανήτη γη.
Η κινέζικη ιατρική μας δίνει τα φώτα της για βοηθήσουμε έναν οργανισμό που συνηθίζουμε να πολεμάμε…
Ώρες αποκατάστασης εσωτερικών οργάνων
- Πνεύμονες: 3-5 π.μ.
- Παχύ έντερο: 5-7 π.μ.
- Στομάχι: 7-9 π.μ.
- Σπλήνα: 9-11 π.μ.
- Καρδιά: 11 πμ-1 μ.μ.
- Λεπτό έντερο: 1-3 μ.μ.
- Ουροδόχος κύστη: 3-5 μ.μ.
- Νεφρά: 5-7 μ.μ.
- Περικάρδιο: 7-9 μ.μ.
- Τριπλός θερμαστής, πάγκρεας, αιμοφόρα αγγεία και αρτηρίες: 9-11 μ.μ.
- Χοληδόχος κύστη: 11 μ.μ.-1 π.μ.
- Ηπαρ: 1-3 πμ
Πνεύμονες 3-5 π.μ.
Οι πνεύμονες είναι τα πρώτα όργανα που ο οργανισμός φροντίζει να επισκευάζει και να συντηρεί. Οι πνεύμονες αρχίζουν να αποβάλλουν τις τοξίνες μεταξύ 3-5 το πρωί, γι’ αυτό όταν ξυπνάς μπορεί να βήχεις.
Η ανισορροπία εκδηλώνεται με βήχα, άσθμα ή χαμηλό ανοσοποιητικό. Οι πνεύμονες σχετίζoνται επίσης συναισθηματικά με τη θλίψη. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι ξυπνάς κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών εάν νιώθεις θλίψη ή λύπη.
Παχύ έντερο 5-7 π.μ.
Από τις 5-7 πμ είναι η ώρα που επιδιορθώνεται αυτό το όργανο. Ένα υγιές παχύ έντερο χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά, δηλαδή να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες όλο το εικοσιτετράωρο.
Το πρωί είναι η πιο σημαντική στιγμή για να πιεις άφθονο νερό προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία. Όμως είναι η χειρότερη ώρα για να καταναλώσεις καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι διουρητική και απομακρύνει το νερό από το παχύ έντερο προς τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.
Το παχύ έντερο έχει να κάνει με την «απελευθέρωση» φυσικά και συναισθηματικά. Τα συμπτώματα δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, ξηρά κόπρανα, δερματικό εξάνθημα και αίσθημα συναισθηματικών μπλοκαρισμάτων.
Το σώμα χρειάζεται νερό το πρωί για να κάνει την επισκευή και τη συντήρηση του παχέος εντέρου. Αυτό βοηθά στη σωστή πέψη, στη διατήρηση του βάρους και την επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης.
Αν πίνεις κάθε πρωί καθαρό νερό (ως 900 ml) η υγεία σου θα βελτιωθεί. Αν περιμένεις μέχρι να αφοδεύσεις προτού φας το πρωί, είναι επίσης μια υγιεινή τακτική για το παχύ έντερο.
Στομάχι 7-9 π.μ.
Μεταξύ 7 – 9 πμ ενεργοποιoύνται η λειτουργία του στομάχου, η πέψη και η καταστροφή των τροφών γι’ αυτό είναι η καλύτερη στιγμή για ένα υγιεινό πρωινό. Ξεκίνησε πίνοντας υγρά (ζεστό νερό ή φρέσκο χυμό λαχανικών) ή τρώγοντας φρέσκα φρούτα που είναι εύπεπτα.
Σε περίπτωση ανισορροπίας, τα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν περιλαμβάνουν παλινδρόμηση οξέος, έλκος στομάχου και δυσάρεστη αναπνοή.
Σπλήνα 9-11 π.μ.
Από τις 9 έως τις 11 το πρωί είναι η σπλήνα καθαρίζει. Η σπλήνα εκχυλίζει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, τα μετασχηματίζει σε ενέργεια και τα μεταφέρει σε άλλα συστήματα οργάνων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείς να υποστηρίξεις την σπλήνα με ένα φλιτζάνι τσάι, με ζεστό νερό ή ένα ελαφρύ σνακ.
Οι ανισορροπίες μπορεί να εμφανιστούν ως χαλαρά κόπρανα, φούσκωμα μετά τα γεύματα, λαχτάρα για γλυκά και χαμηλή ενέργεια.
Καρδιά 11 πμ – 1 μ.μ.
Ο χρόνος επιδιόρθωσης της καρδιάς είναι από 11 πμ ως 1 μμ. Το σώμα απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από την καρδιά με αποτέλεσμα τις συγκεκριμένες ώρες να παρατηρήσεις ταχυκαρδία, έκτακτες συστολές, φτερουγίσματα. Το 70% των καρδιακών προσβολών συμβαίνουν όταν η καρδιά βρίσκεται σε φάση επιδιόρθωσης.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών καλό είναι να χαλαρώνεις, να κοιμηθείς λίγο και να απολαύσεις το μεσημεριανό γεύμα. Η καρδιά δεν αγαπά τη συναισθηματική και σωματική θερμότητα οπότε προσπάθησε να αποφύγεις την καφεΐνη, το άγχος, την έντονη άσκηση ή οτιδήποτε αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Τα συμπτώματα ανισορροπίας είναι αίσθημα παλμών, δύσπνοια, κρύα χέρια και πόδια και αϋπνία.
Λεπτό έντερο 1 μ.μ. – 3 μ.μ.
Το λεπτό έντερο διαχωρίζει τα διαυγή και θολά υγρά και αντίστοιχα τα μετακινεί στην ουροδόχο κύστη και στο παχύ έντερο. Εάν δεν έχεις πιει αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ πιθανό να αισθανθείς αφυδάτωση κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.
Τα συμπτώματα ανισορροπίας είναι δυσπεψία, έλκος του δωδεκαδακτύλου, φούσκωμα, εμετό ή αέρια. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ίσως κάνεις λάθος δυο πράγματα:
α) Η διατροφή σου δεν είναι σωστή και το φαγητό που καταναλώνεις δεν είναι εύπεπτο.
β) Η διατροφή που κάνεις προκαλεί άγχος. Μια ισορροπημένη διατροφή θα σε βοηθήσει να λύσεις αυτά τα θέματα.
Ουροδόχος κύστη 3 μ.μ. – 5 μ.μ.
Αυτή είναι η ώρα της ημέρας που θα αισθανθείς μια βουτιά σε επίπεδα ενέργειας, ειδικά αν δεν έχεις πιει αρκετό νερό. Η ουροδόχος κύστη, που αποθηκεύει και εκκρίνει τα ούρα, τρέφεται με αλμυρά τρόφιμα. Οπότε το να φας εκείνη την ώρα ένα μπολ με σούπας βοηθάει στην ενίσχυση της ουροδόχου κύστης αλλά και του νεφρού.
Όταν είναι εκτός ισορροπίας εμφανίζονται έχεις κάψιμο στην ούρηση, μύκητες, ακράτεια ούρων.
Νεφρά 5 μ.μ. – 7 μ.μ.
Οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για την υγιή αναπαραγωγή και ανάπτυξη. Ορισμένες δραστηριότητες που θα τους υποστηρίξουν είναι ένα υγιεινό γεύμα φτιαγμένο με αγάπη, όχι πολύ πλούσιο, και με λίγο αλάτι που κρατά την ουσία των νεφρών σας ισχυρή.
Όταν ο μεσημβρινός των νεφρών είναι εκτός ισορροπίας έχεις σεξουαλικές δυσκολίες, πόνο στην πλάτη ή πρόωρη γήρανση των μαλλιών.
Περικάρδιο 7 μ.μ. – 9 μ.μ.
Για να υποστηρίξεις το περικάρδιο, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις κάτι που θα σε βοηθήσει να διευκολύνεις τον ύπνο σου. Γιόγκα, διαλογισμός, ένα βιβλίο αλλά και… αγκαλιές είναι το καλύτερο “φάρμακο”.
Τριπλός Θερμαστής, Πάγκρεας, Αιμοφόρα αγγεία και αρτηρίες 9μμ – 11μμ
Από τις 9 ως τις 11 μμ επιδιορθώνονται τα αιμοφόρα αγγεία. Γι’ αυτό και αν έχεις θέματα θα υποφέρεις από πονοκέφαλο και αδυναμία ιδίως εκείνες τις ώρες.
Μήπως έχεις έντονη επιθυμία για γλυκά ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες;
Αν καταναλώσεις γλυκά κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου ίσως παρατηρήσεις πόνο στη μέση, σύμπτωμα που προέρχεται από τα νεφρά. Τα νεφρά, η ουροδόχος κύστη και το πάγκρεας αποτελούν μέρη του ίδιου συνόλου.
Αν συχνά χρειάζεσαι έναν υπνάκο νωρίς το απόγευμα, μάλλον το ζητάει το πάγκρεας σου για να μπορέσει να… επιδιορθώσει τις βλάβες του.
Χοληδόχος κύστη 11 μ.μ.-1 μ.μ.
Φυσικά, η χοληδόχος κύστη αποθηκεύει και εκκρίνει τη χολή αλλά συναισθηματικά είναι υπεύθυνη για την αυτοεκτίμηση και τη λήψη αποφάσεων.
Αν δεν κοιμάσαι ήδη αυτή την ώρα καταστρέφεις τα αποθέματα ενέργειας της χοληδόχου κύστης, τα οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε κακή αυτοεκτίμηση, κακή κρίση ή δυσκολία στην πέψη λιπών.
Ήπαρ 1 π.μ. – 3 π.μ.
Ο ρόλος του ήπατος είναι να αποθηκεύει το αίμα για την εμμηνόρροια και να μας βοηθά να λειτουργήσουμε μέσα στην ημέρα.
Αν δεν κοιμάσαι αυτές τις ώρες, το ήπαρ θα αποδυναμωθεί προκαλώντας προβλήματα στην περίοδο σου. Αυτό ισχύει και για τις γυναίκες που είναι σε εμμηνόπαυση. Το ήπαρ συνδέεται συναισθηματικά με τον θυμό και με τη μακροχρόνια δυσαρέσκεια γι’ αυτό πέτα τον θυμό, φάε ισορροπημένα και κυρίως κοιμήσου οπωσδήποτε τις ώρες που επιδιορθώνεται το συκώτι σου.
