Ένας τρόπος να ηρεμήσει το ευερέθιστο μυαλό

Το νόημα του “γκασό”:
το αριστερό χέρι αντιπροσωπεύει εσάς,
το δεξί αντιπροσωπεύει τους άλλους

Μερικές φορές όταν ενώνουμε τα χέρια μας, προσευχόμαστε σιωπηλά για κάποιον ή συλλογιζόμαστε κάτι. Συνιστώ να βρείτε λίγο χρόνο γι’ αυτό, όχι μόνο όταν επισκέπτεστε ένα τάφο ή έναν θρησκευτικό τόπο αλλά και στην καθημερινή σας ζωή.

Τι είναι το “γκασό”; Το δεξί χέρι αντιπροσωπεύει οποιονδήποτε εκτός από εσάς. Ίσως είναι ο Βούδας ή ο Θεός ή κάποιος στο περιβάλλον σας. Το αριστερό χέρι είστε εσείς. Το γκασό σημαίνει ότι αυτά τα δύο ενώνονται και γίνονται ένα. Είναι ένα αίσθημα σεβασμού για τους άλλους – μια προσφορά ταπεινότητας.

Ενώνοντας τα χέρια μας, επικεντρωνόμαστε στο αίσθημα της ευγνωμοσύνης. Δεν υπάρχει χώρος για σύγκρουση. Δεν μπορούμε να επιτεθούμε σε κάποιον με τα χέρια ενωμένα. Μια συγνώμη που δίνουμε με τα χέρια ενωμένα απαλύνει τον θυμό και τον εκνευρισμό. Να πού έγκειται η σημασία του γκασό.

Μια καλή ιδέα είναι να βρείτε έναν χώρο στο σπίτι σας όπου να μπορείτε να ενώνετe τα χέρια σας. Δεν χρειάζεται να είναι βωμός ή ιερό. Μπορεί να είναι μια κολόνα ή μια γωνία όπου μπορείτε να κρεμάσετε ένα φυλαχτό – ένας χώρος όπου μπορείτε να ενώσετε τα χέρια σας. Αυτή η απλή πρακτική μπορεί να επηρεάσει εκπληκτικά το πνεύμα σας, να το ηρεμήσει.

——————————————————————————————————————————————————-

Από το βιβλίο

ΖΕΝ
ή
η τέχνη της απλής ζωής

100 πρακτικές συμβουλές από έναν Ιάπωνα μοναχό
για μια ήρεμη και χαρούμενη ζωή

του Σούνμιο Μαζούνο

Εκδόσεις Πατάκη

Καίτη Φαρμάκη 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα