Κάποτε πολύ παλιά στην Αραβία ένα μεγάλο καραβάνι από τριακόσιες καμήλες πόρευε με οδηγούς λίγους βεδουίνους στην έρημο. Κάθε βράδυ κατασκήνωναν και έδεναν μία προς μία τις καμήλες. Μόλις καταλάβαιναν ότι τις έδεναν, οι καμήλες κάθονταν στη γη πάνω στην κοιλιά τους και κοιμόντουσαν.


Μια νύχτα οι βεδουΐνοι διαπίστωσαν πως είχαν χάσει έναν κρίκο από αυτούς που έδεναν τα ογκώδη χαμογελαστά ζώα κι έτσι μια καμήλα θα έμενε λυμένη. Ο φόβος τους ήταν μεγάλος γιατί το ζώο μπορεί να έφευγε, πράγμα αδιανόητο γιατί κάθε καμήλα ήταν πολύτιμη.

Οι βεδουίνοι ήταν πολύ στενοχωρημένοι με την πιθανή απώλεια της καμήλας και αδυνατούσαν να ησυχάσουν και να ξεκουραστούν. Ώσπου ένας ηλικιωμένος οδηγός τους είπε να κάνουν στα ψέματα τις κινήσεις πως τη δένουν. Έτσι και έκαναν. Πράγματι, η καμήλα κάθισε στη γη και κοιμήθηκε αμέσως.

Το πρωί όμως είχαν πάλι πρόβλημα διότι ενώ όλα τα ζώα σηκώθηκαν και ήταν έτοιμα να αναχωρήσουν η συγκεκριμένη καμήλα παρέμενε πεισματικά στο έδαφος. Τότε ο γεροβεδουίνος τους είπε να κάνουν στα ψέματα τις κινήσεις πως τη λύνουν. Μόλις το έκαναν η καμήλα σηκώθηκε αμέσως και ακολούθησε τις υπόλοιπες.

Αυτή είναι μια από τις περίφημες ιστορίες του Σρι Σουάμιτζι που μας δείχνει ότι πολλές φορές μια ψευδαίσθηση ή ένα ψέμα μας κρατά δέσμιες/ους, μακριά από την αλήθεια και την ελευθερία.

Μας αποδεικνύει ότι ο νους μας παραμένει προγραμματισμένος από εμπειρίες του παρελθόντος οι οποίες μας κάνουν να αντιδρούμε μηχανικά σε ευαίσθητες καταστάσεις της ζωής μας χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τις συνθήκες της παρούσας στιγμής. Χρειάζεται να αποκτήσουμε επίγνωση αυτών των προκαταλήψεων για να απελευθερωθούμε και να βιώσουμε γαλήνη.

από το Dolphin Yoga Society
Μιλτιάδου 11 και Πραξιτέλους στο Μοναστηράκι.
Τηλ.: 6988348680

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα