Αν αγαπάς τις σούπες ή θέλεις να βάλεις μια ζεστή υγιεινή, χορταστική σούπα στη διατροφή σου, που να μην χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία η παρασκευή της, τότε δοκίμασε αυτή τη συνταγή και θα ζεσταθεί η καρδιά σου.
Ποιος να μας το έλεγε ότι θα λατρεύαμε το κουνουπίδι…
Προσωπικά, λατρεύω το ρύζι από κουνουπίδι. Δες εδώ τη συνταγή. Είναι η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή του κόσμου και σου προτείνω ανεπιφύλακτα να τη δοκιμάσεις γιατί εκτός από όλα τα άλλα είναι νόστιμο και ανέλπιστα χορταστικό αυτό το… κουνουπιδόρυζο.
Σήμερα δοκιμάζουμε τη σούπα με κουνουπίδι. Είναι εξίσου εύκολη και χορταστική.
Αν αγαπάς τις πιο έντονες γεύσεις μπορείς να προσθέσεις τα αγαπημένα σου μπαχαρικά και μυρωδικά.
Αν αγαπάς τις πιο ήπιες γεύσεις, λίγος χυμός από λεμόνι στο τέλος και αλάτι, θα την απογειώσει.
Για τη σούπα κουνουπίδι θα χρειαστείς:
- Ένα κουνουπίδι κομμένο σε μικρά μέρη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 σέλερι ψιλοκομμένο
- θυμάρι
- μαϊντανό
- 4 κούπες νερό ή ζωμό λαχανικών
- 1 κ.γ. διάφορα μπαχαρικά σε σκόνη (όπως κουρκουμά, κύμινο, πάπρικα, τζίνζερ)
- 1/4 κ.γ πιπέρι καγιέν
- αλάτι
- πιπέρι (σε σκόνη ή σε κόκκους)
- Έξτρα ελαιαόλαδο και κόλιανδρο, αν σου αρέσει η γεύση του για το σερβίρισμα.
Εκτέλεση
Βάζεις ελαιόλαδο στο τηγάνι και το αφήνεις να κάψει.
Προσθέτεις τα μπαχαρικά, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρεις για τρία περίπου λεπτά.
Προσθέτεις τα πράσινα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το σέλερι, το θυμάρι, τον μαϊντανό και σοτάρεις για ένα λεπτό ακόμα.
Προσθέτεις τον ζωμό λαχανικών ή το νερό (με τον ζωμό θα γίνει πιο γευστική η σούπα), το κουνουπίδι, αλάτι και πιπέρι και το αφήνεις να βράσει για 15-20 λεπτά.
Η σούπα είναι έτοιμη όταν θα έχει μαλακώσει όσο χρειάζεται το κουνουπίδι.
Αν έχεις βάλει πιπέρι σε κόκκους, ήρθε η ώρα να το αφαιρέσεις.
Ήρθε η ώρα να κάνεις τη σούπα κρεμώδη
Αν έχεις ράβδο ραβδομπλέντερ, μπορείς να την πολτοποιήσεις ελαφρώς μέσα στην κατσαρόλα.
Αν τη βάλεις στο μπλέντερ, θα χρειαστεί να την αφήσεις να κρυώσει κάπως.
Μπορείς να την πολτοποιήσεις όσο εσύ θέλεις. Προσωπικά, μου αρέσει να υπάρχουν κομματάκια από το κουνουπίδι.
Μπορείς να προσθέσεις τριμμένο τζίντζερ, χυμό από λεμόνι, έξτρα πιπέρι ή αλάτι Ιμαλαΐων. Ο κόλιανδρος της πηγαίνει πολύ σαν γεύση.
Bonus tip: Αν θέλεις να είναι πιο θρεπτική και με υποψία γλυκιάς γεύσης, πρόσθεσε στα υλικά και μια ποσότητα από γλυκοπατάτα.
Σου εύχομαι καλή όρεξη
Καίτη Φαρμάκη