Γιατί μια φέτα καρπούζι κάνει τόσο καλό -και στο σεξ-
Το καλοκαίρι και το καρπούζι πάνε χέρι χέρι όπως η Έλενα Ναθαναήλ και ο τουρίστας της. Όταν βλέπεις τα πρώτα καρπούζια στην αγορά το μόνο που θέλεις είναι να πάρεις ένα, να το βάλεις στο ψυγείο σου και λίγο μετά να απολαύσεις την πρώτη δαγκωνιά που σηματοδοτεί και την έναρξη του καλοκαιριού.
Το καρπούζι εκτός από το ότι είναι δροσερό, υπέροχο, και γλυκό είναι και εξαιρετικά… σέξι!
Κοίτα όμως μια παραξενιά:
Το καρπούζι -όπως και το πεπόνι- θέλει να τρώγεται μόνο του. Επειδή έχει πολύ διαφορετικό χρόνο πέψης από τα άλλα φρούτα ή τροφές, είναι καλό να το καταναλώνεις μόνο του και τουλάχιστον μισή με μια ώρα πριν ή μετά το φαγητό.
Αυτό σημαίνει ότι θα πεις αντίο στις φρουτοσαλάτες ή στις πιατέλες με το καρπούζι και το πεπόνι που βγαίνουν στο τέλος κάθε καλοκαιρινού γεύματος.
Καρπούζι όπως… βιάγκρα
Το καρπούζι, με την κιτρουλίνη του και κάποια ακόμα συστατικά του, λειτουργεί πάνω κάτω σαν το χημικό βιάγκρα, ευτυχώς χωρίς τις παρενέργειες αλλά όχι και με την ίδια διάρκεια με το διάσημο χάπι.
Με το καρπούζι αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος και ξεμπλοκάρουν τα αγγεία. Οπότε, αν αυτό που χρειάζεσαι είναι μια μικρή ώθηση, μόλις τη βρήκες.
Η κιτρουλίνη βρίσκεται περισσότερο στο κίτρινο μέρος του καρπουζιού οπότε θυμήσου να το συμπεριλάβεις κι αυτό.
Λυκοπένιο, σε θέλω
Ίσως να ξέρεις το λυκοπένιο από τις ντομάτες. Το καρπούζι πάντως περιέχει μιάμιση φορά περισσότερο λυκοπένιο και από την πιο ζουμερή ντοματούλα.Το λυκοπένιο είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που βοηθάει τα κύτταρα σου να είναι υγιή και νέα. Επιπλέον συμβάλει στην πρόληψη εγκεφαλικών, καρκίνων και καρδιακών νοσημάτων
ενώ βοηθάει πολύ στην υγεία των ωοθηκών μας. Οπότε, όρμα του!
Κάνε έναν χυμό σκέτη γλύκα
Σκέφτηκες να κάνεις και χυμό καρπουζιού; Μπορείς να βάλεις καρπούζι στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ με νερό και παγάκια. Αν μάλιστα τον απολαύσεις πριν από την προπόνηση σου θα έχεις λιγότερες πιθανότητες να πιαστείς, καθώς περιέχει ένα αμινοξύ που βοηθάει σε αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Να θυμάσαι ότι το καρπούζι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτική ζάχαρη οπότε μην το παρακάνεις με τον χυμό. Καλύτερα να το καταναλώσεις ολόκληρο.
Μην πετάς τίποτα
Οι περισσότεροι πετάμε τη φλούδα του καρπουζιού. Καθώς όμως περιέχει ουσίες που κάνουν πολύ καλό στα νεφρά και στο αίμα, μπορείς να δοκιμάσεις το εξής κόλπο: Βάλε το κομμάτι του καρπουζιού ανάμεσα στη σάρκα του καρπουζιού και στη φλούδα στο μπλέντερ, και χτύπησε με νερό και λάιμ ή λεμόνι.
Θα κάνεις έναν χυμό που δε θα έχει την ελκυστική γεύση του καρπουζιού αλλά που θα σε γεμίζει ενέργεια και θα βοηθήσει τα νεφρά σου να νιώσουν υπέροχα.
Κουκούτσι μυαλό
Σαν ψυχολογικό τεστ: Μπορείς να καταλάβεις για έναν άνθρωπο από το τι κάνει με τα κουκούτσια από το καρπούζι! Τα καθαρίζει σχολαστικά, τα φτύνει διακριτικά ή μήπως τα φτύνει αυθάδικα γελώντας;
Την επόμενη φορά να θυμηθείς ότι τα κουκούτσια από το καρπούζι περιέχουν φυτικές ίνες, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες και να τα καταναλώσεις μαζί με το καρπουζάκι σου.
Ενυδάτωση στο κόκκινο
Μάλλον θα το ξέρεις ήδη αλλά όντως το καρπούζι έχει τεράστια περιεκτικότητα σε νερό. Αποτελείται κατά 91% από νερό γι’ αυτό και βοηθάει πολύ τόσο στην αποφυγή της αφυδάτωσης όσο και στην ενυδάτωση τα καυτά καλοκαίρια μας.
Οι θερμίδες (δεν) έχουν σημασία
… αλλά μια φέτα έχει 86 θερμίδες και λιγότερο από ένα γραμμάριο λίπους. Ιδανικό για πρωινό, απογευματινό -εκεί που σε πιάνει η όρεξη για κάτι γλυκό- και βραδινό.
από την Καίτη Φαρμάκη