Η αναβλητικότητα και άλλες ιστορίες
Στα παραμύθια τον φιλάμε, στην πραγματική ζωή όμως χρειάζεται να τον φάμε και μάλιστα νωρίς το πρωί! Τί είναι ο βάτραχος και γιατί χρειάζεται καθημερινά να του δείχνουμε ποιος είναι το αφεντικό; Όλα όσα έμαθα από την παρουσίαση – σεμινάριο του βιβλίου “Φάε το βάτραχο σου” του Brian Tracy.
Απόγευμα Τρίτης και βρίσκομαι στο Σύνταγμα στο σεμινάριο για το βιβλίο “Φάε τον βάτραχο σου”, με τον Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το σεμινάριο ήταν δωρεάν, οπότε ακολούθησε -και- τις εκδόσεις Διόπτρα στο Facebook. Συμβαίνουν πολλά ωραία στην Αθήνα που αξίζει να τα παρακολουθήσεις για να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη.
Και ενώ στο Σύνταγμα γινόταν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στον τελευταίο όροφο του Public, ξεκινούσε το σεμινάριο με μια ατάκα του Μαρκ Τουέην που αναφέρεται και στο βιβλίο:
“Το πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς το πρωί είναι να τρώει έναν ζωντανό βάτραχο, προκειμένου να ξεκινά την ημέρα του γνωρίζοντας πως αυτό είναι πιθανότατα το χειρότερο πράγμα που μπορεί να του συμβεί στη διάρκεια της.”
Με λίγα λόγια…
Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν πετυχαίνεις όσα θέλεις, είναι η αναβλητικότητα. Δε γνωρίζεις πώς να διαχειριστείς τον χρόνο, την ενέργεια, τα ταλέντα και το όραμα σου, και έτσι χάνεσαι ανάμεσα στα σημαντικά και στα ασήμαντα.
Στο σεμινάριο ειπώθηκε ότι μετά από έρευνες αποδείχτηκε ότι μόνο το 5% των ανθρώπων γνωρίζει ακριβώς τί θέλει να κάνει στη ζωή του. Οι υπόλοιποι είναι -ή είμαστε- φτερά στον άνεμο: όπου τους βγάλει η κάθε ημέρα και η ζωή.
Οπότε βασικό για να μπορέσεις “να φας το βάτραχο σου” και να κάνεις όσα θεωρείς σημαντικά στη ζωή, είναι να εντοπίσεις αυτά που θέλεις να κάνεις. Μετά θυμήσου ότι είναι σημαντικό το να γράφεις αυτά που θέλεις πραγματικά να κάνεις. Ναι, είναι δύσκολο και κουραστικό όμως ο εγκέφαλος έχει μια ιδιαίτερη σχέση με όσα γράφει το χέρι σου, οπότε γράψε τις λίστες σου με αυτά που θέλεις να κάνεις, και απλά ξεκίνα. Αν σου φαίνεται δύσκολο, ας είναι αυτός ο βάτραχος που θα φας πρώτο το πρωί.
Κανείς δε θέλει να ασχολείται με ό,τι δεν του είναι ευχάριστο
Ο συγγραφέας προτείνει ανεπιφύλακτα να ξεκινάς την ημέρα σου κάνοντας αυτό που σου είναι περισσότερο δύσκολο.
π.χ. Αν σου είναι δύσκολο το να κάνεις ένα συγκεκριμένο τηλεφώνημα, ας είναι το πρώτο που θα κάνεις το πρωί. Κάνοντας το, έχεις το αίσθημα της επίτευξης από νωρίς το πρωί, το διαγράφεις από τη λίστα σου και συνεχίζεις με ανεβασμένη ψυχολογία.
Η άσκηση που θα αλλάξει τη ζωή σου
Πάρε ένα φύλλο χαρτί και κάνε μια λίστα με δέκα στόχους που θέλεις να ολοκληρώσεις μέσα στον επόμενο χρόνο. Σημείωσε τις επιθυμίες σου υποθέτοντας πως ο καιρός έχει ήδη παρέλθει και πως είναι πλέον αύριο.
Χρησιμοποίησε ενεργητική φωνή και πρώτο πρόσωπο, έτσι ώστε να γίνουν άμεσα αποδεκτοί από το υποσυνείδητο. Για παράδειγμα μπορείς να γράψεις: “κερδίζω τόσα δολάρια τον χρόνο” ή ζυγίζω τόσα κιλά” ή “οδηγώ το τάδε αμάξι”.
Μελέτησε προσεκτικά τη λίστα με τους 10 στόχους και επίλεξε εκείνον του οποίου η πραγμάτωση θα επιφέρει τον θετικότερο αντίκτυπο στη ζωή σου. Οποιοσδήποτε κι αν είναι αυτός ο στόχος, σημείωσε τον σε ένα κομμάτι χαρτί, καθόρισε μια προθεσμία, οργάνωσε μια στρατηγική, θέσε τη σε εφαρμογή και κάθε μέρα επιχείρησε κάτι το οποίο θα σε φέρει πιο κοντά στην επίτευξη του.
Αυτή η άσκηση θα αλλάξει τη ζωή σου.
Αν έχεις να φας δύο βατράχους μέσα στην ημέρα ξεκίνα με τον απεχθέστερο
Αν έχεις μέσα στην ημέρα να κάνεις δύο δύσκολες δουλειές, ξεκίνα με αυτή που σου είναι περισσότερο δύσκολη.
π.χ. Αν έχεις να κάνεις δουλειές στο σπίτι και σιχαίνεσαι το σιδέρωμα, ξεκίνα από το σιδέρωμα. Έτσι ένα μεγάλο πρακτικό αλλά και ψυχολογικό βάρος θα έχει φύγει νωρίς από τη μέση.
Ο σημαντικός κανόνας του 80/20
Είναι ένας γνωστός κανόνας που έχει να κάνει κυρίως με τα οικονομικά αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα θέματα της καθημερινότητας.
Σε μια λίστα με 10 πράγματα που θέλεις να κάνεις, το ένα -άντε και ένα δεύτερο- είναι πέντε ή δέκα φορές περισσότερο σημαντικό και ουσιώδες από τα υπόλοιπα εννέα-δέκα! Κι εμένα μου πήρε λίγη ώρα να τον καταλάβω αυτόν τον κανόνα αλλά τελικά δεν είναι και τόσο περίπλοκος. Κοίτα τί μπορείς να κάνεις:
π.χ. Γράψε τη λίστα με τα 10 πράγματα που έχεις να κάνεις οπωσδήποτε στη δουλειά ή μέσα στην ημέρα σου.
Εύκολα από αυτή τη λίστα θα ξεχωρίσεις τα δύο πράγματα που είναι απολύτως σημαντικό το να γίνουν. Σε αυτά και να επικεντρώσεις.
Να αντισταθείς στον πειρασμό να ασχοληθείς με μικροπράγματα.
Εφάρμοσε τη μέθοδο ΑΒΓΔΕ
Κάνε μια λίστα με όσα έχεις να κάνεις την επόμενη ημέρα. Και δίπλα στη λίστα χαρακτήρισε με ΑΒΓΔΕ τις υποχρεώσεις.
-Α οι πολύ σημαντικές,
-B κάτι που οφείλεις να κάνεις,
-Γ κάτι που καλό θα ήταν να γίνει,
-Δ κάτι που μπορεί κάποιος άλλος να κάνει για εσένα για να ασχοληθείς εσύ με τα Α σου
-και Ε κάτι που μπορείς να μην το κάνεις χωρίς να χαλάσει ο κόσμος.
Έτσι, μέσα σε έναν μήνα θα έχεις αποκτήσει τη συνήθεια να θέτεις προτεραιότητες και να ξεκινάς με τις σημαντικότερες εργασίες σου για να λάμψει, όπως λέει ο συγγραφέας, το μέλλον σου από επιτυχία.
Η δημιουργική αναβλητικότητα
Η δημιουργική αναβλητικότητα λέει ότι αφού δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα, πρέπει να μάθεις πώς να αναβάλεις τις εργασίες μικρής αξίας, έτσι ώστε να έχεις χρόνο να καταπιαστείς με όσα πραγματικά έχουν σημασία για τη ζωή και την εξέλιξη σου.
Άλλωστε ο συγγραφέας αναφέρει τον εξής κανόνα:
“Μπορείτε να θέσετε υπό έλεγχο τη ζωή και τον χρόνο σας μόνο εάν διακόψετε την ενασχόληση με δραστηριότητες χαμηλής αξίας.”
Τα τρία μυστικά για να πετύχεις όσα θέλεις
Αυτά είναι η απόφαση, η πειθαρχεία και η αποφασιστικότητα.
-Χρειάζεται να πάρεις την απόφαση να ολοκληρώνεις τις δουλειές σου.
-Στη συνέχεια να πειθαρχήσεις στην απόφαση που έχεις πάρει
-Και τέλος να δείξεις αποφασιστικότητα έως ότου η καλή συνήθεια που υιοθέτησες στην αρχή να γίνει κομμάτι της προσωπικότητας σου.
Ο νόμος του Γ.Τ.Γ.Τ.
Αυτός ο νόμος δεν αναφέρεται έτσι ακριβώς στο βιβλίο αλλά ήταν το “δωράκι” για όσους παρακολουθήσαμε το σεμινάριο.
Είναι ο νόμος του “Γνωρίζοντας Τί Γνωρίζω Τώρα, θα έπαιρνα και πάλι την ίδια απόφαση;”
Είναι ένας απλός αλλά και καθοριστικός νόμος.
π.χ. Ας πάρουμε για παράδειγμα μια σχέση στην οποία είσαι τώρα.
Αν στην αρχή της σχέσης γνώριζες πώς θα εξελισσόταν η σχέση μέχρι σήμερα, θα προχωρούσες;
Εάν η απάντηση είναι Ναι, τότε μείνε στη σχέση.
Αν η απάντηση είναι Όχι, τότε φύγε αμέσως τώρα. Μη χάνεις άλλο χρόνο επενδύοντας σε κάτι “χαλασμένο”.
Το ίδιο ισχύει και για μια επαγγελματική, επιχειρηματική, οικογενειακή επιλογή.
Οι απαντήσεις που θα πάρεις κάνοντας στον εαυτό σου αυτή την ερώτηση, θα είναι αποκαλυπτικές.
Στο βιβλίο θα βρεις πολλούς ακόμα κανόνες και μυστικά και κόλπα και τεχνικές για να μπορέσεις να εκμεταλλευθείς όσο καλύτερα γίνεται όχι απλά το χρόνο σου αλλά και την πολύτιμη, μοναδική, συναρπαστικά και ανεπανάληπτη ζωή σου.
Ελπίζω να χαρείς το διάβασμα του όσο κι εγώ. Και βέβαια περιμένω τα σχόλια σου.
Σε φιλώ πολύ
και θα βρεθούμε σε κάποιο σεμινάριο εκεί έξω…
Καίτη

4 κόλπα για να πας στο γυμναστήριο ακόμα κι αν δεν έχεις καμία όρεξη – A New Life (28/02/2017)
[…] “Φάε τον απεχθέστερο βάτραχο πρώτο το πρωί”, λέει αυτό το βιβλίο και έχει δίκιο. Μπορείς να το βάλεις και στο google calendar […]