Εάν πρόκειται να πάρεις κάποια μαθήματα ζωής από κάποιον, τότε αυτός ας είναι ο άνθρωπος που έχει ένα 525 στρεμμάτων νησί στα Φίτζι.
Αυτή είναι η ζηλευτή ζωή του Tony Robbins, του επιτυχημένου coach του οποίου τα βιβλία και τα σεμινάρια έχουν εμπνεύσει ανθρώπους για δεκαετίες. Για το “Life lessons” του Reuter’s, ο Robbins αποκαλύπτει τη δική του ιστορία με τα χρήματα, πώς έγινε από άφραγκος πλούσιος και τί σημαίνει πραγματικά το να είναι κάποιος πλούσιος.
Ε: Ποιά μαθήματα για τα χρήματα πήρες νωρίς στη ζωή σου;
Α: Μεγαλώνοντας, η οικογένεια μου ήταν απολύτως χρεωκοπημένη. Πάντα υπήρχαν τσακωμοί για τα χρήματα που μου προκαλούσαν τη μεγάλη επιθυμία να βγάλω εγώ χρήματα για την οικογένεια μου. Έτσι, ξεκίνησα να επενδύω. Έκανα την πρώτη μου επένδυση σε ακίνητο όταν ήμουν 18 ετών. Ο τόκος σε αυτό το δάνειο ήταν 18%. Όμως ήταν αυτό που με έβαλε στο παιχνίδι. Αν δεν ξεκινήσεις να επενδύεις νωρίς, το έχασες.
Ε: Όσο εδραίωνες την καριέρα σου, τί έμαθες για το πως να διαχειρίζεσαι τα χρήματα;
Α: Να μη σκέφτεσαι ότι χρειάζεται να πάρεις ένα τεράστιο ρίσκο για να βγεις κερδισμένος. Σκέψου το μικρότερο ρίσκο που θα φέρει το μεγαλύτερο κέρδος, και μείνε αυστηρά σε αυτό. Έμαθα επίσης και από τη φορολογία μου. Ως επενδυτές έχουμε μάθει να επικεντρωνόμαστε στην επιστροφή φόρων αλλά δεν έχει σημασία το τι κερδίζεις, σημασία έχει αυτό που κρατάς. Η αποδοτικότητα των φόρων είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να γίνεις οικονομικά ελεύθερος και μπορεί να ισούται με εισοδήματα ετών.
Ε: Πώς δημιούργησες την κατάλληλη ομάδα για τα οικονομικά γύρω σου;
Α: Όταν πρόκειται για συνεργάτες και το χτίσιμο μιας ομάδας, έμαθα να είμαι εξαιρετικά επιλεκτικός. Κάποια από τα μεγαλύτερα μου λάθη στις επιχειρήσεις ήταν ότι διάλεγα λάθος συνεργάτες σε διάφορα επίπεδα, και ότι δεν καταλάβαινα τι χρειαζόταν ο καθένας ή το τι ήθελε να κερδίσει από κάθε κατάσταση. Έτσι, είναι σημαντικό να είστε ευθυγραμμισμένοι και να έχετε τους ίδιους στόχους.
Ε: Έχεις κάνει λάθη με τα οικονομικά στην πορεία σου;
Α: Πολλά. Το χειρότερο ήταν να επενδύσω σε penny stocks. Ήμουν περίπου 25 ετών και έμενα στη Marina del Rey, στην California. Ήμουν σε μια πλούσια περιοχή, συνάντησα μια γυναίκα που οδηγούσε Rolls Royce και μου είπε ότι ο άντρας της είχε μία penny stock επενδυτική εταιρία. Έτσι τη ρώτησα για κάποιες επενδυτικές συμβουλές. Άκουσα τη συμβουλή της και έβαλα τα λεφτά μου σε αυτά. Κι έχασα τα πάντα.
Ε: Πώς θα όριζες τη λέξη “πλούσιος”;
Α: Η αφθονία είναι κατάσταση του μυαλού, όχι ένα ποσό σε δολλάρια. Καλλιέργησε την ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που έχεις τώρα, και οτιδήποτε προστίθεται θα το αισθάνεσαι ως bonus.
Ε: Τί είναι αυτό που σε ωθεί να δίνεις σε φιλανθρωπίες;
Α: Όταν ήμουν παιδί, πάντα τα χρήματα ήταν μια πηγή άγχους. Την ημέρα των Ευχαριστιών όταν ήμουν 11, συνέβη κάτι που άλλαξε ριζικά τη ζωή μου. Ως συνήθως δεν υπήρχε φαγητό στο σπίτι και η μαμά με το μπαμπά φώναζαν ο ένας στον άλλον. Άκουσα κάποιον να χτυπάει την πόρτα. Και εκεί στεκόταν ένας άντρας με μια μεγάλη σακούλα με τρόφιμα και μια ωμή γαλοπούλα. Σχεδόν δεν το πίστευα.
Ο πατέρας μου πάντα έλεγε ότι δεν κανείς δε δίνει δεκάρα για κανέναν. Αλλά ξαφνικά, κάποιος που δεν γνώριζα, που δε ζητούσε κανένα αντάλλαγμα, μας φρόντιζε. Αυτό με έκανε να καταλάβω ότι οι ξένοι νοιάζονται. Και έτσι, ξεκίνησα να φροντίζω ξένους. Όταν ήμουν 17, τάισα 2 οικογένειες. Μόνο πέρυσι, παρείχα περισσότερα από 100 εκατομμύρια γεύματα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, μέσα από το Feeding America.
Ε: Σε ποιό σημείο οι άνθρωποι σκοντάφτουν όσον αφορά στα χρήματα; Σύμφωνα με την εμπειρία σου, πού κολλάνε;
Α: Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι χρειάζονται ένα μεγάλο ποσόν για να επενδύσουν, αλλά το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσεις με όσα έχεις.
Ε: Ποιά οικονομικά μαθήματα θα ήθελες να περάσεις στα παιδιά σου;
Α: Κανένα ποσόν δε θα σε κάνει ποτέ πλούσιο. Το μυστικό για τον πλούτο είναι η ευγνωμοσύνη. Όταν καταλάβεις ότι έχεις ήδη τους πόρους για να κάνεις πραγματικότητα το όνειρο σου για οικονομική ελευθερία, βλέπεις διαφορετικά τον κόσμο, παίρνεις διαφορετικές αποφάσεις και κάνεις πράγματα που στην πραγματικότητα σε βάζουν στο μονοπάτι του πλούτου που επιθυμείς, χωρίς φόβο ή αμφιβολία για το γεγονός ότι θα επιτύχεις το στόχο σου.
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Life Lessons του Reuter’s στις 4 Οκτωβρίου 2016, και θα διαβάσετε το πρωτότυπο στον παρακάτω σύνδεσμο.
http://www.reuters.com/article/us-money-lifelessons-tonyrobbins-idUSKCN12419Q
Η καλοσύνη είναι μπούμερανγκ – A New Life (21/12/2016)
[…] μιας χρήσης που διατίθεται καθημερινά 12:00-14:00. Ο Tony Robbins ξεκίνησε να χαρίζει τσάντες με τρόφιμα γεύματα στα 12 […]
Η σημασία της καλοσύνης – A New Life (23/12/2016)
[…] μιας χρήσης που διατίθεται καθημερινά 12:00-14:00. Ο Tony Robbins ξεκίνησε να χαρίζει τσάντες με τρόφιμα γεύματα στα 12 […]