Γιατί περνάμε κατά μέσο όρο 20.160 λεπτά από τη ζωή μας δίνοντας και παίρνοντας φιλιά; Είναι η ευχαρίστηση ο μόνος λόγος για τα γλυκά, παθιασμένα ή χαλαρωτικά φιλιά μας; Η επιστήμη φίλησε και μίλησε.

Κανονικά το στόμα είναι για να τρώμε, να πίνουμε, να αναπνέουμε και να επικοινωνούμε. Όμως τι μπορεί να σκέφτηκαν οι πρώτοι άνθρωποι που φιλήθηκαν ποτέ; Τι ήταν αυτό που τους έφερε τόσο κοντά ώστε να φιληθούν; Ήταν μόνο η ευχαρίστηση ή και κάτι ακόμα;

Και η απάντηση είναι ότι ναι, υπάρχει και κάτι ακόμα. Αρχικά, οι μητέρες έλιωναν στο στόμα τους το φαγητό που ήταν να δώσουν στα μωράκια τους. Ήταν ένας θαυμάσιος τρόπος για να μεταφέρονται μαζί με την τροφή οι βιταμίνες, ο σίδηρος, η Β12, πρωτεΐνες, ο ψευδάργυρος, τα ένζυμα που χρειαζόταν ένα υγιές μωρό από την υγιή μητέρα του, καθώς μεγαλώνοντας δεν τα έβρισκε όλα μόνο στο μητρικό γάλα. Από τότε πέρασε αρκετός καιρός και αυτή είναι μια συνήθεια που δεν την συναντάς καθόλου στον πολιτισμένο κόσμο μας. Εκτός κι αν παρατηρείς τα πουλιά που ταΐζουν τα μικρά τους με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Σήμερα το φιλί είναι μια εκδήλωση πάθους, φιλίας, σεβασμού ακόμα και προδοσίας.

Το σάλιο είναι κάτι σαν το δακτυλικό σου αποτύπωμα. Εμπεριέχει πληροφορίες για το ποιος είσαι αλλά και για το πόσο υγιής είσαι. Οι βλεννογόνοι στο στόμα είναι δεκτικοί σε ορμόνες όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, οπότε το να φιλάς κάποιον σε κάνει να καταλαβαίνεις, έστω και υποσυνείδητα, και να παίρνεις πληροφορίες για το αν είναι το κατάλληλο ταίρι για εσένα για τεκνοποίηση.

Λέγεται ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι είχαν ως στρατηγική το να φιλιούνται προκειμένου να διαλέξουν το σωστό σύντροφο για να τεκνοποιήσουν. Και για να φθάσει το ανθρώπινο γένος ως σήμερα, θα έκαναν σωστές επιλογές.

Το ήξερες ότι υπάρχει η επιστήμη του φιλιού που ονομάζεται φιλιματολογία; Είναι μια επιστήμη που εξετάζει ό,τι έχει να κάνει με το φιλί. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την επιστήμη για κάθε λεπτό που διαρκεί ένα φιλί ο άνθρωπος καίει 2-3 θερμίδες. Ταυτόχρονα εκκρίνονται ορμόνες που μειώνουν το άγχος, που δένουν συναισθηματικά τους ανθρώπους και που κάνουν την καρδιά να χτυπάει πιο δυνατά φέρνοντας στο σώμα την ένταση που χρειάζεται.

Η ζωή είναι γεμάτη αμφιβολίες για τον αν έχεις διαλέξει τον κατάλληλο σύντροφο. Έτσι, είναι θαυμάσιο να έχεις στο μυαλό σου ότι υπάρχει ένα τέτοιου είδους τεστ όπως το… φιλί. Οπότε την επόμενη φορά που θα φιλήσεις κάποιον και θα σου φανεί συναρπαστικό, σκέψου ότι μπορεί να έχεις βρει το…  γενετικά ιδανικό ταίρι. Εντωμεταξύ, ευχαριστήσου το άνετα.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.