από την Καίτη Φαρμάκη

Είμαστε ένα κουβάρι από εμπειρίες, πεποιθήσεις και συναισθήματα. Σκεφτόμαστε ακατάπαυστα, και σχεδόν όλες τις φορές, τελείως αντίθετα από το ουσιαστικό μας συμφέρον.
Ευτυχώς όμως, με τη yoga μπορείς, εκεί που κάνεις μια asana, να πάρεις μια ανάσα και να ξεμπλοκάρεις από όλα αυτά που σε κρατάνε πίσω.

Μου έχει συμβεί πολλές φορές. Ενώ πηγαίνω σε ένα μάθημα yoga σκέφτομαι “μακάρι να κάνουμε γοφούς σήμερα” ή ώμους, κορμό, στηρίξεις, πολεμιστή, ισορροπία.

Είναι οι ημέρες που νιώθω και ξέρω ότι η ενέργεια δεν έχει απλά λιμνάσει σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα μου αλλά έχει μπλοκαριστεί. Και ότι χρειάζεται μια τόση δα προσπάθεια, σωστά και σοφά διοχετευμένη ώστε να κυκλοφορήσουν και πάλι το αίμα και το οξυγόνο στη συγκεκριμένη περιοχή για να νιώσω και πάλι καλά.

Δεν ξέρω αν το έχεις συνειδητοποιήσει αλλά συγκεκριμένα συναισθήματα “κάθονται” σε συγκεκριμένα σημεία στο σημεία στο σώμα. Ο θυμός σχεδόν πάντα κάθεται στο στομάχι ή στο συκώτι, η στεναχώρια στο στήθος, ο φόβος στα νεφρά.

 

Για να νοσήσει ένα μέρος στο σώμα σου πρέπει για καιρό να συσσωρεύεις αρνητικά συναισθήματα. Μήπως να ξεκινήσεις σιγά σιγά να ξεφορτώνεις;

 

Και βέβαια ο καθένας από εμάς έχει μια περιοχή στο σώμα του που πηγαίνει και “κάθεται” σχεδόν κάθε αρνητικό συναίσθημα.

Εγώ έχω, και κυρίως είχα, ευαίσθητους ώμους, κάποια άλλη έχει τα γυναικολογικά της και κάποιοι άλλοι πόδια, λαιμό, τένοντες, αναπνευστικό.

 

Με τη yoga και τις σοφές ασκήσεις της δίνεις στο σώμα σου την ευκαιρία να λυθεί, να πάει μέχρι εκεί που εκείνο θέλει και μπορέσει και με τους δικούς του ρυθμούς να δυναμώσει και να ελευθερωθεί από μπλοκαρίσματα.

 

Μάθε πολλά περισσότερα, πατώντας εδώ για
“11 κοινές ασθένεις και συμπτώματα και η ενεργειακή ερμηνεία τους”

Σε ένα φυσικό επίπεδο η yoga βάζει το σώμα σου σε διάφορες στάσεις που σου επιτρέπουν να νιώσεις ευάλωτος.
Ειδικά, οι πόζες για τους γοφούς την πλάτη και το στήθος προκαλούν μεγάλο συναισθηματικό κύμα καθώς απελευθερώνουν τοξίνες από τους μύες και τις αρθρώσεις και ανοίγουν το σώμα με τρόπους που δεν το κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Προσπάθησε να παρατηρήσεις τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κάνεις κόμπρα ή άλλες heart opening ασκήσεις. Ή όταν κάνεις το Περιστέρι και σχεδόν ακούς τους γοφούς σου να ξυπνάνε, να… βογγάνε αλλά και να ευχαριστιούνται τη ροή ενέργειας στην μπλοκαρισμένη περιοχή τους.

Κάθε φορά που κάνουμε ασκήσεις για τους γοφούς ένα δάκρυ κυλάει από τα μάτια μου. Δεν είναι δάκρυα λύπης, πόνου ή αγανάκτησης. Είναι δάκρυα που έρχονται όταν ένα θέμα μου λύνεται ή ξεκινάει να λύνεται.
Πολλές γυναίκες μπλοκάρουμε σε αυτή την περίπλοκη περιοχή για πολλούς λόγους. Πρακτικούς, όπως το πολύ καθισιό, αλλά και συναισθηματικούς, όπως ενοχές ή θέματα με το σεξ. Πολλές φορές ενώ κάνω yoga νιώθω ότι η μέση μου “τσιμπάει” λίγο. Αν δεν έκανα yoga αυτό θα το καταλάβαινα αρκετό καιρό μετά όταν θα έφτανε να νοσήσω στην περιοχή.

Επιπλέον, οι ασκήσεις της yoga επικεντρώνουν στη συνειδητή βαθιά αναπνοή, κάτι που μπορεί επίσης να φέρει δάκρυα στα μάτια.

Με το αναπνέεις συνειδητά αργά, βαθιά και σταθερά αντί για τη συνήθη ρηχή και ακανόνιστη αναπνοή της αγχώδους καθημερινότητας, ενεργοποιείς διαφορετικές περιοχές στον εγκέφαλο σου.

Η αργή, ρυθμική και στοχευμένη αναπνοή αλλάζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σου αλλάζοντας έτσι και το ph στο αίμα σου κάνοντας σε να νιώθεις περισσότερο χαλαρός κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Παράλληλα βέβαια, καις θερμίδες, μειώνεις τα επίπεδα στρες και άγχους, βελτιώνεις την ευλυγισία σου, δυναμώνεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και ισορροπείς.

Αυτές οι σωματικές αλλά και συναισθηματικές αντιδράσεις σού στέλνουν το μήνυμα ότι είναι ΟΚ να κλάψεις σε ένα μάθημα yoga. Πέφτουν οι αντιστάσεις σου και το μυαλό σου ελευθερώνεται μαζί με το σώμα σου. Καις συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού, ανικανότητας, θλίψης που μπορεί να νιώθεις στην καθημερινότητα σου και ελευθερώνεσαι. Τα δάκρυα δεν είναι παρά μια μικρή ένδειξη ότι κάτι ξεμπλόκαρε. Οι αναστεναγμοί, που τους… προτιμώ τόσο πολύ, επίσης.

Με τα δάκρυα, τους αναστεναγμούς ή με τον πόνο που μπορεί να νιώθεις και να απελευθερώνεις,

είναι σαν να δίνεις στο σύστημα σου την άδεια να νιώσει καλύτερα,

ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει σε μια αίθουσα γεμάτη από ιδρωμένους άγνωστους.

Αλλά ξέρεις κάτι; Νιώθουν το ίδιο ακριβώς με εσένα.

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα