Έχετε σκεφτεί γιατί θυμώνουμε; Σχεδόν πάντα λέμε πως μας θυμώνει κάποιος άλλος. Σπάνια θυμώνουμε και με τον εαυτό μας κι αυτό συνήθως το κάνουμε γιατί οπισθοχωρήσαμε σε κάποια προσβολή, γιατί αισθανόμαστε ότι πιαστήκαμε κορόιδα χωρίς να αντιδράσουμε. Και χάνουμε την γαλήνη μας γιατί αδυνατούμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση που μας ξεπερνάει αφού πάντα κάποιος βρίσκει τον τρόπο να μας κάνει έξω φρενών.
Επ’ αυτού ο Γκουρτζίεφ έλεγε στους μαθητές του για μία φράση που του κληρονόμησε ο πατέρας του όταν πέθαινε:
“Γιέ μου η μόνη περιουσία που έχω να σου αφήσω είναι μια φράση που κληρονόμησα κι εγώ από τον πατέρα μου, αλλά με αυτή τη φράση θα ξεκλειδώσεις όλους τους θησαυρούς του κόσμου. Όταν κάποιος θα σε προσβάλλει θα του απαντάς πως θέλεις να διαλογιστείς εικοσιτέσσερις ώρες επί της προσβολής και τότε μόνο θα του απαντήσεις αυτό που συμπέρανες”.
Πέρασαν χρόνια μέχρι να καταλάβει και να εφαρμόσει ο Γκουρτζίεφ το νόημα αυτής της φράσης, αλλά όταν άρχισε να την εφαρμόζει, μετά από εικοσιτέσσερις ώρες διαλογισμού κατέληγε τις περισσότερες φορές ότι η προσβολή είχε βάση.
Και απαντούσε σε αυτόν που τον είχε προσβάλλει πως είχε δίκιο. Ή κάποιες φορές που κατέληγε πως η προσβολή ήταν άστοχη, θεωρούσε χάσιμο χρόνου να απαντήσει σε κάτι που ήταν λάθος. Με αυτό τον τρόπο μας είπε ο Γκουρτζίεφ πως είχε αποκτήσει τις μεγαλύτερες ενοράσεις.
Χρειάζεται να δώσουμε λίγο χρόνο στον μεγάλο μας εαυτό να επεξεργαστεί μια κατάσταση, να μην αφήσουμε τον θυμό να μας κυριεύσει, να μην επιτρέψουμε να αντιδράσει ακαριαία ο μικρός αυτόματος, μηχανικός μας εαυτός. Τότε η έκβαση της κατάστασης θα είναι πολύ διαφορετική. Είναι σχεδόν σίγουρο πως η διατήρηση της γαλήνης μας θα μας επιτρέψει να δράσουμε θετικά και όχι να αντιδράσουμε αρνητικά.
Συνήθως “ακούμε” αυτά που μας λένε οι άλλοι, με έναν τρόπο που μοιάζει με την νοητική διαδικασία που εμείς σκεπτόμαστε και μιλάμε. Είναι αδύνατον να συλλάβουμε τους συνειρμούς του μυαλού του συνομιλητή μας. (Με εξαίρεση τις συνομιλίες μεταξύ νηπίων, μεταξύ εφήβων και μεταξύ ερωτευμένων). Οπότε ακαριαία μόλις ακούσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που σκεπτόμαστε εμείς, θυμώνουμε.
Για να καταλήξουν απόλυτα σε συμφωνία δύο συνομιλητές χρειάζεται να δείξουν αμφότεροι Βουδιστική κατανόηση. Αλλιώς κάποιος από τους δύο πρέπει να κάνει λίγο πίσω αποδεχόμενος με κρύα καρδιά ένα εθιμικό δίκαιο που λέει πως τα πράγματα πρέπει να είναι είτε έτσι είτε αλλιώς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κοινωνικές νόρμες παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.
Πριν εμπλακούμε λοιπόν σε μια διαμάχη ας προσπαθήσουμε να “ακούσουμε” τον συνομιλητή μας με το δικό του σκεπτικό, να μπούμε κατά κάποιο τρόπο στη θέση του. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να μπορούμε να ακούμε τον εαυτό μας. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ο διαλογισμός. Πριν εκφραστούμε προς τα έξω, είναι σημαντικό να γνωρίσουμε πρώτα τι γίνεται μέσα μας. Ύστερα θα μπορούμε να ακούσουμε τους άλλους αλλιώς.
Αγάπη και χαρά εύχομαι σε όλο τον κόσμο
Αντώνιος Μελίβιος
Dolphin Yoga Society
Ακολούθησε το Dolphin Yoga Society και ζήσε την υπέροχη εμπειρία της yoga με τον Αντώνιο Μελίβιο
