“Καιτούλα είσαι υπέροχη, σε ακούω με τον Μάκη κάθε πρωί και γελάω μόνη μου στο αμάξι πηγαίνοντας για τη δουλειά μου στην Ελευσίνα.
Διαβάζω στη σελίδα σου σιγά σιγά τις δημοσιεύσεις που έχεις κάνει. Μου αρέσουν πάρα πολύ και μου ξυπνούν το ενδιαφέρον .
Θα ήθελα να μου στείλεις την συνταγή σου για τον vegan μουσακά σου.
Φιλάκια πολλά πολλά
Χρυσή”
Να ένα μήνυμα που πήρα πρόσφατα από τη Χρυσή που με έκανε να πετάξω από χαρά! Πρώτα από όλα γιατί η Χρυσή χαίρεται με την εκπομπή που κάνουμε με τον Μάκη Πουνέντη στο ραδιόφωνο αλλά και γιατί ψάχνεται με το θέμα της διατροφής.
Η αλήθεια είναι ότι στην κουζίνα δεν είμαι και η πιο δημιουργική ή ευφάνταστη στον κόσμο. Αλλά όσο υπάρχει ο superman vegan chef Γιώργης Βαϊδάνης, δεν έχω να ανησυχώ για κάτι.
Αν θέλεις να διαβάσεις τη συναρπαστική ιστορία του παθιασμένου vegan chef Γιώργη, πάτησε εδώ
Βρήκα στο badassherbivorechef.wixsite.com τη δική του συνταγή για Vegan Mουσακά που την παραθέτω αυτούσια.
Είναι δοκιμασμένη και πεντανόστιμη!
Vegan Μουσακάς
ΥΛΙΚΑ
Για τη μπεσαμέλ
- 3 κ.σ. βούτυρο σόγιας Provamel
- 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 700 ml γάλας σόγιας
- μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι και πιπέρι
Για τον κιμά
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 150 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 150 γρ καρύδια τριμμένα
- 150 γρ κόκκινες φακές
- 150 γρ κινόα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 200 γρ χυμό ντομάτας
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 100 ml κόκκινο κρασί
- κανέλα
- αλάτι και πιπέρι
Για τα λαχανικά
- 6~7 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλες ροδέλες
- 3~4 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε μεγαλες ροδέλες
- αλάτι και πιπέρι
- ρίγανη
- σκόρδο
- ελαιόλαδο
Για το πασπάλισμα
- τυρί τριμμένο Green Vie “Parmesan Grated”
- διατροφική μαγιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα λαχανικά
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τις πατάτες με αλατοπίπερο, ρίγανη, σκόρδο και ελαιόλαδο.
Απλώνουμε τα υλικά σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στον φούρνο, στους 180 C για 60 λεπτά. Θέλουμε να ροδίσουν και να μισομαγειρευτούν.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τις μελιτζάνες, το υπόλοιπο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, σκόρδο και ελαιόλαδο.
Απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στον φούρνο, στους 180 C για 45 λεπτά. Θέλουμε να ροδίσουν και να μισομαγειρευτούν.
Για τον κιμά με μανιτάρια, φακές και κινόα
Σε μια κατσαρολίτσα με λίγο ζεσταμένο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια.
Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τις φακές και το κινόα για να τα ζεστάνουμε λίγο.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε για ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ ντομάτας, και το καρύδι.
Διορθώνουμε με αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι και κανέλα
Για τη μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ενώ ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε σε δόσεις το γάλα σόγιας και ανακατεύουμε συνέχεια.
Αφήνουμε να δέσει στην φωτιά ανάλογα με το πόσο πηχτή την θέλουμε.
Διορθώνουμε με αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
Η σύνθεση
Στρώνουμε στο ταψί πρώτα τις πατάτες και μετά τις μελιτζάνες.
Απλώνουμε τον κιμά πάνω από τις μελιτζάνες.
Πασπαλίζουμε με φυτικό τυρί τριμμένο και διατροφική μαγιά
Απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο φυτικό τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σους 180~200 C για 1 ώρα περίπου.
*Αν δεν μπορούμε να βρούμε βίγκαν βούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι ή βούτυρο καρύδας, μαργαρίνη νηστίσιμη, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.
**Ο κιμάς μπορεί να φτιαχτεί και να προσαρμοστεί όπως θέλουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά όπως: κιμά σόγιας, κεχρί, φακές κανονικές, αμάρανθο, κάσιους σε συνδυασμούς ή και μόνα τους.
***Αντί για γάλα σόγιας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο άλλο άγλυκο γάλα θέλουμε ή νερό σκέτο ή με ζωμό.
Μπορείς να δεις όλη τη συνταγή με επιπλέον φωτογραφίες από κάθε στάδιο της παρασκευής πατώντας εδώ!
Καίτη Φαρμάκη
Μπορείς να μπεις και να δεις τις απίθανες συνταγές του Γιώργου Βαϊδάνη στο Badass Herbivore Chef πατώντας εδώ!