Δεν υπάρχει λόγος να το αρνηθεί κάποιος. Το να διατηρηθεί μια σχέση ισορροπημένη και κυρίως ευτυχισμένη έχει έναν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Όσο φορτώνουν οι “αποσκευές” με θυμό, απόρριψη, απομάκρυνση, σαρκασμό, εκδικητικότητα, ειρωνεία, κούραση, υποχρεώσεις, πλήξη και πληγωμένα συναισθήματα, τόσο περισσότερο η σχέση αρχίζει να πληγώνει. Υπάρχει τρόπος αυτό να αλλάξει;

Πρόσφατα το περιοδικό TIME δημοσίευσε ένα άρθρο για την επιστήμη πίσω από κάθε επιτυχημένη σχέση. Μίλησε με ειδικούς, πήρε αποτελέσματα ερευνών και αποσπάσματα από βιβλία και κατέληξε σε κάποιους σημαντικούς παράγοντες που κάνουν μια σχέση επιτυχημένη και κυρίως τα μέλη της περισσότερο ευτυχισμένα.

Καλύτερες σχέσεις, καλύτερη ζωή

Τελικά, η ποιότητα του συνόλου των σχέσεων μας καθορίζει και την ποιότητα της ζωής μας. Οι σχέσεις δε γίνονται από μόνες τους καλύτερες.
Όταν ξέρεις πώς να θεραπεύσεις μια σχέση και να την κρατήσεις δυνατή και υγιή, τότε ζεις μια καλύτερη ζωή.

Όλα τα κλισέ που λένε ότι η αγάπη μας κάνει πιο δυνατούς δεν είναι απλά κλισέ. Είναι η πραγματικότητα μας.

Οι σχέσεις με τους ανθρώπους που αγαπάμε και εκτιμάμε είναι που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.

Πώς θα μείνετε συναισθηματικά κοντά

Ναι, μπορεί να είναι δύσκολο, όμως αυτό που ενώνει ή χωρίζει τα ζευγάρια είναι η απάντηση στην ερώτηση “Είμαστε πραγματικά μαζί σε αυτό;”
Η αίσθηση πως ό,τι κι αν συμβαίνει στη σχέση ή στη ζωή εμείς οι δυο είμαστε ενωμένοι, συγχρονισμένοι και συνδεδεμένοι συναισθηματικά είναι η βάση για τη συνέχεια.
Η συναισθηματική απομάκρυνση προκαλεί συναισθηματικό και σωματικό άγχος άρα και φόβο και κίνδυνο εγκατάλειψης. Ποιος θέλει να ζει σε μια κατάσταση διαρκούς στρες;

Η λύση: Τα ζευγάρια χρειάζεται να μάθουν να μιλάνε μεταξύ τους με τρόπο που να καταλαβαίνονται.

  • Μίλα με τον τρόπο που ο άλλος καταλαβαίνει και όχι όπως θέλεις εσύ. Μετά, κάνε και τον άλλον να σου μιλήσει με τον τρόπο που καταλαβαίνεις κάνοντας πάντα την απλή ερώτηση “Δηλαδή;”
  • Μίλησε για τον φόβο, τον πόνο, τον θυμό που σου προκαλεί μια συμπεριφορά αλλά και για την αγάπη που σίγουρα νιώθεις για το ταίρι σου.
  • Το NLP και οι τεχνικές του μπορούν να σε βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Δες τον/τη θετικά

Σύμφωνα με έρευνες, τα ζευγάρια πολύ εύκολα αποσυνδέονται συναισθηματικά όταν δεν κάνουν μαζί πράγματα που να προωθούν τη θετικότητα.
Είναι πολύ εύκολο να κάνει ο καθένας τα δικά του και μετά να κατηγορεί ο ένας τον άλλον για όσα δεν έγιναν σωστά.
Η λύση: Να κάνει το ζευγάρι μαζί μικρά καθημερινά πράγματα, όπως το να αλλάξει μια λάμπα, και να αισθανθούν ότι κατάφεραν κάτι καλό/χρήσιμο μαζί.

Ένας άλλος τρόπος για να γίνουν καλύτερα τα πράγματα είναι να λες κάτι καλό στον σύντροφό σου κάθε ημέρα.
Και αν θέλεις να το… τερματίσεις, να του/της πεις τι αγαπάς πολύ σε αυτόν/ή.
Διάβασε το άρθρο Τα καλά λόγια δεν τα χορατίνει ποτέ κανείς και θα καταλάβεις την απόλυτη δύναμη της καλοσύνης.
Αυτές οι τακτικές κάνουν το κάθε μέλος της σχέσης να αισθανθεί καλύτερα, να νιώσει…πολύτιμος για εσένα.
Επιπλέον, είναι σαν να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου γιατί τον/την διάλεξες.

Ξεγέλασε την κακή στιγμή

Υπάρχουν κάποιες συνδέσεις στον εγκέφαλο που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται σούπερ ευτυχισμένοι σε μια σχέση.

  • Το να υπάρχει ενσυναίσθηση
  • Το να ξεπερνάς τα νεύρα σου
  • και το να θυμάσαι τα θετικά στοιχεία του συντρόφου σου είναι τα βασικά.

Σε μια ικανοποιητική σχέση ο ένας προσπαθεί να καταλάβει τη θέση του άλλου και έτσι δεν τον νοιάζει τόσο να είναι σωστός.

Αν συμβούν διάφορα που σου ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι, φρόντισε να κάνεις κάτι άλλο για να εκτονωθεί μέρος της πίεσης.

Κάνε θετικές σκέψεις και “δες” ωραίες εικόνες στο μυαλό σου με τον σύντροφο σου. Έτσι, μειώνεις σημαντικά τον χρόνο που θα “τρώγεσαι” με ό,τι ήδη έχει συμβεί. Αυτή η τακτική λέγεται “θετική ψευδαίσθηση” και κάνει θαύματα.

Κανείς σύντροφος δεν είναι τέλειος και το μυαλό έχει τον δικό του τρόπο να θυμάται όλα τα αρνητικά που έχουν συμβεί και ειπωθεί.
Όμως, το να επικεντρώσεις σε όσα έχουν σημασία είναι καλό για το σώμα σου, το μυαλό σου και τη σχέση σας.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.