Καλημέρα με μερικές προσωπικές σκέψεις και ένα σωτήριο βιβλίο

Από μικρό παιδί κάθε φορά που έβλεπα ένα δάσος να καίγεται στις ειδήσεις των μεγάλων, απέστρεφα το βλέμμα μου, έκλεινα τα αφτιά μου και παραπονιόμουν στην γλυκιά μαμά ότι δεν άντεχα να συμβαίνει αυτό. Ίσως γιατί ήμουν λάτρης του βουνού (κι ας έμενα κοντά στην θάλασσα), ίσως γιατί είχα περάσει πολλή ώρα ανάμεσα στα δέντρα και είχα καταλάβει τη μη ανθρώπινη αλλά εξωκοσμική οντότητά τους…

Δύσκολα ξεστόμιζα, μέχρι και πρότινος, την αγάπη μου για τα δέντρα και ειδικά την αίσθηση ότι (με) νιώθουν, αισθάνονται και μπορούν να αφουγκραστούν ακόμα και την πιο ελαφριά ή βαριά ψυχή σου όταν κάθεσαι στην σκιά τους.

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα εκπληκτικό βιβλίο, δοκίμιο, επιστημονικό που στηρίζεται στην έρευνα του Peter Wohlleben
“Η μυστική ζωή των δέντρων”.
Τι αισθάνονται, πώς επικοινωνούν: η ανακάλυψη ενός κρυμμένου κόσμου.
Είναι συγκλονιστικό και απόλυτα διαφωτιστικό.

“Τα νεαρά δέντρα βιάζονται να μεγαλώσουν, αλλά οι μητέρες τους δεν το επιτρέπουν. «Γνωρίζουν» αυτό που ξέρουν οι επιστήμονες: η αργή ανάπτυξη κατά τα νεανικά χρόνια αποτελεί προϋπόθεση για να φθάσει ένα δέντρο σε βαθιά γεράματα. Έτσι, η μητέρα καλύπτει το μικρό με την κόμη της και μαζί με τα γειτονικά δέντρα δημιουργεί μια πυκνή στέγη που αφήνει μόνο το 3% του ήλιου να περάσει. Επειδή όμως αυτό το ποσοστό δεν αρκεί για τη φωτοσύνθεση, οι μητέρες τα «θηλάζουν» με τον τρόπο τους: επικοινωνούν με τα μικρά τους μέσω των ριζών προσφέροντάς τους σάκχαρα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

 

Τα δέντρα δημιουργούν παρέες και σέβονται τους φίλους τους: Δύο δέντρα του ίδιου είδους που ψηλώνουν μαζί, απλώνουν τα κλαδιά τους μέχρι να αγγίξουν το ένα το άλλο. Από εδώ και πέρα αναπτύσσουν δυνατό φύλλωμα μόνο προς τα έξω, προς τους «μη φίλους». Δεν θέλουν να στερήσουν τίποτα ο ένας από τον άλλο, καθώς οι θέσεις του αέρα και του φωτός πρέπει να μοιράζονται στα ίσα.”

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ στην ξαπλώστρα, την τουαλέτα, το αεροπλάνο και όπου αλλού. Ρούφηξε το και μοιράσου την εμπειρία σου. Ίσως αυτός να είναι ο μόνος τρόπος για να σώσουμε τα δάση και το μέλλον μας.

Σου εύχομαι καλό καλοκαίρι με όλο το οξυγόνο που χρειάζεσαι
Εύα Θεοτοκάτου

Η “Μυστική ζωή των δέντρων” του Wohlleben Peter
κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

 

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.