Ναι, αυτή η “φέτα” είναι απολύτως vegan και πεντανόστιμα raw. Στη συνταγή της έχει μόνο αμύγδαλα, χυμό λεμόνι, σκόρδο, λάδι, αλάτι και νερό.
Είναι πανεύκολη, οικονομική και τόσο γευστική που θα αναρωτηθείς γιατί αργήσατε τόσο να… συναντηθείτε.
Τη raw vegan “φέτα” την πρωτοδοκίμασα στη Λέρο σε ένα καταπληκτικό ξενοδοχείο, στο Αρχοντικό Αγγέλου, που είχε vegan πρωινό και βέβαια ζήτησα τη συνταγή.
Την ερωτεύτηκα με την πρώτη μπουκιά κι αν δεν ντρεπόμουν τη Μαριάννα θα έτρωγα εκεί μπροστά της πολλαπλάσια ποσότητα από όση τελικά έφαγα.
Ναι, έχει σκόρδο όμως δεν θα είναι ενοχλητικό για την αναπνοή σου.
Αντίθετα, το σκόρδο μαζί με τον χυμό λεμόνι, το πλούσιο καλό ελαιόλαδο αλλά και η σωστή ποσότητα από αλάτι,
απογειώνουν τη γεύση του, κατά βάση σχετικά άγευστου, αμύγδαλου.
Μπορείς να την απολαύσεις ως συνοδευτικό σε κάθε φαγητό σου, ως σνακ με λίγα κράκερς όταν θέλεις κάτι αλμυρό, ως σως σε κάθε roll ή σάντουιτς που θέλεις να φτιάξεις.
Η συγκεκριμένη συνταγή βγάζει 440 γραμμάρια ή 2 κούπες από vegan “φέτα”
Υλικά
200 γραμμάρια αλεσμένα αμύγδαλα ή 1 1/3 της κούπας
80 γραμμάρια χυμός λεμόνι ή 1/3 της κούπας
50 ml ελαιόλαδο ή 1/4 της κούπας
10 γραμμάρια σκόρδο ή 2 μεσαίες σκελίδες
1 1/4 κ.γ. αλάτι
100 ml νερό
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για μια με δυο ώρες για να σφίξει και να έχει ακόμα καλύτερη υφή.
Όσο περισσότερες ώρες το αφήσεις στο ψυγείο τόσο καλύτερο γίνεται.
Τα μυστικά…
-Μπορείς να μουλιάσεις τα αμύγδαλα για 12 ώρες πριν από την παρασκευή.
Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να χρησιμοποιήσεις 50 ml νερό, αντί για 100 ml που λέει η συνταγή. Πάντως η διαφορά στη γεύση είναι ελάχιστα διαφορετική. Όμως, όταν μουλιάζεις τα αμύγδαλα παίρνεις περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.
-Μπορείς να βάλεις τα αμύγδαλα με τη φλούδα τους ή και χωρίς. Η διαφορά θα είναι κυρίως στο χρώμα.
από την Καίτη Φαρμάκη
Ευχαριστούμε θερμά τη Μαριάννα Αγγέλου για τη συνταγή και το Αρχοντικό Αγγέλου Vegeterian Hotel, Vegan, Dairy + Gluten Free friendly στην πανέμορφη Λέρο