Φρούτα, λαχανικά και ευγνωμοσύνη.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ακόμα κι αν δεν κοιτάξουμε το ημερολόγιο, καταλαβαίνουμε ότι μπήκαμε στο φθινόπωρο. Ο αέρας μυρίζει διαφορετικά, η θερμοκρασία πέφτει, ο αέρας γίνεται πιο δυνατός και οι βροχές όλο και πιο συχνές.

Το φθινόπωρο είναι η εποχή της προετοιμασίας για τον χειμώνα. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα είναι η εποχή της Vata, που αντιπροσωπεύει το στοιχείο του αέρα. Η Vata είναι ελαφριά, ευερέθιστη, δροσερή, ευμετάβλητη.

Αυτά που συνήθως βιώνουμε το φθινόπωρο είναι ξηρό δέρμα, ξηρούς βλενογόνους, κρυάδες, ακαμψία, δυσκοιλιότητα, πολύ ή λίγη όρεξη, ανησυχία, αϋπνίες, κράμπες.
Είτε έχεις είτε όχι κάποια συμπτώματα, καλό είναι να προετοιμάσεις το σώμα σου με τα κατάλληλα τρόφιμα. Η σοφή παρασκευή τους θα σε βοηθήσει να έχεις όση περισσότερη βοήθεια χρειάζεσαι, για το χειμώνα που χτυπάει την πόρτα.

Οι φθινοπωρινοί κανόνες.

Το τι θα φας καθημερινά, είναι από τα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις, και αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι καλά σωματικά αλλά και πνευματικά.
Αυτές είναι οι… φθινοπωρινές οδηγίες χρήσης για να βρεις σταθερότητα, δύναμη και γιατί όχι και ευγνωμοσύνη.

  • Ζεστά φαγητά και ροφήματα
  • Καλά λιπαρά
  • Ενυδάτωση
  • Ξεκίνημα της ημέρας με χλιαρό νερό με λεμόνι
  • Διάφορα αρωματικά
  • Να προτιμάς γλυκές, ξινές και αλμυρές γεύσεις
  • Να αποφεύγεις κρύες τροφές
  • Κάνε το πιάτο σου όμορφο και λαχταριστό
  • Κάθισε το τραπέζι για να το απολαύσεις

Μια βόλτα στη λαϊκή

Προσπάθησε να αγοράζεις και να καταναλώνεις εποχικά προϊόντα, από τοπικές αγορές. Η μητέρα φύση, μας προσφέρει αυτή την εποχή σε αφθονία φρούτα και λαχανικά που περιέχουν ό,τι χρειαζόμαστε για μια φθινοπωρινή ισορροπημένη διατροφή.

Ποιά είναι τα φθινοπωρινά τρόφιμα που θα βάλεις στην κουζίνα σου.

Μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, ρόδι, γκρέηπφρουτ, μανταρίνια, ακτινίδια.

Γογγύλια, παντζάρια, γλυκοπατάτες, τζίντζερ, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, κατσαρό λάχανο, κουνουπίδι, κολοκύθα, σπανάκι, σκόρδο, κόλιανδρος.

Κάστανα, καρύδια.

Πως να τα μαγειρέψεις.

  • Καθώς ο καιρός γίνεται όλο και πιο κρύος, το να φας μια ζεστή σούπα ή ένα ζεστό μαγειρεμένο φαγάκι είναι πιο σοφή επιλογή από μια δροσερή σαλάτα.
  • Γενικά επιλέγουμε φαγητά με απαλές γεύσεις που προσφέρουν γείωση, σταθερότητα, ζεστασιά, ενυδάτωση.
    Τροφές που μαγειρεύονται με λάδι και ικανές να προσφέρουν πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορείς να πας και να φας το πρώτο “βρώμικο” που θα βρεις για να πάρεις λιπαρά και πρωτεΐνη.
  • H λέξη “θρέψη” είναι η λέξη κλειδί για αυτήν την υπέροχη εποχή, οπότε διάλεξε τροφές που θρέφουν τα κύταρα σου και βοηθούν στη μακροζωία.

Τα πράγματα είναι απλά.

Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για το μαγείρεμα το φθινόπωρο. Ο μοναδικός στόχος είναι να εδραιώσουμε συνήθειες που θα φέρουν τον οργανισμό μας στα καλύτερα του.

Πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο που αν την αντιμετωπίσουμε με καλή διάθεση κι ένα δυνατό σώμα, θα βιώσουμε την ομορφιά του απαιτητικού χειμώνα.

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.