Η Μάρσα Κολέτση είναι ψυχολόγος, ειδική σε θέματα διατροφής, και γράφει για το πιο ενδιαφέρον θέμα στον κόσμο

Συχνά λέμε δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι. Αντίστοιχα, το είδος τροφών που επιλέγεις να καταναλώσεις, λέει πολλά για το ποιος είσαι, τι αισθάνεσαι, πόσο πιέζεσαι, πόσο πλήττεις, πόσο θυμωμένος ή απογοητευμένος είσαι. Βασικά χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας αλλά και της συναισθηματικής κατάστασης, αποτυπώνονται στο τι διαλέγεις να φας.
Λοιπόν, αλμυρό ή γλυκό; Μαλακό ή τραγανό;

Οι διατροφικές συνήθειες τείνουν να μεταβάλλονται βάσει εποχής, συνθηκών και στρες. Άλλα φαγητά είναι το καλοκαίρι κι άλλα για το χειμώνα. Άλλα φαγητά επιλέγεις όταν έχεις συναισθηματικό στρες ή πίεση εξωτερική και άλλα όταν είσαι κοντά στην έμμηνο ρύση.
Παρ’ όλα αυτά, συνήθως οι άνθρωποι τείνουν να δείχνουν κάποια ξεκάθαρη προτίμηση μεταξύ αλμυρών και γλυκών τροφών παρά τις όποιες συνθήκες. Τι λένε αυτές οι προτιμήσεις για τον καθένα από εμάς;

Αν θέλεις αλμυρές τροφές

Οι αλμυρές τροφές συναντώνται πιο συχνά σε άτομα που υποφέρουν από άγχος, και παρουσιάζουν επεισόδια υπερφαγίας ή αποχής από το φαγητό, και συχνά καταφεύγουν σε “ηρεμιστικά” αλμυρά σνακ: πατατάκια, ξηρούς καρπούς, ποπ κορν.

Το στρες είναι αυτό το οποίο ευθύνεται για την αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, τα οποία αυξάνουν την επιθυμία για αλμυρή τροφή.
Επιπλέον, μετά από έντονη κούραση ή μετά από σωματική άσκηση ή έμμηνο ρήση, υπάρχει απώλεια νατρίου και έτσι το άτομο τείνει να αναζητά αλμυρά φαγητά. Η έντονη επιθυμία για αλμυρά ίσως να οφείλεται και σε δρεπανοκυτταρική αναιμία, διαβήτη, υπέρταση ή παθήσεις επινεφριδίων.

Οι αλμυρές τροφές, φτιάχνουν τη διάθεση και δημιουργούν λιγούρες συγκρίσιμες με τον εθισμό στα ναρκωτικά, για αυτό και είναι πολύ δύσκολο να τις αφήσουμε “μισοτελειωμένες”…

Αν θέλεις γλυκές τροφές

Οι γλυκές τροφές συναντώνται πιο συχνά σε άτομα με μελαγχολία και καταπιεσμένη ερωτική ζωή, τα οποία τείνουν να αναζητούν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες: γλυκά, μπισκότα, ψωμί. Επιπλέον, οι γλυκές τροφές έχουν συσχετιστεί και με κόπωση, με την έμμηνο ρύση (αυξημένη ανάγκη για γλυκό λόγω έλλειψης ενέργειας), ή με μείωσης επίπεδων ζαχάρου.

Κατά την κατανάλωση γλυκών τροφών, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες, χημικά του εγκεφάλου που μας κάνουν να αισθανόμαστε ευχαρίστηση, με αποτέλεσμα να αναζητάμε συνεχώς αυτό το αίσθημα.

Η κατανάλωση μαλακών και γλυκών τροφών όπως το παγωτό, μπορεί να δηλώνει αισθήματα άγχους.

Έτσι, ο οργανισμός στην προσπάθεια του να αλλάξει αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα αναζητά υποστήριξη στη τροφή. Η ζάχαρη λειτουργεί άμεσα και ευφορικά.
Η γλυκόζη ενεργοποιεί τη δημιουργία σεροτονίνης που είναι ο νευροδιαβιβαστής στον οποίο ενεργούν πολλά αντικαταθλιπτικά.
Επιπλέον έρευνες που έχουν γίνει πιστοποιούν ότι οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης, και συμβάλλουν στο να νιώθει το άτομο περισσότερη ευτυχία.

Αν θέλεις συνδυασμό γλυκού και αλμυρού

Ο συνδυασμός τροφών, δηλώνει την επιθυμία για ισορροπία μεταξύ χαμηλής διάθεσης και υψηλών επιπέδων άγχους.
Για την ομαλή λειτουργία του σώματος, χρειάζεται και η γλυκόζη και το νάτριο, καθώς συμβάλλουν στην πέψη και στην απορρόφηση της τροφής.

Η κούραση ή η έλλειψη τροφής για αρκετές ώρες, οδηγεί στην αναζήτηση ενός λιπαρού φαγητού- ως επί των πλείστων αλμυρό- που συνοδεύεται τις περισσότερες φορές και από ένα γλυκό επιδόρπιο. Και ο μόνος σκοπός είναι να ελευθερωθείς από το άγχος και την κούραση που νιώθεις.

Δρ Μάρσα ΚολέτσηCPsychol, AFBPsS
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Ειδικευθείσα στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Αν θέλεις να μάθεις και τη διαφορά μεταξύ πείνας και όρεξης και τι να κάνεις γι’ αυτό, διάβασε εδώ.

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.