Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Agapi Stasisinopoulos “Καλημέρα Χαρά”, 52 διαλογισμοί και πρακτικές για μια πιο ήρεμη και όμορφη ζωή, που θα σου δείξει πώς η ριζοσπαστική γενναιοδωρία θα κάνει την… κούπα σου να ξεχειλίσει!

“Όταν ήμουν νέα, κάθε φορά που ερχόταν ένας επισκέπτης στο πατρικό σπίτι μου, είτε ήταν ένας αγαπητός φίλος είτε ένας νέος γείτονας, η μητέρα μου έλεγε πάντα: “Τι μπορώ να σας προσφέρω;”

Μια νύχτα, θυμάμαι, που είμαστε καλεσμένες σε δείπνο με φίλους, η μητέρα μου φορούσε ένα ωραίο μαργαριταρένιο κολιέ. Καθώς τρώγαμε, μια γυναίκα που η μητέρα μου μόλις είχε γνωρίσει, σχολίασε με θαυμασμό το κολιέ της. Αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη, η μητέρα μου έβγαλε το κολιέ από τον λαιμό της και το έβαλε στα χέρια εκείνης της κυρίας, λέγοντας: “Να, πάρ’ το, τώρα είναι δικό σου”. Η γυναίκα έμεινε κατάπληκτη και δίστασε να πάρει το κολιέ. Είπε στη μητέρα μου: “Μακάρι να είχα κάτι να σου το ανταποδώσω”. Τότε η μητέρα μου απάντησε: “Μα, αγαπητή μου, δεν είναι εμπόριο, είναι μια προσφορά!”

Κλασική μάνα! Όταν επιστρέψαμε στο σπίτι, η αδελφή μου κι εγώ τη ρωτήσαμε γιατί το έκανε. “Καρδούλες μου”, μας απάντησε, “δεν υπάρχει λογική εξήγηση για κάτι τέτοιο. Συμβαίνει κάποιες στιγμές, είναι το πνεύμα της προσφοράς”.

Η αρετή της “ριζοσπαστικής γενναιοδωρίας” μου έχει μείνει από τότε που ήμουν κοριτσάκι. Ακολουθώντας το παράδειγμα της μανούλας μου, έχω κάνει πράγματα για άλλους με αυθόρμητο, όλο χαρά και κάπως τυχαίο τρόπο. Η ανταμοιβή είναι ανεκτίμητη. Έχω δεχτεί κι εγώ διάφορες ανιδιοτελείς προσφορές, οι οποίες επέδρασαν καθοριστικά στη ζωή μου.

Να, μόλις χθες δέχτηκα μια τέτοια ανυστερόβουλη προσφορά. Έβγαινα από μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη και έβρεχε καρεκλοπόδαρα. Ενώ έψαχνα για ταξί, είδα μια γυναίκα που περίμενε και αυτή. Σε λίγο, δίχως κανένα ταξί στον ορίζοντα, γυρίζει και μου λέει: “Θα θέλατε να πάρουμε μαζί το πρώτο ταξί που θα έρθει;”.
“Με μεγάλη μου ευχαρίστηση”, της απάντησα.

Πράγματι, σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανίστηκε ένα ταξί και μπήκαμε και οι δύο μέσα. Πιάσαμε μια υπέροχη κουβέντα και, όταν έβγαλα το πορτοφόλι μου να πληρώσω, γιατί θα κατέβαινα πρώτη, αρνήθηκε να δεχτεί χρήματα λέγοντας: “Αυτή η κούρσα είναι δική μου. Μπορείς να πάρεις κι εσύ μαζί σου κάποιον άλλον”.
Αισθάνθηκα σαν να βρισκόμουν στο ταξί με τη μητέρα μου. Ήταν μια θαυμάσια στιγμή ανιδιοτελούς προσφοράς. Μου έφτιαξε την υπόλοιπη ημέρα.

Μπορεί να με ρωτήσεις: “Πότε και πού να κάνω παρόμοιες προσφορές;”

Σου απαντώ: “Οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Πρόσφερε ένα χαμόγελο, έναν καλό λόγο σε κάποιον αναστατωμένο ή μελαγχολικό. Πρόσφερε τη συμπάθεια και τη σοφία σου σε φίλους και συναδέλφους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Κάνε μια φιλοφρόνηση σε αυτόν που βρίσκεται δίπλα σου στο μετρό. Σε ένα πάρτι, μίλησε σε κάποιον που φαίνεται να μη γνωρίζει κανέναν. Βοήθησε κάποιον, όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο, που προσπαθεί να χωρέσει τις αποσκευές του στο ντουλάπι πάνω από τα καθίσματα. Βοήθησε τον απόφοιτο κάποιας σχολής να βρει ευκαιρίες για τη σταδιοδρομία του. Μαγείρεψε ένα γεύμα για την οικογένεια κάποιου που αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση. Πρόσφερε σε όποιον έχει ανάγκη τον χρόνο σου, δίχως να τρέφεις προσδοκίες ανταπόδοσης ή κέρδους.

Βρες έναν τρόπο να είσαι γενναιόδωρος σήμερα. Κάνε μια έκπληξη σε κάποιον! Δείξε ολόψυχα τη γενναιοδωρία σου. Θα αισθανθείς έναν ιδιαίτερο πλούτο συναισθημάτων να σε πλημμυρίζει. Πραγματικά πιστεύω ότι, αν λαχταράς να ζήσεις προσφέροντας στους συνανθρώπους σου -ακόμη και όταν πιστεύεις ότι δεν έχεις τίποτα να δώσεις-, τότε η ίδια η ζωή σε ευλογεί και αισθάνεσαι συμφιλιωμένος με αυτό που είσαι και με αυτά που έχεις. Θα συνειδητοποιήσεις πόσο πολλά διαθέτεις. Η κούπα σου θα ξεχειλίσει.”

Το βιβλίο της  Agapi Stasinopoulos “ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΑΡΑ”
52 διαλογισμοί και πρακτικές για μια πιο ήρεμη και όμορφη ζωή,

κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.