Το να κάνεις μπάνιο είναι από μόνη της μια θαυμάσια και αναζωογονητική συνήθεια. Όμως υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Και υπάρχει και κάποια ώρα της ημέρας που ο οργανισμός σου το ευχαριστιέται αλλά και το εκμεταλλεύεται περισσότερο. Θέλεις να τη μάθεις;

Το μπάνιο το πρωί σε ξυπνάει και το βράδυ σε χαλαρώνει. Ποιο είναι το μυστικό και η ίδια ακριβώς δραστηριότητα έχει τόσο διαφορετικά αποτελέσματα το πρωί και το βράδυ; Η απάντηση βρίσκεται στη θερμοκρασία του σώματος η οποία είναι υψηλή το πρωί αλλά πέφτει σταδιακά όσο πλησιάζουμε προς το βράδυ. Ένας λόγος που συστήνεται να μην ασκείσαι το βράδυ είναι και αυτός. Για να μην ανέβει η θερμοκρασία του σώματος και μετά μετράς προβατάκια…

Ένα συνηθισμένο φαινόμενο -τσέκαρε το κι εσύ σήμερα το βράδυ- είναι το εξής: μετά το μπάνιο βγάζοντας την πετσέτα, νιώθεις ότι κρυώνεις περισσότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί η υγρασία φεύγει πολύ πιο γρήγορα από τους πόρους σου προκειμένου το σώμα να ρίξει τη θερμοκρασία του. Γι’ αυτό τον λόγο και είναι πολύ σημαντικό να βάζεις κάποια ενυδατική κρέμα μετά το μπάνιο, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, που η υγρασία φεύγει από το δέρμα γρηγορότερα. Ένας ακόμη λόγος που το μπάνιο το βράδυ είναι προτιμότερο είναι και ο περισσότερος χρόνος που δίνεις στο δέρμα σου για να απορροφήσει την ενυδατική κρέμα.

Εντωμεταξύ, το να κάνεις μπάνιο το βράδυ είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κοιμηθείς. Πολύ περισσότερο αποτελεσματικός από το να περιμένεις να νυστάξεις ενώ είσαι μπροστά σε μια οθόνη κινητού, υπολογιστή ή τηλεόρασης.

Μην ξεχνάς ότι με το νερό καθαρίζεις και ενεργειακά. Δεν ξέρω πόσο πιστεύεις στην ύπαρξη της αύρας και στα σκουπίδια της -που είναι ο θυμός, η απογοήτευση, η κούραση, η στεναχώρια- αλλά ένα μπάνιο -ειδικά με άλατα epsom- θα σε βοηθήσει να “καθαρίσεις” από όλα όσα δε χρειάζεται να τα πάρεις αγκαλιά στο κρεβάτι σου. Δες εδώ τρόπους για να κάνεις το μπάνιο σου ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Από την άλλη, το πρωινό μπάνιο όντως ξυπνάει τις αισθήσεις. Αν σκεφτείς ότι το πρωί τα κάνεις όλα κάπως γρηγορότερα προκειμένου να προλάβεις τις δουλειές σου, με το μπάνιο και την ετοιμασία σου ανεβάζεις τη θερμοκρασία του σώματος σου πιο άμεσα.

Τον χειμώνα είναι σημαντικό να μην κάνεις περισσότερα από ένα μπάνιο την ημέρα ενώ το καλοκαίρι μπορείς να κάνεις όσα μπάνια ή ντους χρειάζεσαι.

Ο πιο σημαντικός λόγος όμως για να κάνεις μπάνιο το βράδυ είναι ο εξής: Κυκλοφορώντας όλη την ημέρα στο σπίτι ή στους δρόμους, το δέρμα και ειδικά τα μαλλιά συγκεντρώνουν πολλά αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα. Ειδικά την άνοιξη που κυκλοφορεί αρκετή γύρη στον αέρα χρειάζεται να κάνεις μπάνιο αλλά και λούσιμο το βράδυ, ειδικά αν υπάρχουν θέματα αλλεργίας. Επιπλέον, με το μπάνιο δε λερώνεις και δε μολύνεις περαιτέρω το κρεβάτι σου.

Βέβαια το σημαντικό είναι, όταν ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου μετά από μια κουραστική ή χαλαρή ημέρα, να είναι στεγνά τα μαλλιά σου καθώς η υγρασία και η τριβή με το μαξιλάρι ταλαιπωρούν και την τρίχα και τους θύλακες.

Βάζοντας λοιπόν στη ζυγαριά το βραδυνό και το πρωινό μπάνιο, η ζυγαριά γέρνει υπέρ του μπάνιου πριν από τον βραδινό ύπνο ειδικά αν έχεις θέματα με αλλεργίες και αϋπνία αρκεί να έχεις στεγνώσει καλά τα μαλλιά σου.

Πάντως, δοκίμασε να κάνεις και το shower meditation. Θα βρεις έναν ακόμη λόγο για να κάνεις μπάνιο στην αρχή ή στο τέλος μια απαιτητικής ημέρας.

από την Καίτη Φαρμάκη

To περιεχόμενο αυτού του site αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίησή του χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Επικοινωνήστε μαζί μας για έγκριση αν ενδιαφέρεστε για αναδημοσίευση σε άλλο site.
Μοιράσου το

Αφησε Σχόλιο

Το e-mail σου δεν θα δημοσιευθεί.